Narcise pentru o primăvară deosebită

Grădina cu flori este o adevărată încântare pentru simțuri. Îți înfrumusețează ziua cu priveliștea frumoasă pe care ți-o oferă, iar parfumul îmbietor și delicat îți înveselește sufletul în fiecare dimineață. Și cum o grădină de primăvară este greu de imaginat fără narcise, am zis să ne îndreptăm atenția către această frumoasă floare.

Narcise (1).jpg

Picture 1 of 2

Florile de grădină sunt excelente pentru un buchet proaspăt și tot ele îți colorează peluza sau veranda. Și cum florile sunt toate frumoase, înainte de a alege, este necesar să afli cât mai multe lucruri despre florile anuale. Învățând mai mult despre nevoile lor zilnice, cum ar fi lumina, apa, solul etc., dar ți despre care este anotimpul potrivit pentru plantarea lor, vei știi care sunt condițiile pe care trebuie să le ofere grădina ta și ce tip de flori poți cultiva în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dar haideți să ne întoarcem la narcise, fiindcă aceste flori de primăvară au un farmec inconfundabil.

Narcisa sau Coprina, cum este cunoscută popular, este o floare foarte răspândită la noi. Fie că ne plimbăm prin parcuri, grădini, sau privim jardinierele de la ferestre, aceste narcise sunt prezente în fiecare primăvară pentru a ne binedispune. Celebritatea ei este egalată în perioada de înflorire doar de lalele sau de zambile.

Descriere

Se întâlnesc foarte multe tipuri de narcise, tipuri care se comercializează, cu înălțimi de la cele mai pitice, care ating 7 cm, până la cele mai mari de 50-40 cm. Florile au forme diferite și pot fi recunoscute ușor, iar culorile acestora pot varia de la obișnuitele narcise albe și galbene, până la cele portocalii, galben pal, roz sau chiar roșii. Florile sunt dispuse în vârful tulpinei și ating dimensiuni de 2-7 cm. Perioada de înflorire a narciselor debutează în luna februarie și poate ține până în luna mai.

Unde le plantăm?

Narcisa este o plantă rezistentă, de aceea bulbii rezistă peste iarnă în pământ. Preferă orice tip de sol, iar locurile ideale în care le poți planta în grădină sunt zonele însorite, descoperite. Narcisele pitice pot fi plantate pentru ghivece, jardiniere, în straturi sau borduri, iar narcisele cu talia mai mare pot fi cultivate în straturi, grupuri sau chiar direct în gazon.

Cultivare și înmulțire

Bulbii se plantează imediat după cumpărare. Săpați gropi de plantare la dimensiuni de 5-7 cm și la distanțe de 10-20 cm, în funcție de talia narcisei. De la an la an, narcisele se întind în grupuri mari și se recomandă să le separăm, doar dacă este necesar, o dată la câțiva ani. Din punct de vedere estetic, cel mai bine e să grupați narcisele cu alte plante care înfloresc în aceeași perioadă: brândușe, viorele, lalele, panseluțe sau zambile.

Narcisele au un parfum special, un miros puternic, motiv pentru care nu toată lumea îndrăgește această floare. Acest miros este și motivul pentru care narcisele și-au primit numele. Provine de la „narke”, un cuvânt care în limba grecească înseamnă narcotic/narcoză. În limbajul florilor, narcisele exprimă prietenie, bucurie, vacanță. Sunt considerate flori ale copiilor și ale adolescenței. Se dăruiesc la nașterea unui copil, simbolizând bucuria de a întâmpina o nouă viață. Ca o floare a dragostei, narcisa exprimă sinceritate.

Se zice că narcisa poate fi o floare aleasă de un îndrăgostit timid pentru a-și dezvălui sentimentele. Ea face apel la generozitatea fetei și preîntâmpină eventualele ironii. Așadar, în această lună a bucuriilor, narcisele sunt alegerea ideală 🙂

Lasă un Comentariu...

*