4 pași către o curățenie de toamnă impecabilă

Ultimele zile de vară și poate și primele zile de toamnă sunt minunate pentru a face o curățenie generală. Altfel spus, putem profita de zilele însorite și de temperaturile încă ridicate pentru a curăța fiecare colț al casei și pentru a ne pregăti întreaga locuință pentru instalarea sezonului rece. În timpul verii, fie că locuim la casă, fie că locuim la apartament, se acumulează o cantitate foarte mare de praf în orice colț, sub orice piesă de mobilier și pe toate țesăturile. În plus, tot acum este momentul ideal în care ne putem pregăti casa pentru iarnă și putem pune la punct toate acele aspecte care țin de confortul și de siguranța noastră.

Dacă vă apreciați locuința și doriți să o mențineți curată și sănătoasă, iată patru pași esențiali pentru o curățenie generală de toamnă ca la carte:

  1. Spălați accesoriile și recipientele pe care le folosiți în mod frecvent. Sunt nenumărate lucruri pe care le folosim zi de zi, dar pe care le curățăm așa cum ar trebui foarte rar. Poate că frigiderul dispune de funcție de curățare automată și poate că nu mai îngheață, nemaifiind necesară vechea procedură de decongelare, dar asta nu înseamnă că nu putem scoate fiecare sertar și fiecare raft pentru a le curăța și dezinfecta. Putem folosi puțin bicarbonat de sodiu și suc de lămâie pentru a curăța fiecare raft și pentru a împrospăta tot frigiderul. Cuptorul, la rândul său, trebuie curățat, iar dacă beneficiază de curățare catalitică sau pirolitică, sarcina vă este cu mult simplificată. Vă puteți baza pe mașina spălat vase pentru a spăla tăvile mari de cuptor, piesele plitei, dar și filtrele hotei. Curățați, de asemenea, orice alt echipament din bucătărie, cum ar fi expressor-ul, fierbătorul sau cuptorul cu microunde. Practic, veți prelungi durata de funcționare a fiecărui echipament de uz casnic.
  2. Spălați țesăturile. Dacă vremea este încă blândă și frumoasă, atunci puteți spăla toate țesăturile din locuință, pentru a scăpa de bacterii, de praf, de germeni și acarieni, de toate particulele poluante, dar și de mirosurile neplăcute. De data aceasta, bazați-vă pe mașina de spălat rufe pentru a spăla perdelele, prosoapele, husele de pernă și de canapea, păturile, fețele de masă și așternuturile. Dacă mașina dispune de funcție de sterilizare, atunci ar fi momentul ideal pentru a steriliza pernele, pilota și husa de pat. Odată cu venirea toamnei, temperaturile scad în termometre și facem loc așternuturilor mai groase, așa că e un moment tare bun să ne punem la punct patul pentru venirea iernii.
  3. Curățenia începe de sus în jos. Acum, că ați dat la spălat toate articolele și toate țesăturile, este timpul să vă echipați cu aspiratorul și eventual cu un pămătuf pentru a elimina tot praful și toate pânzele de păianjen care se acumulează pe tavan, în jurul lustrelor, după calorifere, în orice colț al casei și sub fiecare piesă de mobilier. După ce ați eliminat praful și păienjenișul, puteți șterge ușile și puteți aspira întreaga locuință, insistând în orice colț. Dacă veți considera că este necesar, puteți apela la serviciile profesionale de spălat covoare.
  4. Ștergeți ferestrele. Veți fi surprinși de cantitatea de praf care s-a depus pe ferestre și pe plasele împotriva țânțarilor. De fiecare dată când deschideți fereastra și bate vântul, praful vă invadează locuința. Cel mai important este ca ferestrele să fie curate și igienizate, așa că nu trebuie să vă faceți griji în privința eventualelor urme.

Nu vă rămâne decât să așezați perdelele, covoarele, să puneți așternuturi proaspete pe pat, să udați florile și să continuați să aerisiți întreaga locuință. Partea plăcută a curățeniei de toamnă este aceea că ne bucurăm încă de temperaturi plăcute care ne ajută să facem curățenie și să uscăm toate țesăturile spălate, plus că nu va mai trebui să întoarcem casa pe dos în apropierea Crăciunului.

 

Lasă un Comentariu...

*