Cu toate că până la momentul de față nicio bancă din România nu a anunțat explicit că se retrage din acest proiect, sunt bănci precum Alpha Bank care încă de la începutul anului au suspendat programul, iar altele precum Raiffeisen sau CEC Bank care și-au înăsprit condințiile de acordare de credite imobiliare standarde, prin creșterea avanului la 35% din valoarea imobilului la creditele în lei și la 40% pentru cele în euro.
Astfel, cu toate că fondurile au fost alocate și în anul 2016, adevărat la jumătate față de anul trecut, anul acesta fiind disponibile 1,7 milioane de lei (plafon în care au fost incluse și sumele de anul trecut ce nu au fost cheltuite), programul Prima Casă pare să se clatine.
Legiuitorii susțin că indiferent dacă băncile vor rămâne sau nu partenere, statul poate găsi o soluție prin care tinerii să-și poată achiziționa în continuare locuințe.
Acest lucru vine în urma proiectului de lege ce are în vedere cazurile sociale aflate în imposibilitate de plată a creditelor ipotecare, altfel spus Legea Dării în Plată.
Cu toate că de la înființarea programului Prima Casă și până la momentul prezent numărul celor aflați în imposibilitatea de a-și mai plăti rata la casă este extrem de mic, până în 400 de cazuri, ceea ce înseamnă o rată de risc foarte mică, băncile sunt hotărâte să renunțe la program, dacă Camera debutaților va decide să includă Programul Prima Casă în legea Dării în Plată. Unul dintre motive este profitul foarte mic din aceste servicii, al doilea fiind acela că statul garantează pentru 50% din sumă. Ori, odată returnată locuința de cel aflat în imposibilitatea de achitare, banca își pierde dreptul asupra a jumătate din valoare.
În prezent singurele bănci care mai acordă credite pentru Prima Casă sunt cele care au rămas cu fonduri de anul trecut, însă banii rămași nu ar putea acoperi o cerere mai mare de 1.200 de locuințe estimate la o valoare de maximum 60.000 de euro, conform site-ului capital.ro.
Mai mult, odată cu dezbaterile tot mai intense pe acest subiect, numărul celor care au mers la bancă în vederea obținerii unui credit prin programul Prima Casă în luna ianuarie s-a dublat, comparativ cu anul trecut.
În aceste condiții, visul unora dintre noi de a ne achiziționa propria locuință, cu toate că ne-am îndatora pe o perioadă de 30 de ani, pare să se îndepărteze tot mai mult. Varianta cea mai plauzibilă în urma finalizării programului Prima Casă fiind aceea de a solicita un credit de nevoie personale pentru achitarea avansului de până la 30% (conform Raiffeisen Bank, cu toate că unele bănci încă nu au luat o hotărâre cu privire la acest aspect, însă pare să fie o certitudine în viitorul fără Prima Casă). Astfel, cei care vor avea posibilitatea vor avea de suportat pe o perioadă destul de lungă două rate, asta pe lângă facturile de utilități și cheltuielile cu amenajarea, renovarea locuințelor.