De cele mai multe ori veniturile noastre lunare nu ne ajung pentru a ne duce la bun sfârșit anumite planuri, planuri care pot face referire la renovarea sau amenajarea locuinței, la instalarea unui sistem de încălzire eficient și mai economic sau planuri de altă natură personală.
Din acest motiv, nu de puține ori constatăm că singura soluție salvatoare în momentele de impas o reprezintă creditele de nevoi personale precum acestea.
Procedura de a lua un credit de nevoi personale este destul de ușoară – mai ales în prezent când nu trebuie să mai prezinți nicio adeverință de venit, deoarece situația ta financiară este deja înregistrată într-un sistem informatic -, mai greu este uneori să-ți respecți promisiunea de plată. De aceea gândește-te bine înainte de a merge la o instituție bancară precum aceasta și asigură-te că ai toate informațiile înainte de semnarea contractului.
Care sunt cele mai importante 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre creditul de nevoi personale?
1. Un prim lucru pe care ar trebui să-l știi despre creditele de nevoi personale este că cu cât perioada de creditare este mai scurtă cu atât mai ieftin va fi pentru tine. Așadar, dacă nu ai nevoie de o sumă foarte mare, care de obicei este cea care te condiționează să optezi pentru o perioadă de rambursare cât mai lungă, alege un credit de nevoi personale pe termen scut.
2. Cu privire la moneda în care urmează să-ți faci acest credit de nevoi personale, dat fiind că valoarea leului tinde să se deprecieze în raport cu orice valută demnă de luat în seamă, cel mai sigur ar fi să optezi pentru un credit în lei.
3. Ce tip de dobândă vei alege? Pentru că orice credit este însoțit și de o dobândă și pentru că aceasta poate fi fixă, variabilă sau mixtă, ai posibilitatea să optezi pentru una din cele trei variante. Dacă te-ai gândit să-ți faci un credit de nevoie personale pe termen scurt, dobânda fixă este cea mai avantajoasă. Pentru creditele pe termen lung o opțiune ar putea fi cea variabilă, numai că aceasta nu este obligatoriu să fie tot timpul în favoarea ta. Dobânda s-ar putea diminua de-a lungul timpului, venind la pachet și cu o rată mai mică, însă doar dacă indicii de referință vor scădea, în caz contrar, valoarea pe care o vei plăti lună de lună s-ar putea să crească comparativ cu momentul contractării creditului.
4. Gradul de îndatorare este un alt lucru care trebuie să te preocupe. Chiar dacă unele bănci îți oferă varianta de a te îndatora cu până la 70% din valoarea veniturilor tale lunare acest lucru poate fi un avantaj doar la început. Nu ai de unde să știi cum vor evolua lucrurile pe viitor, iar procentul prea mare de îndatorare s-ar putea ca la un moment dat să se întoarcă împotriva ta. Așadar, nu lua decizii influențat strict de moment, încearcă să gândești în perspectivă.
5. Ultimele lucruri, dar nu cele din urmă, pe care trebuie să le ai în vedere sunt pe o parte comisioanele care vin la pachet cu semnarea contractului de creditare, precum și posibilele alte beneficii pe care le poate aduce un credit de nevoie personale. Sunt două aspecte complet diferite, comisioanele te pot face să scoți niște bani din buzunar și să-ți producă indignare dacă nu ești atent când citești contractul sau dacă nu ești curios să întrebi, în timp ce beneficiile, precum asigurarea de viață și șomaj, îți poate oferi un confort psihic foarte plăcut.