4 moduri prin care poți îmbunătăți confortul și calitatea aerului din casă

Mulți dintre noi suntem conștienți de faptul că aerul care circulă în locuințele noastre este mai poluat decât aerul din exterior. Iar dacă ne mai gândim și că ne petrecem mai mult de 70% din viață în spații închise, atunci ajungem la concluzia că trebuie numaidecât să facem ceva pentru a îmbunătăți calitatea aerului pe care îl respirăm și pentru a preveni astfel eventualele boli și tulburări respiratorii. Poluanții atmosferici pot varia de la contaminanți aduși din exterior de către animalele de companie sau de către noi înșine la scurgeri de gaz periculoase. Monoxidul de carbon este un poluant obișnuit al aerului rezultat din gazele naturale care scapă în casă. De asemenea, casele mai vechi pot conține în structura lor azbest și particule de plumb, care pot dăuna plămânilor atunci când sunt eliberați în aer. În băi și în bucătării, umiditatea și mucegaiul pot crea disconfort dacă nu avem grijă ca nivelul de umiditate să fie unul corespunzător.

20516 - moduri prin care poți îmbunătăți calitatea aerului din casăAdoptând doar câteva măsuri preventive de îmbunătățire a aerului interior, practic ne îmbunătățim și confortul, starea de bine și de sănătate. Iată 4 lucruri pe care le puteți face imediat pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă:

  1. Verificați nivelul de umiditate. Pe de o parte, nivelul ridicat de umiditate favorizează apariția mucegaiului, care poate declanșa probleme respiratorii, cum ar fi alergii și astm. În general, lunile fierbinți de vară pot provoca condiții deosebit de umede, deci este recomandat să reduceți cantitatea de umiditate din aer optând pentru dezumidificatoare. Pe de altă parte, în lunile reci de iarnă, atunci când apelăm la încălzirea centrală, aerul devine foarte uscat și poate cauza iritații ale pielii și ale mucoaselor nazale și tulburări respiratorii, plus că poate agrava astmul. Există o varietate de opțiuni de umidificator cameră care vă vor ajuta să mențineți un nivel constant de umiditate și să creați astfel condiții confortabile în toată locuința.
  2. Verificați echipamentele de uz casnic. Majoritatea locuințelor sunt prevăzute cu echipamente care au rolul de a îmbunătăți confortul termic. Vara, aparatul de aer condiționat funcționează aproape în permanență, iar iarna, apelăm la centrală termică sau la aerotermă electrică. Toate aceste echipamente lucrează încontinuu pentru a ne oferi temperatura perfectă pe tot parcursul anului, dar iată că în timp ce funcționează, filtrează totodată și unii dintre poluanții atmosferici obișnuiți. În cele din urmă, filtrele lor acumulează particule poluante și încetează să mai funcționeze corespunzător. Rezultă astfel o calitate slabă a aerului din interior și o uzare accentuată a echipamentului. Prin urmare, asigurați-vă că schimbați regulat filtrele aparatului de aer condiționat, curățați frecvent aeroterma și obțineți o examinare anuală profesionistă a centralei termice. Înlocuirea filtrelor uzate este cu atât mai importantă dacă sunteți predispuși la alergii sau locuiți într-o zonă metropolitană cu niveluri ridicate de poluare.
  3. Nu uitați de celelalte filtre de aer. Dacă doriți cu adevărat să îmbunătățiți calitatea aerului din locuință, asigurați-vă că verificați și filtrele celorlalte aparate de uz casnic. Aspiratorul, uscătorul de haine și hota din bucătărie trebuie inspectate și întreținute periodic. Se recomandă curățarea sau înlocuirea acestor filtre obișnuite de uz casnic la fiecare câteva luni. De asemenea, folosiți hota atunci când gătiți. Mulți poluanți ai aerului din interior provin din bucătărie. Plitele cu gaz eliberează contaminanți nocivi, inclusiv monoxid de carbon și dioxid de azot. Chiar și cuptoarele electrice produc aceiași poluanți, precum și alte particule care pot fi ușor absorbite în fluxul sanguin. Deci, atunci când gătiți, asigurați-vă că folosiți hota sau deschideți o fereastră pentru a contribui și mai mult la filtrarea aerului.
  4. Mențineți covoarele curate. Covoarele fac mai mult decât să sporească confortul locuințelor noastre. Acestea acționează ca filtre de aer propriu-zise, deoarece fibrele lor captează praful și celelalte particule poluante. Aspirați covoarele săptămânal pentru ca acestea să continue să îmbunătățească calitatea aerului din interior, nu doar confortul.

În cele din urmă, utilizați un difuzor în loc de un odorizant chimic. Un difuzor cu uleiuri esențiale reprezintă o modalitate eficientă de a vă împrospăta locuința fără să utilizați spray-uri chimice și aerosoli. Un alt lucru pe care îl puteți face este să utilizați lumânări din ceară naturală, lumânări pe bază de soia sau ulei de cocos ori alte uleiuri vegetale. Dacă iubiți atmosfera pe care o creează lumânările aprinse, atunci optați pentru lumânări naturale care produc ioni negativi atunci când sunt arse, ceea ce ajută la neutralizarea poluanților, cum ar fi praful, firele de păr și alți alergeni și particule contaminante.

Lasă un Comentariu...

*