La Căpițe

Spațiile comerciale au devenit mai mult decât locuri în care ne petrecem timpul la cafea, ne cumpărăm bluza preferată sau sărbătorim alături de prieteni. Pentru mulți comercianți, concurența a devenit acerbă, iar noutatea și originalitate au devenit o necesitate.

la capite (1)

Picture 1 of 21

Cum mai poți impresiona dacă promovezi același tip de produse/servicii ca alte două companii concurente? Ei bine, aici intervine designul spațiilor publice care „împachetează” frumos serviciile într-un cadru mult mai atractiv pentru potențialii clienți. Dacă acum zece ani, spațiile publice nu beneficiau de atâta atenție din partea specialiștilor sau din partea clienților, în prezent lucrurile s-au schimbat, iar locațiile destinate publicului larg devin din ce în ce mai atrăgătoare și inedite. De altfel, prin intermediul lor, designerii se reorientează și se reinventează. Ceea ce a rămas constant în tot acest timp este faptul că procesul a rămas unul creativ, care generează emoții, povești sau experiențe. Pe oriunde am păși, ne intersectăm cu efectele sale. La fel ca în orice altă situație, designul comercial are la bază o etapă de documentare, de identificare a nevoilor clienților și de înțelegere a lor. Documentarea este cu atât mai importantă în cazul locațiilor unde interesul nu este de a atrage clientul doar o singură dată, ci de a-l determina să pășească aici în mod repetat, ori de câte ori are ocazia. Acesta a fost sentimentul pe care l-am avut atunci când am pășit în La Căpițe: că aș vrea să mă reîntorc oricând, dat fiind că atmosfera obținută creează impresia unei reîntoarceri la viața simplă, departe de agitația urbană și de tehnologiile moderne, un loc care încearcă să te readucă la simplitate și bun gust; să interacționezi cu natura și să redescoperi frumusețea uitată a vieții.

La Căpițe este o grădină de vară tolănită pe malul Begăi. Amenajată într-un stil etno-eclectic, grădina îți permite o lejeritate ieșită din comun. Astfel, în acest cadru etnografic poți lua loc pe scaune vechi de la țară, pe baloți de paie ori pe scaune ce poartă amprenta designerului de obiect.

Farmecul locului este dat de prezența mesei pupăcioșilor, de șahul și scrabble-ul supradimensionate, precum și de grija pentru copilași și locuri de stat, diferit tratate.

Clienții de La Căpițe stau pe niște podini de lemn, așa, cu respect, sub candelabre atârnate din pomi la lumina lumânărilor din sfeșnicele argintate, becuri albe împrăștiate printre crengi. Ineditul este oferit și de cele câteva dușuri cu câte o scară veche de lemn, cu un prosop atârnat lejer, o șură cu fân, precum și de barul cu bucătărie unde se pregătesc „pachetele de luat la coasă”. Aici poți încerca pită cu untură, cu piparcă și ceapă roșie, platouri cu șuncă și slănină, roșii bio, caș de oaie și alte bunătăți. Mesele de lemn, vechi sau noi, acoperite cu ștergare curate și cu flori mereu proaspete sunt împrăștiate pe sub stejari și tei.

În fiecare sâmbătă și duminică se organizează TÂRGUL BIO pentru tinerii fermieri, brunch-uri țărănești din diferite zone. Desigur, există și o scenă de aproximativ 20 mp pe care se prezintă la sfârșit de săptămână show-uri de jazz, electro-folclor, folclor, poezie, film și improvizații și mix-uri ale unor DJ cu gust din zona jazzy și funky.

Muzica de ambient este strict jazz, lounge jazz ori folclor vechi și adaptat: Thelonius Monk, Essbjorn Svensson Trio, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Madrugada, Nina Simone, Jamie Cullum, Saint Germain Café, Danaga, Romica Puceanu, Fărâmiță Lambru etc.

 

Poezia La Căpițe scrisă special pentru acest spațiu de divertisment fin de către Dan Mircea Cipariu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.
„să scăpăm de ţâfnă şi de fiţe
printre poetici „La Căpiţe”
să savurăm lichidele hotare
în trupuri cu idei solare
să trecem prin banatul de senzaţii
subtilele vocale cu ovaţii.”

 

Lasă un Comentariu...

*