5 electrocasnice încorporabile – Cum să le alegi corect?

Bucătăria secolului XXI este o bucătăria cu electrocasnice încorporabile, ca acestea, care oferă o alură modernă zonei de gătit. Tehnologiile avansate implementate le transformă în produse indispensabile, extrem de eficiente, electrocasnicele încorporabile făcându-ne viața mai ușoară și bucătăriile mult mai arătoase. Cu toate acestea, pentru că piața de specialitate ne pune la dispoziție o gamă vastă de modele, care sunt criteriile în funcție de care poți alege produsele perfecte, produsele corecte?

5 electrocasnice incorporabile (1)

Picture 1 of 8

În cele ce urmează îți prezentăm 5 electrocasnice încorporabile și detaliile la care trebuie să fii atent pentru a face cea mai bună alegere.

1. Cuptorul

Există o ofertă variată de cuptoare încorporabile pe piață, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui, în funcție de încălzitorul folosit, materialul de construcție etc.

Cuptoarele electrice, concepute de branduri precum acesta, sunt mai flexibile și mai eficiente decât cele pe gaz, beneficiind de mai multe perechi de încălzitoare ce pot regla temperatura uniform. În funcție de prețul facturii la gaz, cuptoarele care folosesc acest combustibil pot să vă coste mai puțin, însă nu oferă aceleași posibilități. Dacă doriți neapărat să achiziționați un cuptor pe gaz, asigurați-vă că beneficiază de un sistem de convecție, anume de unul sau mai multe ventilatoare care uniformizează temperatura aerului din interior.

Cuptoarele pe aburi sunt mai rare, însă alimentele gătite nu vor fi deteriorate termic, fiind, drept urmare, mai sănătoase.

În ceea ce privește materialul folosit, inoxul poate avea proprietăți anti-zgâriere și anti-pată. Odată pătat, este totuși destul de greu de curățat. Sticla rezistentă se curăță ușor, însă este sensibilă la șocurile mecanice. Cuptoarele incorporate din tablă emailată vopsită sunt ceva mai scumpe însă oferă o gama variata de culori. Sunt ușor de curățat.

Dintre funcțiile și opțiunile pe care le puteți alege pentru cuptorul dvs. cele mai populare sunt: căruciorul mobil (care vă permite să trageți cu ușurință tava afară din cuptor), mânerul termo-izolant (nu se încălzește) și timer-ul.

2. Plita

Deși o plită încorporabilă poate reprezenta o achiziție separată, cele două aparate sunt compatibile, dacă au un producător comun. Mecanismul de setare al cuptorului poate fi încorporat în plită, formând împreună o unitate de gătit. De aceea, este recomandat să cumpărați ambele aparate de la același producător.

Materialele sunt în mare parte aceleași ca și în cazul cuptorului, cu o singură excepție. Materialul vitroceramic este mult mai ușor de curățat decât inoxul și ceva mai ieftin decât oțelul emailat. Are însă dezavantajul unei rezistențe mecanice și termice inferioare. Pentru a recapitula, inoxul este întotdeauna un material ieftin, rezistent și rezilient, însă greu de curățat. Oțelul emailat este ceva mai scump, însă are caracteristici tehnice superioare. Poate veni în mai multe culori.

Plitele pe gaz sunt cele mai ieftine și cele mai răspândite în țara noastră. Au însă o eficiență scăzută, cum peste 50% din căldura produsă se pierde în atmosfera. Sistemul WOK, cu două inele de flacără pe un ochi remediază întrucâtva această problemă, reducând și cantitatea de combustibil necesară gătitului.

Plitele electrice construite din material vitro-ceramic au un aspect elegant și oferă multe posibilități: Temperatura suprafețelor de gătit poate fi reglată separat; dispun de un timer încorporat și au un randament energetic bun, însă timpul de gătire este ceva mai mare decât în cazul plitelor pe gaz. Exista și posibilitatea opăririi accidentale, cum suprafața de încălzire are nevoie de mult timp pentru a se răcii după utilizare.

Plita încorporabilă pe inducție este cea mai eficientă. Suprafața de încălzit nu funcționează decât în contact cu oala sau tigaia (aveți nevoie de recipiente speciale), reducând astfel cu mult consumul de energie electrică. Timpul de gătit este mult mai mic decât acela al aparatelor pe gaz și suprafața de încălzit se răcește instant, odată ridicat recipientul. Prețul este însă pe măsură: de 2-3 ori mai mare decât acela la celorlalte aparate.

3. Hota

Există o varietate de hote disponibile pe piață românească, clasificabile după principiul de funcționare și tipul constructiv.

Hota filtrantă nu elimină aerul din bucătărie, ci doar îl împrospătează trecându-l printr-o masă de cărbune activ. Este ușor de instalat, cum nu are nevoie de un racord cu exteriorul și amplasarea ei nu este condiționată de poziția aragazului, putând fi montată oriunde în bucătărie. Ca și dezavantaje, aceasta nu elimină căldură, capacitatea ei de absorbție este mai mică decât la o hotă cu evacuare și masă filtrantă trebuie schimbată la fiecare 2-3 luni, impunând costuri suplimentare.

Per ansamblu, hota cu evacuare este mai eficientă în împrospătarea aerului. Are o capacitate de absorbție mare, menține temperatura din bucătărie la un nivel plăcut și poate funcționa uneori pe baza tirajului natural, fără sa fie necesară pornirea ventilatorului. Are însă nevoie de o cale de comunicare cu exteriorul, care îi poate afecta negativ eficiența în funcție de lungime și formă.

Hota mixtă combină caracteristicile celor două tipuri menționate mai sus. Oferă utilizatorului posibilitatea de a comuta între masa filtrantă și absorbția aerului din exterior în funcție de nevoi. Pe timp de iarnă poate păstra aerul cald în bucătărie (unul dintre dezavantajele hotei cu evacuare).

Fie că e vorba de o hotă de perete; hotă verticală sau hotă de tip insulă, soluția constructivă și amplasarea depind în primul rând de caracteristicile bucătăriei dvs. Niciuna dintre forme nu oferă avantaje sau dezavantaje clare.

Atunci când cumpărăm o hotă este important să avem în vedere ca aceasta să fie cel puțin la fel de lată ca aparatul de gătit (preferabil să îl depășească cu 10 cm pe fiecare dintre laturi). Pentru a asigură o reciclare optimă a aerului în timpul gătitului, capacitatea de absorbție pe ora trebuie să fie de cel puțin 10 ori mai mare decât volumul bucătăriei. Cu cât capacitatea este mai mare cu atât mai bine, majoritatea hotelor oferind o opțiune de reglare a randamentului. O hotă de capacitate mare va fi mai puțin solicitată dacă funcționează la jumătate din putere. În acest caz, uzura componentei electrice și nivelul de zgomot vor fi mai mici.

În ceea ce privește filtrul de grăsime, este recomandabilă alegerea unor filtre lavabile din aluminiu, cum spălarea lor nu implică suficient de mult efort încât să justifice costul suplimentar al filtrelor de unică folosință.

4. Mașina de spălat vase

Mașinile de spălat vase sunt în primul rând necesare familiilor mari, care folosesc la masă multe farfurii. Să nu vă așteptați ca multe modele să egaleze calitativ munca unui operator uman, însă acest neajuns este contrabalansat de proprietățile anti-bacteriene superioare oferite de mașinărie. Apa este încălzită până la 70 de grade Celsius și nu este nevoie de un burete, potențial focar de bacterii. Din rațiuni de igienă, este deosebit de important să alegeți o mașină care încălzește singură apa, cum temperatura apei de la robinet nu depășește decât arareori 40 de grade.

Când vine vorba de dimensiuni, este de recomandat să vă îndreptați spre un aparat mare, chiar dacă nu considerați că veți avea nevoie întotdeauna de capacitatea superioară. Își va dovedi valoarea în cazul petrecerilor sau în zilele în care ați gătit mai mult. Consumul de apă pentru două spălări este, evident, dublu, și veți economisi mult la factura de apă dacă spălați toate vasele dintr-o dată. (consumul de apă este de regulă echivalent cu acela al spălării manuale)

Este important să alegeți o mașină cu cât mai multe posibilități de programare. Opțiunea de încărcare la jumătate, care consumă mai puțină apă atunci când mașina nu e încărcată la capacitatea maximă este o necesitate. Uitați-vă ca mașină de spălat vase să aibă și o opțiune de spălare rapida.

5. Frigiderul

În limbajul curent, termenul de “frigider” se referă la ansamblul format dintre frigiderul propriu-zis (partea destinată menținerii alimentelor la o temperatură mai mare de 4-5 grade Celsius) și congelatorul atașat. Vom folosi termenul în sensul lui comun.

Din punct de vedere tehnologic, se poate face o distincție între frigiderele clasice și cele no-frost.

Frigiderele clasice beneficiază în general de un sistem de decongelare automată pentru secțiunea de frigider, intervenția utilizatorului fiind necesară doar pentru dezghețarea congelatorului. Spațiul interior este întotdeauna mai mare decât la aparatele no frost cu aceleași dimensiuni exterioare, și consumul de energie este vizibil mai mic.

Sistemul no frost are avantajul de a oferi o răcire mai eficientă și mai rapidă, mulțumită fantelor din interiorul pereților, care distribuie aerul rece în mod uniform. Alimentele din interiorul congelatorului nu mai formează ghiață și nu se mai lipesc între ele. Nu necesită decongelare. Obținem aceste avantaje pentru un preț mai ridicat, atât de achiziție, cât și de întreținere, cum tehnologia no-frost presupune un consum de electricitate cu până la 40% mai mare față de frigiderele clasice. De asemenea, sistemele no-frost de calitate inferioară pot reduce umiditatea din interiorul frigiderului, cauzând uscarea fructelor și legumelor.

sursa foto: www.homestratosphere.com

Lasă un Comentariu...

*