Cumpărarea primei case poate fi o expriență pe cât de intensă și plăcută, pe atât de tensionantă. Însă, cu o pregătire prealabilă, puteți diminua stresul inutil, astfel încât să puteți face acest pas cu deplină încredere, cu informații corecte, cu bucurie, fără să șovăiți și fără să aveți niciun fel de regret.
De la stabilirea bugetului la renovările și îmbunătățirile necesare, iată câțiva pași pe care să îi urmați spre o achiziție de succes:
- Stabiliți bugetul pe care vi-l puteți permite. Indiferent că sunteți persoane singure, familii cu copii sau cupluri fără copii, indicat este să nu cheltuiți mai mult de 25-30% din venituri pe cheltuielile de locuință. Ceea ce ar trebui să faceți este să vă analizați veniturile, precum și obligațiile financiare, asta însemnând facturi, hrană, școala copiilor, leasing-ul și întreținerea mașinii, plus toate celelalte cheltuieli lunare. Purtați apoi o discuție cu partenerul de viață și încercați să ajungeți la un acord cu privire la cât puteți cheltui pentru noua casă. În al doilea rând, obțineți o aprobare prealabilă pentru credit prima casă. Puteți face unele cercetări online privind împrumuturile pentru prima casă, după care să mergeți la o instituție bancară și să aflați mai multe informații despre opțiunile ipotecare. Este recomandat să obțineți o aprobare prealabilă a împrumutului pentru a putea negocia mai bine atunci când veți face o ofertă. Sunt șanse foarte mari să obțineți o aprobare prealabilă pentru un împrumut mai mare decât v-ați fi așteptat, dar în continuare este indicat să respectați bugetul pe care l-ați stabilit și să rezistați tentației de a cheltui mai mult decât vă puteți permite în mod realist. Mai apoi, încercați să colaborați cu un agent imobiliar. În calitate de cumpărător pentru prima dată, veți avea mai multe beneficii dacă veți apela la un agent cu experiență care vă poate îndruma în procesul de cumpărare a primei case.
- Verificați prețul locuințelor care vă atrag. Singuri sau împreună cu partenerul de viață ori cu toți membrii familiei, întocmiți o listă cu ceea ce vă doriți și aveți nevoie de la noua casă. Poate fi vorba despre mai multe dormitoare, despre cel puțin două băi, despre o bucătărie spațioasă, despre o amenajare open space sau despre o curte generoasă. Căutați în mediul online sau în baza de date imobiliară acele locuințe care corespund criteriilor personale, apoi utilizați un calculator ipotecar pentru a vă estima plățile lunare. Dacă ați găsit deja o casă care vă atrage, este timpul să faceți o ofertă. Nu doriți nici să plătiți prea mult, dar nici nu trebuie să faceți o ofertă zgârcită, care ar putea insulta vânzătorul și ar putea îngreuna negocierile. Consultați agentul imobiliar, care cel mai probabil are deja o idee referitor la prețul apt pe care vânzătorul l-ar accepta, apoi faceți o ofertă pe care să v-o puteți permite. Înainte de a trimite oferta, discutați cu agentul imobiliar și cu întreaga familie despre ce anume veți face mai departe dacă vânzătorul va respinge oferta.
- Faceți îmbunătățirile urgente. Acum, că aveți cheile în mână, probabil că sunteți dornici să transformați casa în acasă. În primul rând, poate fi de mare ajutor să instalați un sistem de securitate la domiciliu. Un sistem monitorizat de securitate a locuinței înseamnă că locuința este de trei ori mai puțin susceptibilă să fie spartă. În plus, multe sisteme sunt prevăzute cu funcții de automatizare care vă pot ajuta să reduceți facturile la utilități.
În cele din urmă, înlocuiți ușa din față. Indiferent dacă ușa de la intrare nu vă inspiră încredere sau pur și simplu nu vă este pe plac, înlocuirea acesteia cu o ușă atractivă din oțel și cât mai robustă este o investiție inteligentă. O ușă din oțel este greu de spart și este eficientă din punct de vedere energetic.