Fondurile Prima Casă, epuizate rapid!

Fondurile Prima Casă se apropie de sfârșit. Ținând cont de zvonurile conform cărora anul 2016 ar fi ultimul în care programul ar mai fi viabil, numărul dosarelor este foarte crescut.

fonduri prima casa

sursa foto: blog.credit.com

Valoarea totală a fondurilor pentru acordarea de garanții se ridică în cursul acestui an la suma de 378,43 milioane de euro, bani ce au fost distribuiți în 18 bănci comerciale.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a alocat această sumă considerând-o suficientă pentru garantarea creditelor pe parcursul întregului an. Cu toate acestea, la această dată experții FNGCIMM iau în considerare o posibilă realocare a fondurilor pentru anul 2016. De aceea, solicitările făcute de către băncile comerciale se află pe masă experților Fondului Național de Garantare, cât și pe masa Ministerului Finanțelor Publice, urmând a se lua cele mai potrivite măsuri.

Dosarele Prima Casă vor fi evaluate de către bănci, urmând ca acestea să le ofere solicitanților cele mai corecte informații. Cu toate acestea, până la începutul acestei luni, numărul celor care au făcut o solicitare în acest sens a fost foarte mare, așa încât numărul cererilor de acordare a creditelor Prima Casă a crescut cu până la 25%, comparativ cu aceeași dată a anului trecut. Avalanșa de cereri de acordare a creditului Prima Casă a epuizat aproape fondurile disponibile garantării acestui program. În plus, experții băncilor, dar și cei ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentrU Întreprinderile Mici și Mijlocii au fost asaltați cu un număr uriaș de solicitări. Numărul dosarelor primite zilnic ajung la 460/zi, creșterea fiind de 70 de dosare/zi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Și surpriza este mare – una dintre băncile înscrise în programul Prima Casă a anunțat deja epuizarea fondurilor disponibile, solicitând alocarea unui plafon suplimentar.

De aceea, atât experții FNGCIMM, cât și Ministerul Finanțelor Publice iau în calcul acordarea unui plafon suplimentar, așa încât să poată fi dat curs tuturor solicitărilor primite de bănci. Ca atare, odată ce aceste solicitări vor fi aprobate, sumele vor fi puse la dispoziția băncii imediat, așa încât să se acopere toate solicitările făcute acum, cât și pentru trimestrul următor.

FNGCIMM are în vedere evaluarea trimestrială a modului în care sunt alocate plafoanele acordate către fiecare bancă comercială și să ia în considerare o posibilă realocare a fondurilor în funcție de modul în care au fost utilizare plafoanele alocate. Tot experții Fondului sunt capabili să facă cele mai sigure previziuni, știind, în funcție de ritmul de acordare al fiecărei bănci, când anume se apropie de finalul plafonului acordat. De aceea, FNGCIMM are în vedere menținerea unei evaluări corecte, astfel încât să se asigure o utilizare rațională a plafoanelor de bani alocate la începutul acestui an.

Lasă un Comentariu...

*