Aranjarea mesei

Cu toții avem ACEA cină importantă care trebuie să iasă fără cusur, cu musafiri ce nu pot fi dezamăgiți, sau pur și simplu, vrem să pregătim cina perfectă. După ore petrecute în bucătărie pregătind meniul ce va fi servit, preparate frumos așezate pe farfurie, toate atent pregătite, ce lipsește? La ce nu te-ai gândit sau nu ai dat prea mare importanță? Aranjarea mesei!!

aranjarea mesei (1)

Picture 1 of 3

Aranjarea mesei poate fi considerată o artă, iar atâta timp cât modul corect de aranjare al farfuriilor, tacâmurilor și paharelor se îmbină perfect cu designul, culorile și ornamentele folosite, se creează acea atmosferă pe care ne-o dorim. Și dacă și bucatele sunt excepționale, noaptea poate fi de neuitat atât pentru tine, cât și pentru invitați. Aranjarea mesei presupune puțină planificare, dar la sfârșit vei observa cum totul urmează un fir logic și toate regulile de aranjare a unei mese îți ușurează procesul servirii. Indiferent de numărul de feluri de mâncare servite, există câteva principii de la care nu trebuie să te abați. Și fiindcă am vorbit de reguli, haideți să vedem ce trebuie să respectăm atunci când aranjăm o masă pentru evenimente formale.

Aranjarea mesei începe cu poziționarea platoului central exact în fața scaunului în care se va așeza invitatul. Farfuriile se așează primele, la o distanță de 1-2 cm față de marginea mesei, iar dinstanța dintre ele trebuie să fie de 50-60 cm. Acestea sunt farfuriile plate, peste care se așează farfuriile primului fel de mâncare. Cea de dedesupt trebuie să fie mai mare decât cea de deasupra. Odată ce farfuriile au fost aranjate, ele pot fi folosite ca reper pentru poziționarea celorlalte elemente.

Tacâmurile pe care le veți folosi pentru servirea mesei se așează de o parte și de alta a acestui platou central. Dar și aici avem anumite reguli: lingurile și cuțitele se așează mereu în partea dreaptă, iar furculițele în partea stângă. Aceasta este o ordine logică pentru un dreptaci. Singura excepție este că furculița de cocktail, asta în cazul în care se servește așa ceva, se plasează tot în partea dreaptă. Așezarea tacâmurilor pe masă se face în ordinea servirii felurilor de mâncare pe care le-ai pregătit, fiind utilizate de la exterior la interior. Din nou, această regulă de a așeza masa este una logică.

Același principiu se folosește și în cazul paharelor. Pentru aranjarea acestora trebuie să te gândești, mai întâi, ce băuturi vei servi la masă. Cum la antreu se bea un vin alb, de exemplu, paharul pentru vin alb va fi cel mai apropiat de farfuria invitatului. Astfel, totul capătă sens!

Mare atenție unde așezați pâinea! Această necesită o farfurie specială, care se așează în partea stângă, deasupra furculițelor.

Spațiul trebuie să fie folosit eficient, de aceea alegerea farfuriilor se va face în funcție de formă și dimensiunea mesei pe care vreți să o aranjați. Fața de masă trebuie să fie confecționată din in sau din bumbac, la fel și servețelele folosite, și nu trebuie să depășească 30-35 cm până la podea.

Și cum elementele de decor fac și ele parte din aranjarea mesei, trebuie să avem în vedere și culorile pe care le folosim. De aceea, o masă aranjată elegant permite folosirea a maximum trei culori dominante în același timp.

Lasă un Comentariu...

*