Se spune că într-o viață, un om trebuie să planteze un copac, să scrie o carte, să-și facă o casă și să aibă un copil.
Toate aceste etape fac parte din maturizarea omului și evoluția lui și fiecare dintre ele la un moment dat, într-un fel sau altul, va ajunge să-și ceară dreptul. Însă, dintre toate cele mai sus enumerate, în ultima perioadă cel mai dificil este să-ți construiești o casă sau să-ți cumperi una.
Dacă nu ai norocul să primești moștenire de la părinți sau să te căsătorești cu un partener care să aibă deja o locuință, atunci revine în responsabilitatea ta sau a cuplului de a găsi o soluție în ceea ce privește locul pe care-l vei numi acasă, locul unde îți vei crește copiii.
Există într-adevăr și varianta chiriei, însă pe termen lung această situație, de chiriaș, devine nemulțumitoare pentru oricine, cu toate că în țări mult mai civilizate decât a noastră, chiria este o practică frecventă, chiar și pentru familiile stabile.
Însă nu despre asta vom discuta, ci despre care sunt modalitățile prin care poți ajunge proprietar cu acte în regulă al unei locuințe. Și pentru că mulți dintre noi avem drept venit doar salariile, creditele oferite de băncile ca aceasta sunt o variantă prin care putem să ne achiziționăm o locuință.
Noi am găsit 3 posibile soluții pe care vom încerca să le dezbatem cât mai amănunțit:
1. Prima Casă – Programul Prima Casă este unul din cele apreciate mai ales de tinerii care au fost și sunt în căutarea propriului cămin, iar asta datorită condițiilor extrem de avantajoase pe care le oferă: dobândă mică, avans de doar 5%, rate lunare acceptabile. Prima Casă rămâne în continuare o soluție pentru cei care doresc să-și achiziționeze o locuință, un apartament în mod special, asta datorită limitei în care trebuie să se încadreze. Casele pe pământ nu prea intră în discuție, decât cele foarte mici, cu terenuri reduse ca suprafață sau localizate destul de departe de oraș, restul fiind evaluată la costuri mult mai mari decât plafonul acordat de bănci. Cu toate acestea, în urma dezbaterilor de la începutul anului 2016, programul Prima Casă pare să se zdruncine, viitorul lui fiind ușor incert, iar fondul alocat mult diminuat față de anul precedent. Legea dării în plată, teama băncilor, încăpățânarea parlamentarilor par să facă front comun în a împiedica noi tineri în a-și vedea visul cu ochii. Toate acestea în ciuda faptului că majoritatea celor care au recurs la acest program sunt extrem de serioși în ceea ce privește respectarea scadențelor, doar un mic procent aflându-se în dificultate de plată. În timp ce unele bănci au renunțat la programul Prima Casă altele îl susțin în continuare, însă este foarte posibil ca o bună parte dintre ele să fi epuizat fondurile repartizate. Din acest motiv o altă variantă prin care îți poți achiziționa o locuință o reprezintă creditul ipotecar.
2. Creditul ipotecar reprezintă una din formele de împrumut care cu siguranță este inclus în lista de produse oferite de băncile ca cea de aici. În cazul acestui tip de produs nu există riscul de a ți se transmite că nu mai sunt bani pentru alocarea creditului. Cu toate acestea, condițiile de acordare a creditelor diferă de la o banca la alta, motiv pentru care trebuie să fii atent la avantajele pe care o banca ți le expune, online sau verbal prin intermediul ofițerului de credit.
Unul din beneficiile oferite ar putea fi suma maximă finanțată sau timpul pe care ți-l oferă banca pentru a-ți găsi locuința perfectă pentru tine, asta dacă nu ai găsit-o deja, ori durata de creditare și dacă poți lua creditul cu o altă persoană. De asemenea, aspecte precum costurile creditului, aici exceptând evident dobânzile, pot fi alte motive care te pot atrage către o bancă sau altă. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că, cu toate că plaja posibilităților nu mai este la fel de limitată ca în cazul programului Prima Casă, și avansul este un pic mai mare, de 25% în cele mai fericite cazuri, iar rata lunară, automat, este în creștere și ea.
3. Cea de treia variantă prin care poți ajunge proprietar cu acte în regulă este prin rate direct la dezvoltator. Astfel, dacă până acum ai reușit să economisești niște bani sau poate te-ai orientat deja către un credit de nevoi personale, poți utiliza acești bani ca avans pentru viitoarea ta locuință, restul sumei urmând să o plătești eșalonat într-o perioadă asupra căreia vei cădea de comun acord chiar cu dezvoltatorul. Evident, pentru siguranța și confortul tău psihic este necesar să semnezi niște acte în fața notarului, în care să fie prezente clauze clare și corecte de ambele părți. Totuși este foarte posibil să nu ai la dispoziție 30 de ani, de pildă, pentru a-ți achita datoria față de dezvoltator, fapt care va pune puțină presiune pe umerii tăi.
Presiunea va fi pentru oricare din situațiile alese, căci un credit înseamnă o responsabilitatea pe care trebui să o respecți.
sursa foto: pradaoutlethomes.com