Cât de important este primul rând de zidărie în construcția casei?

Din moment ce ați ales blocul de BCA YTONG ca material de bază în construcția locuinței voastre înseamnă că ați aflat deja care sunt calitățile acestui produs, știți deja detalii ce fac trimitere la performanța sa energetică, la cât de ușor se lucrează cu el și, de asemenea, faptul că va da naștere unui cămin sigur, sănătos și rezistent pentru mulți ani de aici înainte.

primul rand de zidarieCeea ce poate că încă nu ați aflat, dar ne vom asigura noi să descoperiți, este faptul că pentru a beneficia din plin de toate avantajele acestei soluții constructivă trebuie să fiți bine puși la punct cu detaliile de execuție. Prima etapă: primul rând de zidărie.
Executarea primului rând de zidărie, în funcție de cum este realizat, poate influența considerabil întreaga construcție. Totodată, trebuie să știți că această etapă reprezintă un nou aspect ce diferențiază blocurile de BCA de la YTONG de alte soluții constructive. Verificarea primului rând de zidărie este o etapă specifică acestui tip de material datorită rostului foarte subțire dintre blocurile de BCA.

Montarea corectă a primului rând de zidărie asigură calitatea optima a lucrării pentru întreg peretele. Așa cum spuneam, acest lucru este specific blocurilor de zidărie YTONG care sunt perfect plane și se montează cu mortar în pat subțire. Acordând atenția necesară în procesul de realizare a primului rând veți obține un perete drept, fără pierderi de material, înjumătățirea timpului necesar realizării zidăriei și reducerea costurilor.

Totodată, respectând recomandările specialiștilor, veți avea parte de o construcție realizată ireproșabil, ce vă va aduce beneficii nu doar din punct de vedere estetic, ci și din perspectivă funcțională. Clădirea vă va oferi protecție ridicată la incendii, cât și o izolare termică și fonică excepționale. Durabilitatea construcției va crește, la fel ca și rezistența în timp a tencuielii exterioare, datorită rigidității stratului suport.

Așadar, pentru garanția succesului meșterii care utilizează YTONG cu regularitate vă recomandă trei sfaturi importante pentru a beneficia de ziduri de cea mai bună calitate:

1. Verificați și evaluați placa suport

Cu toate că nerăbdarea poate fi mare, este recomandat ca înainte de a pune în operă primul rând de zidărie termoizolatoare să verificați amplasamentul clădirii pentru desfășurarea lucrărilor de construcție în condiții bune. Mai mult, este recomandat ca stratul suport să treacă printr-un proces de curățare. Un alt lucru pe care ar trebui să-l verificați este planeitatea plăcii de beton peste fundație. Evaluați cota generală a plăcii suport și alegeți punctul cel mai înalt ca și punct de reper pentru stabilirea nivelului de pornire a construcției pereților.

2. Montarea primului rând de zidărie

Odată finalizate etapele de început puteți realiza trasarea conturului exterior al pereților.

Acum aveți liber la montarea primului rând de zidărie, care se realizează prin aplicarea unui strat de mortar pe bază de ciment cu o grosime de 2 cm. Acesta este singura situație de aplicare a mortarului în strat grosier, acesta având rolul de a vă ajuta să corectați eventualele abateri de nivel care pot apărea la nivelul fundației dupa turnare. Pentru punerea în opera în continuare a rândurilor de zidărie, se va aplica mortarul special în pat subțire. Astfel, consumul de mortar pentru realizarea zidurilor cu blocuri YTONG va fi chiar și de opt ori mai mic față de alte soluții de zidărie. În plus, cantitatea redusă de mortar pe bază de ciment, folosită între blocurile termoizolante vă va ajuta nu doar să economisiți material și implicit bani, ci acesta va contribui și la obținerea unui randament termic mult superior. Prin aplicarea unui strat subțire de adeziv se evită formarea punților termice mult mai comune în cazul altor soluții constructive.

Pentru o lucrare premium, meșterii specialiști recomandă ca între placa fundației și zidărie să aplicați și un strat hidroizolator. În cazul utilizării unor fâșii bituminoase hidroizolatoare acestea se vor suprapune pe o lungime de minim 15 cm.

Blocurile de BCA ce formează primul rând de zidărie trebuie poziționate începând de la extremitățile construcției astfel încât laturile exterioare ale blocurilor să determine perimetrul exterior al clădirii, urmărind ca la partea superioară să se obțină suprafața plană de cote egale.

3. Verificați în permanență cotele pentru a fi siguri de reușită
Verificați constant orizontalitatea și alinierea față de trasajul stabilit anterior pentru o cât mai bună poziționare a fiecărui bloc de zidărie și rând, doar așa puteți obține pereți perfect drepți de ale căror beneficii vă veți bucura și în fazele ulterioare ale construcției. În plus, prin această simplă verificare realizată chiar de la primul rând, aveți posibilitatea să vă optimizați costurilor în procesul de construcție, pierderile de material putând fi de doar 2%. Blocurile de beton celular autoclavizat YTONG pot fi tăiate ușor la orice dimensiune dorită, fapt care permite utilizarea acestora aproape integral după ce au fost debitate.

Specialiștii YTONG vă invită să urmăriți paşii pentru punerea în operă a primului rând de zidărie, folosind blocurile de zidărie termoizolantă.

Lasă un Comentariu...

*