Piesele de mobilier din lemn necesită cu timpul unele retușuri. Sau poate vrei doar să schimbi culoarea scaunelor, sau a noptierei. Indiferent de motivul pentru care ai ales să folosești vopseaua, trebuie să ții cont de câteva reguli.
O piesă de mobilier proaspăt vopsită va îmbunătății aspectul locuinței. Însă, dacă rezultatul nu este tocmai pe măsura așteptărilor, efectul ar putea fi exact opus. Chiar dacă poate părea o procedură simplă, pentru a fi mulțumit de efortul depus, urmează sugestiile de mai jos.
Atât pe internet, cât și prin diverse alte surse de informare, există o mulțime de sfaturi în ceea ce privește vopsitul mobilierului din lemn. Unele dintre ele pot fi însă incomplete și astfel proiectul compromis. În cele ce urmează, expunem, pascu pas, metoda pe care îți recomandăm să o urmezi pentru un rezultat satisfăcător.
Vei avea nevoie de următoarele materiale:
- șmirghel cu granulație medie
- șmirghel cu granulație mică
- grund incolor pentru lemn
- vopsea în culoarea aleasă
- lac protector
- o cârpă de bumbac
- pensule de calitate sau mini trafalef cu burețel
- oțet
- coli de hârtie pentru protecție
Așează mai multe coli de hârtie sub obiectul care urmează să fie vopsit. Apoi, curăță bine mobilierul cu ajutorul oțetului diluat cu apă și așteaptă să se usuce complet.
Nu folosi prosoape de hârtie sau din alte materiale care ar putea lăsa scame deoarece acestea îți pot creea neplăceri. Cel mai sigur este să folosești o cârpă de bumbac.
Un pas important este șmirgheluirea mobilierului. Pentru această etapă folosește șmirghelul cu granulație mare. Pentru ca vopseaua să fie aplicată perfect ulterior, acordă procesului tot atât de multă atenție precum vopsitului în sine. Fă acest lucru cu grijă, deoarece nu vrei să deteriorezi suprafața mobilierului.
Te poți opri în momentul în care mobilierul nu mai are luciu iar suprafața este uniformă. Această operație este necesară pentru aderență.
Folosește cârpa din bumbac pentru a îndepărta praful rezultat.
Următorul pas este aplicarea grundului. Cu o pensulă mai lată, acesta se aplică uniform pe întreaga suprafață. Asigură-te că nu lași niciun loc neacoperit. Atenție la cumpărarea grundului, deoarece nu toate tipurile de grund sunt compatibile cu toate vopselele. Poți de exemplu să folosești un grund și o vopsea pe bază de apă. Așteaptă ca acesta să se usuce complet, după care poți începe să vopsești mobilierul.
Șmirgheluiește din nou suprafața, folosind șmirghelul cu granulație mică. Evită să înlături complet stratul și să ajungi din nou la lemn. Suprafața trebuie să rămână fină, fără mici denivelări sau imperfecțiuni.
Aplică primul strat de vopsea folosind o pensulă de bună calitate. După ce s-a uscat, folosește din nou șmirghelul cu granulație mică pe suprafața vopsită, pentru o finisare deosebit de fină. Aplică mai multe straturi de vopsea, folosind șmirghelul de fiecare dată înainte de următorul strat. Cu cât aplici mai multe straturi, cu atât vopseaua va fi mai rezistentă în timp. În plus, nu vor apărea prea curând crăpături pe suprafața vopsită.
La final aplică lacul protector. Fă acest locru cu atenție, pentru a evita formarea bulelor sau a denivelărilor. Așteaptă în jur de 72 de ore înainte de a folosi mobilierul în mod obișnuit. Chiar dacă acesta pare uscat, este de preferat să aștepți un pic mai mult înainte de a-l atinge sau folosi. Nu vrei să fii nevoit să reiei procedeul.
Dacă ai urmat pașii amintiți întocmai, cu siguranță piesa de mobilier proaspăt vopsită va deveni punctul principal de atracție din încăpere.
Sursa foto: www.apartmenttherapy.com