Un frigider nu pare o achiziție complicată, deși presupune o investiție destul de mare. Atunci când alegi un frigider sau o combină frigorifică, ar trebui să ții cont de mai multe lucruri decât de aspect, spațiu și preț, pentru că tehnologia a evoluat destul de mult și acum ai la îndemână atât de multe opțiuni încât este imposibil să nu îl găsești pe cel mai potrivit stilului tău de viață. Nu se poate spune că există vreo formulă care să te ajute să alegi frigiderul perfect, însă există câteva criterii de care ar trebui să ții cont pentru a te asigura că ai luat cea mai bună decizie și că investiția ta este una ce merită toți banii.
Iată câteva exemple de criterii pe care ar fi bine să le iei în considerare atunci când vrei să cumperi un frigider sau o combină frigorifică:
- Compartimentarea frigiderului: Acesta este lucru atât de important, dar tratat cu superficialitate de cele mai multe ori atunci când vine vorba de alegerea unui frigider. Dacă ai studiat puțin oferta de astfel de produse de pe piață, probabil ai văzut că există mai multe tipuri de frigidere: frigider cu o singură ușă – unul dintre cele mai întâlnite modele din România, frigider cu 2 uși și congelator în partea de jos – varianta cea mai ergonomică, frigider cu 2 uși și congelator în partea de sus – are avantajul prețului mic, frigider side by side – are un aspect plăcut, este mai încăpător și mai ergonomic, însă are și un preț destul de mare. Dacă ar fi să ne luăm după tendințele din ultimii ani, am putea spune că în topul preferințelor se situează frigiderele cu 2 uși. Acestea sunt potrivite pentru orice spațiu (bucătărie de dimensiune mare sau mică), au suficient spațiu de depozitare și de cele mai multe ori sunt dotate cu un sistem No Frost care împiedică formarea gheții în interior și menține un nivel optim de umiditate.
- Consumul de energie: Un frigider funcționează în mod continuu, deci consumul de energie este un criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi o combină frigorifică. Dacă te oprești doar la prețul de achiziție, s-ar putea să te bucuri pe moment de faptul că ai cumpărat un frigider cu un preț mic, însă pe termen lung vei avea surpriza să plătești facturi mult mai mari la energie datorită consumului mare. Spre exemplu, o combină frigorifică din clasa A+, cum sunt și cele de aici, poate consuma cu 25% mai puțină energie decât o combină frigorifică din clasa A și cu până la 40% mai puțin decât unul din clasa B, iar pe termen lung, acest lucru se va vedea în economia pe care o vei face cu facturile mici la energie. Așa că, data viitoare când vrei să alegi un frigider doar pe baza aspectului sau a prețului, poate ar fi bine să verifici și consumul de energie pentru a-ți face o idee despre valoarea facturilor cu energia.
- Funcțiile unui frigider: Spuneam mai devreme faptul că tehnologia a evoluat mult în ultimii ani, iar acum găsim pe piață frigidere cu tot felul de funcții, cum ar fi: No frost – nu permite formarea de gheață la interior, dezghețare automată, anti bacteria – frigiderul are un sistem bazat pe ioni de argint ce distruge bacteriile, ajustarea temperaturii pentru fiecare sertar în parte, afișajul electronic sau comenzile digitale, distribuitorul de apă sau gheață. Multe dintre aceste funcții pot fi utile, cum ar fi cea de No Frost sau anti bacteria, însă altele pot fi considerate și doar un moft. Bineînțeles, prețul frigiderului depinde și de aceste dotări.
În concluzie, dacă te afli în plin proces de cumpărare a unui frigider, nu uita să iei în considerare toate criteriile de mai sus. Prețul și aspectul unui frigider nu mai reprezintă de mult criterii esențiale în funcție de care să iei decizia de cumpărare. Astăzi, frigiderul trebuie să se potrivească stilului tău de viață și din fericire, ai destule opțiuni din care poți alege!