Dezumidificatorul a fost creat pentru a regla cantitatea de apă dintr-o locuință și asta pentru că în funcție de sezon, de sistemul de încălzire și de dimensiunea camerelor, umiditatea dintr-o încăpere poate diferi.
Pentru o respirație bună este important ca apa să fie prezentă într-o încăpere, însă ea trebui să fie într-o proporție optimă, astfel încât șă nu simțim miros de umezeală sau, din contră, aerul să fie mult prea uscat. De regulă, această ultimă variantă este mult mai frecventă iarna, când pornim sistemul de încălzire sau apelăm la aeroterme și tunuri de căldură ca acestea.
Revenind la dezumidificatoare, acestea pot fi atât fixe, cât și mobile, drept urmare și prețul unui dezumidificator poate varia de la câteva zeci de lei, variante cu minimum de funcții și până la câteva mii de lei, mult mai complexe și mai flexibile din punct de vedere al spațiului unde urmează a fi montate.
Cum alegi un dezumidificator?
1. Primul lucru la care trebuie să te raportezi este dimensiunea spațiului unde urmează să instalezi acest aparat. În funcție de numărul de metri pătrați disponibili te poți orienta către un anumit dezumidificator. De regulă capacitatea acestuia de absorbție a umidității este corelata cu suprafața camerei, iar un specialist din magazinul de specialitate de va ajuta să-l identifici pe cel mai potrivit.
2. Un alt aspect în funcție de care poți alege un dezumidificator este cantitatea de umiditate dintr-o locuință sau dintr-o cameră. Dacă simți mirosul umezelii clar te confrunți cu un grad mare de umiditate însă nu vei știi cu exactitate cantitatea. În acest sens îți poți procura un higrometru de cameră, care să-ți indice acest lucru. Ca să-ți faci o idee în acest sens, cantitatea optimă dintr-un spațiu trebuie să fie de aproximativ 8 ml de apă la 1 kg de aer uscat.
3. Pentru că de cele mai multe ori spațiile, precum beciurile, de la subsol sau demisol sunt cele mai predispuse umezelii, în plus, sunt și foarte mari ca suprafață, optează pentru dezumidificaroare mari. Pe lângă faptul că acestea vor elimina rapid umezeala din această zonă, nici nu va trebui să golești rezervorul ce adună apă de prea multe ori. De obicei aceste dezumidificatoare funcționează pe bază de curent și va trebui să iei în calcul consumul, precum și costul de achiziție al acestui aparat, mai scump decât un dezumidificator clasic.
4. Pe lângă dimensiunea camerei mai trebuie să iei în considerare și rolul acestui spațiu de locuit, pentru că în funcție de destinație va fi nevoie să alegi un anumit tip de dezumidificator. În cazul SPA-urilor sau piscinelor acoperite vei avea nevoie de un aparat special pentru a diminua cantitatea de umiditate.
5. Un ultim criteriu este legat de numărul de funcții cu care dezumidificatorul este dotat. Dezumidificatoarele moderne vin la pachet cu setări și funcții variate în funcție de nevoile fiecăruia. Cu toate că prețul unui dezumidificator cu funcții multiple este mai ridicat el îți poate oferi satisfacția de a regla cantitatea de apă dintr-o încăpere, poate fi dotat cu higrometru de cameră care să-ți arate instant gradul de umiditate, cu sistem de oprite automat și funcție de autodezghețare.
Când trebuie să cumperi un dezumidificator?
De regulă, cei mai mulți dintre noi se gândesc să achiziționeze un astfel de aparat atunci când simt mirosul de umezeală, însă și praful dintr-un spațiu ar trebui să fie unul din motivele pentru care facem acest pas.
Totodată, un dezumidificator este foarte bun mai ales atunci când în locuință sunt persoane care suferă de astm sau alergii. Dezumidificatorul contribuind la ameliorarea respirației și la îmbunătățirea calității aerului dintr-o încăpere.
Un alt lucru pe care nu știm dacă-l știai despre dezumidificatoare este că aceste, contrat așteptărilor, poate fi utilizat chiar și vara, și poate fi utilizat în tandem cu aerul condiționat.
Știați că
Dezumidificatorul nu trebuie lipit de perete (doar dacă prezintă evacuare în partea superioară) și are nevoie de spațiu de jur împrejur pentru a funcționa la parametrii optimi?
- Dezumidificatorul trebuie ținut la distanță de sursele de praf și trebuie instalat în camera cu cel mai ridicat grad de umiditate?
- Dacă instalați acest aparat în baie este nevoie ca WC-ul să fie acoperit astfel încât dezumidificatorul să nu absoarbă și această cantitate de apă?