Cada emailată pentru unii dintre noi, în special cei care locuiesc în case noi, este doar un vis, mai plăcut sau nu. Cu toate acestea cada emailată este în continuare una dintre cele mai rezistente modele și în ciuda aspectului său destul de vintage ea continuă să fie prezentă cu precădere în apartamentele de bloc.
Spațioasă și rezistentă, cada emailată devine o problemă atunci când după mult timp de la montare albul imaculat se transformă într-o culoare nu tocmai atractivă, iar petele de calcar și rugină se remarcă pe suprafața acestei, mai ales în zona scurgerii.
Cu siguranță, dacă locuința ta trece printr-un proces de renovare, ai putea să o schimbi cu un model mult mai modern, poate din acril, însă noi îți recomandăm câteva sugestii de curățare a căzi emailate, atât pentru a te scuti de o investiție, cât și pentru a te bucura în continuare de avantajele acestui tip de cadă.
Dat fiind că emailul căzi se poate zgâria foarte ușor, este recomandat să utilizezi cu grijă soluțiile de curățenie. Pe lângă faptul că ai putea să o zgârii utilizând produse abrazive, la fel de bine ai putea să-i deteriorezi luciul natural recurgând la detergenți mult prea puternici.
Așadar, dacă îți dorești viață lungă pentru cada ta emailat și totodată și un aspect pe măsura renovărilor din casă, iată cum poți să cureți și să întreții acest obiect.
Lista de cumpărături:
1. Detergent de vase lichid
2. Amoniac
3. Bicarbonat de sodiu
4. Ulei de lămâie
5. Zeamă de lămâie
6. Sare de bucătărie
7. Găleată sau lighean
8. Burete
9. Cârpă
1. Pentru curățarea regulată a căzii vei avea nevoie de 4 l de apă caldă și două linguri de detergent lichid de vase. Cu o cârpă sau un burete șterge întreaga suprafață a căzii. La final limpezește bine cada.
2. Pentru o curățare mult mai minuțioasă combină într-o găleată apă călduță cu un sfert de ceașcă de bicarbonat de sodiu și un sfert de ceașcă de amoniac. Cu un burete non abraziv se curăță întreaga cadă, acordându-se o atenție deosebită zonelor pătate. Pe acestea din urmă se poate insista până la dispariția lor.
După aplicarea acestui tratament cada se limpezește bine și se șterge cu o cârpă uscată.
3. Ca să scapi de petele de rugină acestea trebuie acoperite cu un strat generos de sare peste care se va turna zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie. Se șterge bine zona de rugină afectat, iar dacă aceasta persistă se reia procedura cu sare și zeamă de lămâie, de data aceasta pasta lăsându-se să acționeze mai bine de o oră. Se limpezește cu apă călduță.
4. Pentru a proteja suprafața emailată a căzii și pentru a-i menține luciul natural se recomanda ca periodic cada să fie ștearsă cu o cârpă curată pe care au fost turnate câteva picături de ulei de lămâie. Pentru a preveni accidentele ar fi bine ca doar părțile laterale ale căzii să fie tratate astfel, nu și fundul care ar putea deveni o suprafață foarte alunecoasă.