De la an la an, tendințele în ceea ce privește amenajarea și decorarea locuințelor sunt altele. Dacă până nu demult Marsala era o culoare-vedetă de dorit măcar într-o încăpere a casei, iată că în ultimii ani tendințele se axează pe mai multă naturalețe, pe lumină naturală și pe mai puține lucruri. Așadar, ne mutăm de la amenajarea glamour la o amenajare numită adesea „organică” sau minimalistă.
Scandinavii sunt cei mai pricepuți la amenajările minimaliste pentru că ei au inițiat aceste tendințe. Partea și mai frumoasă este că o amenajare scandinavă se împletește de minune cu tendințele curate, proaspete, minimaliste și chiar cu accente boeme. În cele ce urmează, vă prezentăm care sunt acei pași pe care trebuie să îi urmați dacă doriți să abordați tendințele scandinave:
- Invitați natura în casă. Orice locuință scandinavă abundă în plante. Altfel spus, plantele – fie cu flori, fie decorative prin frunze – dar și suculentele sau bonsaii, înlocuiesc cu succes obiectele decorative mai prețioase și mai scumpe. Veți avea nevoie de ghivece decorative, căci acestea complimentează silueta plantelor și accentuează și mai mult tematică minimalistă. Jardinierile de mari dimensiuni, ghivecele monocolore, precum și ghivecele în culori îndrăznețe oferă acel accent de culoare necesar oricărei încăperi. Albastru și verde sunt culorile predominante în interioarele scandinave, dar foarte apreciate sunt și elementele complet albe, negre, gri sau metalice. Dacă optați pentru ghivece în nuanțe metalice, cel mai indicat ar fi să vă rezumați la maximum 2 pentru fiecare încăpere.
- Creați o grădină în interiorul casei. O idee minunată cu un impact uriaș asupra aspectului general al camerei, este grădina verticală. Poate că deja ați văzut cât de proaspete sunt birourile care sunt prevăzute cu o grădină verticală, însă cu siguranță v-ați formulat deja o serie de întrebări. Cum creați o grădină verticală, cât de sănătoase vor fi plantele pe termen lung dacă nu sunt plantate într-un ghiveci cu mai mult pământ, cât de sigur va fi mediul camerei cu atât de multe flori și, implicit, cu un nivel ridicat de umiditate – acestea sunt doar câteva întrebări pe care majoritatea persoanelor și le adresează înainte de a instala o grădină verticală. Iată că același efect revigorant îl puteți obține dacă veți opta pentru grădini verticale artificiale. Fără bătăile de cap enumarate mai sus, aceste grădini pot îmbrăca grozav un perete de mari dimensiuni și pot oferi încăperii notele naturale de care avea nevoie pentru a fi cu adevărat scandinavă.
- Evitați culorile puternice. Plantele – indiferent că sunt naturale sau artificiale – reprezintă principalul accent de culore într-o locuință cu tematică scandinavă. Pereții albi și țesăturile deschise la culoare sunt cele care completează cu succes aceste tendințe. Dacă vă doriți totuși și culori mai închise, puteți opta pentru gri, navy sau, din nou, verde. Țesăturile cu motive etnice sunt cele mai potrivite dacă doriți o locuință scandinavă cu accente boeme. Tot pentru a obține o amenajare boemă, optați pentru pături împletite, pentru macrame-uri suspendabile și pentru obiecte din lemn, precum o scară decorativă din bambus sau coșuri împletite pentru perne, pături sau flori.
Lumina naturală este cea care oferă atingerea finală oricărei amenajări scandinave. Iată cum cele mai puțin costisitoare produse ne ajută să ne bucurăm de un cămin primitor, curat și terapeutic. Florile, pietrele prețioase, elementele din lemn, țesăturile, precum și câteva lumânări din soia sunt suficiente pentru a crea o amenajare naturală și odihnitoare.