Ce ne facem atunci când ne dorim o casă iluminată într-un stil aparte, dar fără o factură consistentă la electricitate. Soluții sunt, dar trebuie puțină informare în privința acestor corpuri de iluminat economice care există pe piață. Și nu în ultimul rând, să renunțăm la a cumpărat un bec în funcție de costul pe care îl are și nicidecum în funcție de avantajele pe termen lung. Aici ma refer la becurile economice, care deși sunt mai scumpe, ele au beneficii multiple.
Și fiindcă am vorbit despre faptul că trebuie să ne informăm în privința produselor deja existente pe piață, precizăm că există trei tipuri de surse artificiale de lumină: incandescent, fluorescent și halogen.
Becurile incandescente se numesc așa deoarece energia provine de la căldură și sunt cele mai folosite corpuri de iluminat economice din România. Ele au un cost redus și contribuie la încălzirea planetei, în schimb aceste becuri consumă mai multă energie. Există țări în care s-au introdus o lege care interzice folosirea acestor tipuri de becuri și altele în care se încearcă acest lucru. La noi în țară, trebuie respectate noile reglementări și să se înlocuiască aceste becuri cu surse de iluminat ecologice.
Becurile fluorescente sunt acele becuri a căror energie provine de la o sursă chimică sau electrică și sunt potrivite pentru iluminatul general al încăperilor. Aceste becuri oferă o lumină asemănătoare celei naturale, dar mai puternică, și au o durată de viață mai mare față de cele clasice.
Becurile cu halogen sunt cele mai noi apărute pe piața de specialitate și se recomandă iluminatului de lucru sau de accent. Ele produc o lumină dură, albă, care are rolul de a intensifica culorile camerei. Ele sunt sensibil la praf, uleiul sau grăsimi și din această cauză, dacă nu sunt protejate, se ard foarte ușor.
Corpuri de iluminat economice – avantaje și dezavantaje
Pentru a înțelege mai bine orice corpuri de iluminat economice trebuie să cunoaștem avantajele și dezavantajele acestora. Becurile economice consumă de cinci ori mai puțin în comparație cu un bec incandescent care oferă aceeași lumină, are o durată de viață de patru ori mai mare, însă poate fi și de 20 de ori mai scump. Aceste tipuri de corpuri de iluminat economice, mai exact becurile lor, nu se încălzesc atât de tare ca sursele de lumină incandescente care pierd aproape 80% din puterea consumată prin căldură și prin radiații IR și UV. Bineînțeles, dezavantajul este că sunt mai scumpe, așa cum ziceam, nu se pretează la reglaje, iar dacă avem întrerupătoare care reglează intensitatea luminii acestea se vor arde. Ele au dimensiunile mai mari și de poate întâmpla să nu se potrivească la toate tipurile de corpuri de iluminat. În plus, în ziua de azi, piața este plină de o varietate de firme care produs astfel de becuri. Aveți grijă, deoarece nu toate sunt calitative și poți să plătești foarte mult pe un bec care se va arde foarte repede.
În categoria becurilor ecologice și economice se întâlnesc produsele cu halogen, cele cu led, tuburi fluorescente sau becuri compacte fluorescente. Se mai pot achiziționa astfel de becuri economice cu funcție de purificare a aerului care ionizează aerul din jurul becului, distrugând particulele care creează mirosuri neplăcute. Acestea au o durată de viață de peste 10 mii de ore. În România, foarte puțini oameni folosesc aceste corpuri de iluminat economice.
Pentru mai multe informații în legătură cu modul în care puteți alege cele mai potrivite corpuri de iluminat, puteți accesa articolul „Corpuri de iluminat – cum să le alegem?”.