Pentru programul Prima Casă 2015 , Guvernul a aprobat deja printr-o hotărâre plafonul de garantare. La acesta se adaugă și banii care au fost alocați băncilor în 2014 și care nu au fost folosiți până la data de 31 decembrie 2014.
Lansat pe piață începând cu 2009, Prima Casă se numără și astăzi printre cele mai avantajoase credite care au ca destinație achiziția sau construcția de locuințe. Programul beneficiază de garantare din partea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Creditele se acordă pe o perioadă maximă de 30 de ani, fiind impus un avans de minim este de 5% din suma acordată. Dobânda este variabilă si se calculează în funcție de indicele ROBOR la trei luni, la care se mai adaugă în plus o marjă fixă de 2,5% pe an.
Plafonul pentru 2015 este de 2,5 miliarde de lei
Programul vizează atât achiziția de locuințe vechi aflate la vânzare, locuințe nefinalizate, aflate în diverse stadii de construcție, locuințe noi destinate achiziționării după finalizare, cât și construirea de locuințe individuale sau colective în asociere cu cel puțin o persoană. Pentru contractele încheiate în perioada 2009 – 2014 FNGCIMM a acordat aproximativ 126.200 de garanții, valoarea finanțărilor susținute fiind de circa 4,8 miliarde euro. În primele nouă luni de anul trecut, numărul de garanții acordate în cadrul programului a fost de aproximativ 20.500, cu finanțări accesate în valoare de 736 milioane euro.
Pentru anul în curs a fost aprobat noul plafon prin HG nr. 16/2015, valoarea acestuia situându-se la 2.5 miliarde de lei. Prin Hotărârea de Guvern se oferă posibilitatea utilizării diferenței nealocate prevăzută pentru anul 2014, până la data de 31 decembrie 2014, din fondurile alocate băncilor pe anul trecut de către FNGCIMM.
Potrivit datelor oficiale date de FNGCIMM, băncile participante la program sunt: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Românească, Alpha Bank, Millennium Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, EFG Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo România, UniCredit Țiriac Bank, Credite Agricole, OTP Bank, Bank Leumi, RIB Bank, ING Bank și Marfin Bank.
Modificări aduse programului Prima Casă
De la lansarea din 2009, Prima Casă a suferit câteva modificări de-a lungul timpului. Astfel, au fost aduse noi reglementări, printre acestea numărându-se reducerea garanției acordate de stat, băncile fiind nevoite să își asume în proporție de 50% riscul de rambursare. De asemenea, a fost eliminată și restricția privind vârsta solicitanților, acum putând aplica și persoanele de peste 35 de ani.
Daca inițial solicitanții creditului prin Prima Casă nu trebuia să dețină o altă proprietate, ultima variantă a programului permite accesul la credite și proprietarilor care au deja o locuință. Numai că este necesar ca aceasta să aibă o suprafață utilă mai mică de 50 mp, iar creditul trebuie să aibă ca destinație cumpărarea unei locuințe cu o suprafață mai mare. De asemenea, locuințele achiziționate în cadrul programului Prima Casă vor putea fi schimbate, cu acordul Fondului de Garantare și al băncii, în cazul în care prezintă vicii ascunse sau sunt avariate în urma producerii unor riscuri asigurate, cum ar fi incendii, cutremure etc. Prin locuință improprie utilizării se înțelege locuința afectată de daune constatate și evaluate la o valoare de cel puțin 50 % din valoarea creditului acordat inițial.
Această reglementare vizează astfel situația celor care au avut nefericita surpriză să constate viciile ascunse la locuințele noi care nu au fost construite în mod corespunzător de către dezvoltator. Problema se poate rezolva în mod amiabil, ajungând la o înțelegere cu dezvoltatorul imobiliar sau pe cale judecătorească. Înainte de schimbarea locuinței, creditul inițial trebuie stins prin acordarea despăgubirii de către asigurator.