Anatomia boxelor active: lemnul – cel mai bun material pentru incinte

Producătorii de echipamente audio investesc permanent în cercetarea materialelor care propagă cel mai bine sunetul emis și se integrează, totodată, în diverse decoruri. Și în acest caz, lemnul se dovedește un material superior plasticului, aluminiului și oțelului, nu doar din punct de vedere estetic, ci și practic: pentru asigurarea unui sunet clar în casă.

Materialul lemnos are proprietatea de a îmbunătăți natural performanța difuzoarelor pe care le îmbracă. Proprietățile acustice au făcut din lemn materialul ideal pentru majoritatea covârșitoare a instrumentelor muzicale. Dacă lemnul dă un randament atât de bun pentru instrumentele care produc sunete de calitate, utilizarea lui pentru echipamentele care propagă muzica nu poate fi decât benefică.

Ce trebuie sa ofere incinta unei boxe?

O incintă perfectă pentru difuzoare trebuie să realizeze distorsiuni minime ale sunetului emis de boxe și să-l amplifice eficient în întreaga cameră. Întrucât carcasa este primul element cu care intră în contact sunetul, materialul din care este confecționată boxa poate estompa sau dezvolta sunetele emise. Punctajul unei boxe active este acordat în funcție de design și de calitatea materialelor care o alcătuiesc. Cel mai clar sunet este obținut din materiale dense, rigide și rezonante, iar lemnul primește calificativ maxim pentru toate aceste caracteristici.

De ce este lemnul cel mai bun material pentru incinte?

Nu trebuie să fii specialist sau inginer de sunet pentru a aprecia calitatea și claritatea muzicii sau a filmelor pe care le urmărești. Sunetul cald și bogat este perceput natural de urechea umană, atât timp cât se aude limpede și nu deranjează. Difuzoarele îmbrăcate în lemn împrumută proprietatea materialului de captare a sunetului și eliberare a acestuia fără obstacole de atenuare sau disipare. Lemnul ajută boxa să amplifice consistent, cu distorsiuni minime. Iar în ceea ce privește designul, rămâne un material nobil, care se găsește într-o gamă atât de variată de forme, texturi și nuanțe, încât se poate integra armonios în orice stil. 

  • Lemnul este un material dens

Lemnul dens absoarbe pur și simplu orice vibrație sau presiune mecanică exercitată asupra boxei și împiedică atât emiterea de sunete suplimentare, cât și pierderile de energie la anumite frecvențe. Interiorul unei structuri din lemn este atât de compact încât sunetele din afară sunt respinse, iar difuzorul pe care îl îmbracă este ajutat să dea cel mai bun randament.

  • Lemnul este un material rigid

Rigiditatea în muzică ajută în special frecvențele de bas. Lemnul are caracteristica de a fi suficient de rigid încât să nu distorsioneze sunetul, dar totodată suficient de flexibil pentru a permite trecerea basului și a amplifica tonurile înalte.

  • Lemnul propagă excelent sunetele

Spre deosebire de alte materiale din care se confecționează boxele, care la atingere emit cel mult un sunet surd, difuzoarele din lemn beneficiază de rezonanța carcasei. Rezonanța reprezintă acea caracteristică a lemnului de propagare a sunetelor. Tot lemnul ajută la absorbția părților deranjante din energia sunetelor cu care intră în contact, asemenea unui filtru muzical.

Contează tipul de lemn utilizat pentru incintele boxelor?

Structura lemnului poate influența propagarea sunetului. În cazul instrumentelor muzicale, lemnul provenit din copaci cu inele anuale înguste este folosit pentru confecționarea instrumentelor cu sunete înalte, precum viorile. În schimb, lemnul cu inele anuale mai late este întrebuințat la fabricarea instrumentelor joase, cum este violoncelul sau contrabasul. Astfel, diferite tipuri de lemn acoperă întreaga gamă a instrumentelor muzicale. Aceleași principii se aplică și pentru confecționarea boxelor și a difuzoarelor, care folosesc în special fibre de densitate medie.

Întrebuințarea materialului lemnos în industria muzicală are o tradiție de secole. Instrumentele muzicale, scenele de spectacol, pereții studiourilor de înregistrări sunt confecționate din lemn datorită proprietăților acestui material. Folosirea carcaselor din lemn pentru difuzoarele audio este soluția ideală pentru obținerea unui sunet clar și de calitate atunci când asculți muzică sau te uiți la televizor în confortul casei.

Sursa foto: pexels.com

Lasă un Comentariu...

*