Sunteți la fel de surprinși ca și mine? Da, există o astfel de floare, Cactus de Crăciun, care mai poartă denumirea de Nu mă deranja sau Crăciuniță. Cea din urmă eu știam că arată diferit, dar mă rog, asta prea puțin contează. Cele două nume le-a dobândit o dată pentru că această plantă înflorește iarna, uneori perioada de înflorire poate coincide chiar cu Crăciunul, iar pe cel de-al doilea din cauză că nu-i place să fie mutată dintr-un loc în altul.
Cactusul de Crăciun poate fi un cadou foarte inspirat, mai ales dacă-l oferi în dar unei persoane care iubește florile, însă și cei mai puțini admiratori ai florilor pot fi încântați de acesta, pentru că nu are pretenții exagerate de îngrijire.
Cactusul de Crăciun este o plantă originală din Brazilia și contrar așteptărilor (date în principiu de nume “cactus”) iubește apa. El trebuie abundat din abundență, dar nu excesiv pentru că altfel rădăcinile sale por putrezi, iar pământul de la suprafață poate mucegăi. În această perioadă și florile sale sunt mai sensibile. Astfel, dacă în mod obișnuit Cactusul de Crăciun poate sta înflorit până la 12 săptămâni, când înflorește complet, suferind de vreuna din afecțiunile de mai sus, florile sale se vor ofili mult mai repede. Și dacă tot am ajuns la capitolul flori, trebuie să mărturisesc că acesta abundă în flori și sunt foarte frumoase, fie că sunt albe, portocalii, galbene, roz, roșii sau violet.
Îngrijit corespunzător, udat cu regularitate, doar atunci când solul de la suprafață este uscat, vara stropit chiar pe frunze, ținut la temperaturi adecvate (rezistă până la minimum 10 grade, maximum 25), mutat cu prudență dintr-o parte în alta (trecerea nu trebuie să fie bruscă, mai ales dacă vorbim de temperaturi) și asigurându-i un mediu luminos, dar nu expus direct în razele soarelui, Cactusul de Crăciun este un adevărat spectacol.
În plus, ceea ce-i mai oferă particularitate este capacitatea sa unica în rândul plantelor decorative de a absorbi dioxidul de carbon și de a elibera în schimb oxigen. Din acest motiv și pentru că atunci când înflorește este o frumoasă pată de culoare, Cactusul de Crăciun poate fi integrat în spațiul în care dormi.
În ceea ce privește solul în care îl plantezi, acesta are nevoie de un amestec de pământ și nisip, iar pentru o drenare optimă, pe fundul ghiveciului specialiștii recomandă adăugarea unui strat de pietriș. Un secret pe care puțini îl cunosc este faptul că apelând la fertilizatori, chiar în perioada de înflorire, Cactusul de Crăciun va avea și mai multe flori.