Refinanțare – ce presupune și ce costuri implică?

Datorită dobânzilor mai mici decât în anii precedenți, printr-un produs de refinanțare rata lunară de rambursare a unui credit poate scădea substanțial, în anumite cazuri putând ajunge chiar și la jumătate din rata inițială.

Refinanțare.jpg

Picture 1 of 1

În ultima perioadă se tot vorbește despre posibilitatea de refinanțare a unui credit contractat în trecut, pentru care dobânda nu mai este avantajoasă, ținând cont de faptul că valorile practicate de bănci în această perioadă sunt mai mici față de anii trecuți. Astfel, printr-o refinanțare a  creditului, ratele lunare de rambursare pot scădea semnificativ, în unele cazuri sumele putând să se reducă și la jumătate față de rata stabilită inițial. Dar să vedem ce înseamnă refinanțarea unui împrumut bancar și care sunt costurile pe care le implică!

Ce presupune refinanțarea unui credit?

Prin refinanțare se înțelege răscumpărarea unui împrumut deja contractat, dar la costuri avantajoase sau în condiții mai bune față de cele inițiale. Dacă aveți un credit imobiliar, refinanțarea se poate face de regulă tot cu un credit imobiliar. Mai nou, un credit imobiliar se poate refinanța și cu un credit de nevoi personale, însă numai cu ipotecă, cu condiția ca imobilul ipotecat să acopere ca valoare evaluată și cuantumul celui de-al doilea credit. Astfel, imobilul cumpărat prin credit imobiliar va putea fi reipotecat prin ipotecă de grad II în favoarea aceleiași bănci pentru o sumă suplimentară (credit de nevoi personale cu ipotecă).

Condiții pentru refinanțare

Refinanțarea o puteți face fie la banca de unde a fost accesat creditul inițial, fie la o alta bancă. În mare, condițiile pentru refinanțare nu diferă mult de cele pentru creditele standard, însă sunt totuși necesare îndeplinirea unor condiții suplimentare. De exemplu, nu puteți face refinanțare dacă valoarea ipotecii a scăzut sub cea a creditului, al cărui sold se diminuează destul de puțin în primii ani de rambursare, mai ales în cazul creditelor ipotecare (pentru care inițial se plătește soldul dobânzii). Totodată, acest proces este dificil și în situația în care veniturile solicitantului au scăzut între timp, iar gradul de îndatorare al acestuia a devenit în prezent mai mic. În această situație va fi necesar să aduceți garanții suplimentare pentru a putea refinanța vechiul credit și a putea profita de scăderea dobânzilor.

Care sunt costurile pentru refinanțare?

Recomandarea noastră este ca înainte de a va hotărî asupra unei refinanțări, foarte important este să înțelegeți modul în care se va desfășura această acțiune, dar și care sunt costurile pe care le implică, deoarece în această situație nu doar dobânda este cea care contează. Astfel, rețineți că pe lângă posibilitatea achitării unui comision de plată anticipată, se mai plătește comisionul de rambursare a creditului și de lichidare a contului. Tot la costuri intră și taxele pentru întocmirea dosarului pentru refinanțare, acestea putând să difere de la o bancă la alta.

În cazul refinanțării unui credit imobiliar, este posibil ca banca să solicite o nouă evaluare a proprietății ce reprezintă obiectul împrumutului, pentru a se asigura că aceasta oferă siguranța necesară pentru realizarea creditului. Așadar evaluați bine costurile și puneți în balanță noile beneficii. Specialiștii spun că refinanțarea unui credit merită dacă diferența dintre rata lunară plătită la creditul nou este cu cel puțin 20% mai mică, față de cea de la vechiul credit. În caz contrar, refinanțarea nu va fi una tocmai profitabilă.

Avantaje

În primul rând cu o refinanțare ar trebui să plătiți o rată lunară mai mică, având în vedere că noile valori pentru dobânzi practicate în prezent de instituțiile bancare sunt mai mici față de cele din anii precedenți.  De asemenea, puteți beneficia de o perioadă de creditare mai mică, la costuri mult mai avantajoase față de perioada când ați accesat creditul inițial sau de un termen de rambursare mai mare, ceea ce va duce la o rată mai mică sau obținerea unui împrumut mai mare. Nu în ultimul rând, puteți accesa creditul de refinanțare la o altă bancă, care vă poate oferi condiții mult mai flexibile și adaptate situației financiare actuale.

Lasă un Comentariu...

*