Spre deosebire de traiul la bloc, a locui la casă vine cu mai multă libertate, mai mult spațiu, dar și cu mai multe sarcini și responsabilități. Uneori, este exact așa cum se spune, și anume la casă treburile nu se termin niciodată. Pe de altă parte, a locui la bloc înseamnă mai puțin stres, mai puține griji și, uneori, chiar mai mult confort.
Revenind la statul la casă, căci aceste rânduri sunt pentru cei care locuiesc la casă, există perioade în an în care trebuie să facem câteva eforturi suplimentare și unele investiții pentru a ne asigura confortul și starea de bine. O astfel de perioadă este venirea toamnei, care de multe ori este însoțită de scăderi bruște de temperatură, de ploi și de vânturi puternice.
Iată, în cele ce urmează, câteva măsuri pe care le puteți adopta pentru ca toamna să vă găsească în confort și siguranță:
- Verificarea nevoilor de bază. În funcțiie de condițiile în care locuiți, se prea poate să fie necesar să verificați și să puneți la punct unele echipamente de uz domestic. De exemplu, cei care dispun de hidrofor, ar trebui să verifice ca acesta să fie în stare bună de funcționare și să fie depozitat într-un loc ferit de îngheț. Țevile din casă pot fi verificate înainte de instalarea temperaturilor scăzute, la fel cum este indicat și să aerisiți caloriferele. Veți avea nevoie și de o pompă submersibilă, dacă zona în care locuiți este predispusă la inundații sau dacă v-ați mai confruntat în trecut cu acumulare de apă în subsolul casei. Tot înainte de instalarea temperaturilor joase, de preferat cu mult înainte de primul îngheț, solicitați evacuarea fosei septice sau a bazinului vidanjabil și verificarea funcționalității sistemului septic. Centrala termică și boilerul sunt alte echipamente care trebuie în mod obligatoriu verificate.
- Izolație. În timpul sezonului rece, izolația joacă un rol critic pentru confortul și starea noastră de bine. În mod ideal, o casă ar trebui izolată ca la carte, de jur-împrejur și de sus în jos. Izolația hidrică joacă un rol la fel de important precum izolația termică. Izolarea casei, verificarea izolației și eventualele lucrări de renovare și reparații ar trebui efectuate în sezonul cald. Sunt și lucruri pe care le puteți face în interior pentru a beneficia de confort termic. De exemplu, puteți opta pentru covoare pufoase mai ales în încăperile unde petreceți cea mai mare parte din timp. Dacă simțiți că pătrunde un fir de aer rece în zona ferestrelor și a ușii de la intrare, atunci puteți lua în considerare achiziționarea unor perne de ferestre și uși. Dacă aveți timp și materialele necesare, puteți face singuri aceste perne într-o amiază liberă. În esență, trebuie să realizați câteva rulouri de dimensiunea ferestrelor și a ușii pe care le puteți umple cu diferite materiale, precum vatelină sau boabe de orez. Draperiile groase, în special draperiile blackout, au avantajul de a nu permite curentului să intre în încăpere, dar va trebui să fiți atenți să le ridicați în zona caloriferelor, altfel nici căldura nu va circula în casă.
- Curățenie în grădină. Pregătirea grădinii pentru venirea sezonului rece începe încă de la jumătate lunii august și poate continua până la început de noiembrie. În toamnă se realizează unele dintre cele mai importante lucrări de grădinărit, care asigură siguranța membrilor familiei, dar și sănătatea grădinii. Acum, se taie plantele cățărătoare, precum caprifoiul sau trandafirii, având grijă să strângem toate resturile vegetale, altfel riscăm ca acestea să mucegăiască și să împrăștie boli. Tot acum se fac lucrările de tăieri de ușurare a trandafirilor și a tufelor de lavandă, pentru ca zăpăda să nu le rupă. Nu în ultimul rând, vom avea grijă să tăiem toate ramurile copacilor care pot fi rupte de vânt, reprezentând astfel un pericol pentru toți ai casei. Se va avea grijă ca toate resturile și crengile să fie culese și să nu existe niciun obiect uitat în curte care ar putea fi luat de vânt sau ar putea îngheța, în special mașina de tuns iarba, aspersorul sau furtunul de stropit. Este recomandat, de asemenea, să solicitați serviciile unor specialiști care pot verifica starea acoperișului, a sistemului de jgheaburi și a parazăpezilor.
Dacă ați pus la punct interiorul și exteriorul casei, atunci puteți aștepta venirea sezonului rece fără nicio grijă, ba chiar cu bucurie la gândul unei cești de cafea fierbinte savurate privind ploile liniștite de toamnă. Iar dacă vă mai rămâne un strop de energie, pentru siguranța întregii familii, aveți grijă să verificați și să vă echipați corespunzător mașina.