Acasă ar trebui să fie o oază reconfortantă, dar pentru persoanele care suferă de alergii la praf, casa poate declanșa simptome neplăcute. Deși efectul se dorește a fi altul, simptomele alergiei se agravează adesea în timp ce aspirăm, măturăm sau ștergem praful. În mare parte, în timp ce facem curat agităm particulele de praf, iar persoanele sensibile le inhalează cu și mai multă ușurință.
Persoanele cu alergii la acarienii de praf sunt cele mai predispuse la tot felul de simptome atât în propria locuință, cât și în casele altor persoane. Acarienii de praf sunt mici organisme care abia pot fi văzute cu ochiul liber și se hrănesc cu praful din casă și cu umiditatea din aer. Sunt unii dintre cei mai comuni alergeni de interior, care declanșează simptome pe tot parcursul anului. Pe lângă rinită alergică, alergia la acarienii de praf poate declanșa astm bronșic și poate cauza eczeme.
Pentru a ține sub control alergiile la praf, este mai bine să evitați lucrurile care pot provoca o reacție alergică. Iată câțiva pași simpli prin care puteți reduce expunerea la praful interior:
- Optați pentru un aparat de aer condiționat performant. Aici găsiți mai multe modele de sisteme de aer condiționat, însă cel mai important este să achiziționat și un filtru împotriva prafului. Acest filtru are rolul de a elimina particulele de praf din aer, dar este absolut obligatoriu să schimbați filtrul cel puțin o dată la trei luni sau, cel mult, odată cu schimbarea anotimpurilor pentru a menține aerul curat pe tot parcursul anului. De asemenea, trebuie să vă asigurați că instalațiile de încălzire și de aer condiționat sunt verificate și întreținute la fiecare șase luni.
- Curățați casa în mod regulat, folosind un aspirator cu filtru HEPA. Mai multe modele de aspiratoare găsiți aici. Dacă sunteți alergic, purtați o mască în timp ce aspirați, măturați sau ștergeți praful. După o curățare temeinică a locuinței, praful continuă să se depună chiar și după două ore, deci, dacă este posibil, faceți curățenie atunci când persoana alergică nu este acasă.
- Dacă aveți probleme cu gândacii sau furnicile, mai ales în timpul sezonului cald, utilizați capcane sau optați pentru serviciile profesionale de combatere a dăunătorilor.
- Folosiți protecții pentru saltele și perne și spălați lenjeriile de pat în mod regulat, utilizând temperaturi înalte.
- Animalele de companie nu trebuie să aibă acces în dormitorul persoanei alergice.
- Toate produsele alimentare trebuie depozitate în caserole, iar resturile alimenatare care rămân după ce gătiți sau după ce luați masa se vor înfolia și se vor refrigera rapid. Un preparat care a stat pe masă câteva ore încurajează înmulțirea bacteriilor. Deșeurile alimentare se vor arunca într-un coș bine etanșat.
- Utilizați un higrometru pentru a măsura umiditatea din locuința dumneavoastră și încercați să mențineți nivelul de umiditate sub 55%. Dacă locuiți într-un climat umed, cel mai recomandat este să folosiți un dezumidificator. De asemenea, puteți folosi un ventilator pentru a elimina umiditatea din bucătărie sau din baie. Reparați toate scurgerile de apă pentru a menține un nivel de umiditate corespunzător.
Dacă eforturile de a reduce expunerea la praful interior nu oferă o ameliorare, un alergolog vă poate recomanda un tratament medicamentos cu sau fără prescripție medicală. Medicamentele decongestionante și antihistaminicele sunt cele mai frecvente tratamente pentru alergii, ameliorând nasul înfundat, strănutul și mâncărimile. Alte medicamente acționează prin prevenirea eliberării substanțelor chimice care cauzează reacții alergice. Soluțiile corticosteroide sunt eficiente în tratarea inflamațiilor nazale, în timp ce imunoterapia crește progresiv toleranța unei persoane la declanșatorii de alergii. Imunoterapia orală – medicamente care se dizolvă sub limbă – este, de asemenea, o opțiune.