Aranjarea mesei – o cină festivă

Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți la cineva în vizită, să vă invite la cină și când ajungeți la locul cu pricina să observați o masă aranjată anapoda, fără stil și cu farfurii și pahare „aruncate” pe masă. Mie da 🙂 Totuși, aranjarea mesei este un mod inedit de a le arăta musafirilor că îți dai silința ca momentele petrecute împreună să fie cât mai memorabile.

aranjarea mesei (5).jpg

Picture 6 of 6

A fi o gazda perfectă se consideră o artă. Atribuțiile unei astfel de poziții nu se opresc doar la la supravegherea bucatelor pentru ca acestea să fie aspectuoase și comestibile. Întreținerea conversației la masă și animarea musafirilor cu fel și fel de subiecte de interes general, conceperea unui meniu adecvat ocaziei și selecția băuturilor potrivite ocaziei, fac parte din îndatoririle unei bune gazde. Ține minte! O gazdă perfectă nu lasă nimic la voia întâmplării, așa că trebuie să fii atent/ă la toate detaliile atunci când ne referim la aranjarea mesei pentru o cină festivă: câte farfurii se pun pe masă, cum se așază tacâmurile, de câte pahare e nevoie etc.

La ocazii speciale, cum sunt sărbătorile, e bine să îți dai frâu imaginației și să îți pui abilitățile de gazdă în funcțiune prin aranjarea mesei ideale. Poți opta pentru aranjamente florale delicate, ornamente cu tematică de sărbători, lumânări, sfeșnice sau alte tipuri de accesorii care vor crea o ambianță rafinată.

Ceea ce ne dorim cu toții este ca decorul să fie unul atractiv și să ajute la crearea unei atmosfere festive. De aceea, piesa centrală (oricare ar fie ea, fie un vas cu flori, coș cu decorațiuni naturale, lumânări etc.) e important să aibă dimensiunile potrivite. Obiectele de decor prea înalte pot stingherii musafirii, care nu se vor mai putea privi în timpul conversației. Peste farfurii poți așeza șervețele ornamentale sau decorate cu inele, având grijă să existe un oarecare echilibru. Totuși, prea multe ornamente strică, iar masa ta poate părea kitschoasă.

Nu mai e nevoie să vă spun că o față de masă și un set de șervețele simple și curate sunt de preferat în locul celor din materiale sofisticate, care se murdăresc rapid. Același lucru e valabil și pentru pahare și veselă. Atenția pe care o acorzi detaliilor face ca aranjarea mesei să devină deosebită. Un cristal ciobit sau o farfurie de porțelan crăpată, îți va „șifona” reputația de gazdă, așa că, dacă nu ai reușit să le înlocuiești, mai mai sigur să folosești un alt serviciu de masă, chiar dacă nu era prima ta opțiune. Doar așa poți să te asiguri că totul va arăta ireproșabil.

Tot în acest proces de aranjarea mesei, o importanță aparte o are și fața de masă. Ea trebuie aleasă dintr-un material de calitate și să aibă un imprimeu care să reflecte rafinament, dar în același timp, să pună în evidență vesela și aranjamentele de pe masă. Chiar dacă ți se pare că simplu e cel mai sigur, nu e obligatoriu ca totul să fie de o singură culoare. Nuanțele pe care le alegi trebui să fie în armonie, atât între ele, cât și cu tonul serviciului de farfurii.

Ca să fii sigur că aranjarea mesei te reprezintă, iar rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor tale, fă loc pentru amprenta personală. Obiectele care sunt așezate pe rafturi, prin casă, micile decorațiuni care nu-și găsesc alt rost decât unul estetic, pot deveni ajutoarele tale. Statuetele mici deservesc ca suport de șervețele, diverse figurine din porțelan decorează masa, iar lumânăriile dau un aer romantic.

Pentru mai multe informații, puteți să citiți și articolul despre aranjarea mesei și veți afla cum să așezați corect vesela și tacâmurile.

Lasă un Comentariu...

*