5 motive pentru care să alegi cafeaua la espressor în locul celei la ibric

În forma lui tradițională, espresso-ul este o cafea deosebit de tare cu un mod de preparare specific. Se începe cu un praf de cafea deosebit de fin, prin care este trecut abur sub presiune. Aburul se condensează, reținând particule de cafea și diversele uleiuri dizolvate ce dau savoarea cafelei. Se folosesc aceleași varietăți de boabe ca la cafeaua obișnuită, deși de regulă în cazul espresso-ului se preferă amestecuri din mai multe varietăți pentru a acoperi o paletă mai largă de gusturi.

5 motive pentru care sa alegi cafeaua la espressor in locul celei la ibric (1)

Picture 1 of 3

Fie datorită posibilităților de “creație” pe care le oferă, sau din cauza faptului că până recent nu se putea consuma decât în localuri echipate adecvat, espresso-ul a ajuns să fie perceput în anumite cercuri ca o băutură pretențioasă, care trădează o anumită doză de snobism pentru consumatorii entuziaști.

Departe de noi intenția de a confirmă sau infirma o asemenea impresie, însă ce știm cu siguranță este că amatorii de espresso au argumente cât se poate de solide pentru a-și justifica preferințele.

În cele ce urmează vă vom oferi cinci argumente solide menite să vă ușureze decizia cu privire la acest subiect, “De ce să alegeți cafeaua la espressor în locul celei la ibric?”. Iar dacă vă veți dori un aparat numai pentru voi, dintr-un loc ca acesta puteți să vă procurați modelul de espressor prefect. Atutomat și modern, acest aparat oferă garanția unei experiențe unice, pentu că este atât de inteligent încât o să vă pregătească o cafea unică și deosebit de gustoasă.

  1. Concentrație

Folosirea aburului sub presiune este o metodă deosebit de eficientă de extracție a uleiurile și alcaloizilor din praful de cafea – știm cu toții de la ora de chimie că temperatură lichidului afectează pozitiv procesul de dizolvare. La asta mai contribuie și finețea prafului de Espresso, care oferă o suprafață de contact mare. Cel mai mare aport îl aduce însă prezența particulelor de oxigen, cum cele mai multe dintre substanțele dezirabile din cafea nu se pot dizolva decât în prezența lui.

Espresso-ul poate căpăta astfel o concentrație de 5-7 ori mai mare decât cafeaua preparată după metoda comună (1 linguriță cu vârf la 50 ml apă). Dacă doriți o cafea cu adevărat tare, nu există altă posibilitate decât metoda espresso.

2. Flexibilitate și varietate

Este vorba de amestecurile din diverse varietăți de cafea de care vorbeam mai sus – și nu numai. Cei mai mulți dintre noi nu se pot lăuda cu un simț al mirosului sau al gustului deosebit de dezvoltat, și ne vine mult mai ușor să experimentăm cu diverse combinații de arome când acestea se află sub o formă concentrată. Chiar și profesioniștii cafelei preferă să folosească espresso atunci când doresc să îmbine gustul mai multor varietăți de bob de cafea. Tot datorită concentrației ridicate, espresso-ul este folosit ca bază pentru mai toate băuturile ce pot fi numite “cafea”: amestecuri cu lactate ca macchiato; cappuccino; cortado; flat white; piccolo; galao și latte, sau cu apă că Americano, și cafeaua lungă. Aparatele de espresso automate de pe piață, ca acestea, sunt pre-programate să prepare o multitudine de băuturi, care ne vor ține interesați până când curiozitatea ne va împinge să încercăm rețete proprii mai ales dacă avem un espressor cu 16 varietăți de băuturi preprogramate.

3. Impactul asupra sănătății

Datorită conținutului bogat în anti-oxidanți consumul moderat de cafea este în general considerat ca benefic sănătății. Anti-oxidanții ajută la regenerarea ficatului, ne apăra împotrivă diabetului și a bolilor de inimă, contribuie la reducerea riscurilor impuse de consumul de alcool și tutun. După unele studii recente, cafeaua ar proteja chiar și împotrivă cancerului de colon sau de prostată.

Cum este avantajat espresso-ul față de cafeaua normală în această privință? Simplu, antioxidanții benefici organismului se găsesc într-o concentrație mai mare în espresso decât în alte tipuri de cafea. Acest lucru este extrem de important dacă dorim să avem parte de efectele pozitive ale cafelei însă nu ne surâde să o consumăm în cantități prea mari. Unele dintre efectele benefice ale cafelei nu se fac simțite decât la persoanele ce consumă cu regularitate mai mult de zece cești pe zi. Câți dintre noi pot face asta cu comoditate?

4. Accesibilitatea

Acesta ar putea părea un criteriu surprinzător, având în vedere modul mai complicat de preparare pe care îl presupune espresso-ul.

Există pe piață o mare varietate de espressoare eficiente și ușor de utilizat, cu multiple posibilități de programare care permit oricăruia dintre noi să experimenteze în voie cu toate varietățile de cafea la care se poate gândi. Spre exemplu, PicoBaristo – fratele mai mic și mai ieftin al espressorului GranBaristo de la Phillips – oferă nu mai puțin de 10 opțiuni de setare a râșniței.

Însă unde espresso-ul întrece cu mult cafeaua la ibric este timpul necesar preparării, care nu depășește de multe ori un minut, față de cele cinci sau șase minute pe care le dedicam în general cafelei pe aragaz.

5. Absența zațului

Nu avem întotdeauna răbdare să permitem cafelei să se decanteze adecvat, ceea ce ne poate aduce în situația nefericită de a soarbe niște zaț alături de ultimele guri de băutură. Din motive evidente, espresso-ul nu oferă o asemenea posibilitate.

Lasă un Comentariu...

*