Istoria pătuțului pentru copii

Dacă astăzi ne răsfățăm bebelușii în pătuțuri care mai de care mai interesante, mai atrăgătoare, precum cele de la Tutti Bambini, trebuie să știți că istoria pătuțului pentru copii nu este chiar așa de lungă. Mai mult, acesta a fost folosit pentru prima dată, în forma pe care astăzi o cunoaștem, abia în secolul al XIX-lea.

istoria patutului (1)

Picture 1 of 9


Astfel, dacă pătuțul pentru copii a apărut atât de târziu, unde își culcau părinții mezinii până atunci?

Pentru că nu aveau prea multe variante la îndemână, micuții obișnuiau să doarmă alături de mama și tata sau în cazul în care părinții aveau o cameră separată, toți cei mici dormeau împreună.

Primele obiecte care au fost utilizate și considerate pătuțuri pentru copii au fost leagănele/balansoarele din lemn sub forma unor cutii prinse de niște picioare orizontale curbe și coșurile de nuiele. Acestea au fost create din motive de siguranță, erau în continuare așezate în patul mare al părinților, numai că de data aceasta cei mici nu mai riscau să se accidenteze în urma căzăturilor. Un alt motiv pentru care se practica acest lucru era din nevoia de a poziționa bebelușul mai sus decât înălțimea podelei unde se credea că gradul de toxicitate era mult mai mare, în timp ce la o înălțime ce depășea nivelul genunchiului aerul era mult mai curat.

Cu timpul, mai exact spre sfârșitul secolului, încep să fie tot mai utilizate landourile din metal din cauza infestărilor gândacilor, moliilor și păduchilor. Cu toate că erau considerate mult mai igienice, pentru că părinții obișnuiau să vopsească landourile din metal, din cauza vopselelor utilizate aceste pătuțuri erau foarte periculoase pentru sănătatea micuților.

Abia când copiii împlineau vârsta de 12 luni erau culcați în ceea ce noi am putea numim astăzi pătuț. Acesta arăta mai mult ca un țarc și rolul lui era de a-l împiedica pe cel mic să se cațăre. De asemenea, unele dintre aceste pătuțuri erau prevăzute cu balamale pentru a ușura scoaterea copiilor din interiorul lor.

Odată cu creșterea copiilor, pătuțul devenea tot mai mare, însă foarte jos pentru a putea fi strecurat sub patul părinților.

Pătuțul pentru copii devenea un obiect cu valoare sentimentală, mai ales în cazul familiilor foarte numeroase care foloseau acest pătuț pentru mai multe generații. Însă acest lucru nu era tocmai recomandat dacă vorbim de igiena și siguranța copilului.

Astăzi însă pătuțurile sunt extrem de sigure pentru copilul nostru, sunt făcute din cele mai bune materiale, cu produse non toxice. Nu mai vorbim de designul produsului în sine care se poate adapta cu ușurință în orice spațiu.

Uitându-ne în urmă, la coșul de nuiele sau la pătuțul înconjurat de un material textil pentru a-i ține de cald bebelușului pe timpul nopții și la pătuțurile Tutti Bambini, de exemplu, ne dăm seama cât de mult am evoluat și cât de mult ne-am schimbat atitudinea față de propriul copil.

Pătuțurile Tutti Bambini se remarcă prin rezistență, evoluție, siguranță și atractivitate exact ce căutăm noi în prezent pentru noi, dar mai ales pentru minunea din viața noastră. Atributele ce caracterizează aceste pătuțuri sunt atribute care ne definesc ca indivizi și din cauza aceasta ele devin tot mai populare, mai admirate și mai dorite de proaspeții părinți.

Pătuțul pentru copii este un obiect a cărui valoare sentimentală crește odată cu puiul tău, dar poate să crească la propriu împreună cu acesta dacă optezi pentru un model evolutiv creat de Tutti Bambini.

Lasă un Comentariu...

*