De cum încep să scadă temperaturile, zilele să devină tot mai scurte și nopțile mai reci, cu toții începem să ne pregătim locuințele, pentru ca iarna să ne găsească în confort deplin. Nimic nu face ca sezonul rece să fie mai plăcut decât o pătură groasă și călduroasă, o cană cu ceai fierbinte, o lumânare parfumată, o carte bună sau un film grozav.
În rândurile următoare, ne-am propus să vă oferim câteva modalități prin care puteți să vă pregătiți locuințele pentru temperaturile scăzute din termometre.
- Îmbrăcați pardoselile în covoare groase. Poate că vara este mult mai convenabil să nu avem covoare, pentru că în lipsa lor, aspirăm mai ușor, spălăm mai rapid și nici praf nu se mai adună la fel de mult. Iarna însă, covoarele groase, așa cum veți găsi aici, sunt esențiale. Optați pentru un covor bogat, din lână sau texturat. Iar dacă nu vă puteți permita un covor de dimensiuni mai mari, atunci alegeți covoare mai mici pe care să le așezați exact acolo unde aveți cea mai mare nevoie, cum ar fi lângă pat, sub masa de cafea sau în fața fotoliului.
- Amenajați baia. În zilele cu vânt și ger, ne putem încălzi rapid într-o cadă cu apă fierbinte. Dacă vara obișnuim să facem dușuri multe și scurte, iarna este minunat să ne scufundăm în apă caldă și să ne relaxăm. Baia trebuie să fie și ea pregătită pentru venirea iernii, așa că asigurați-vă că aveți covorașe baie, prosoape de diferite dimensiuni, spumante hidratante și unturi de corp hrănitoare.
- O pătură groasă trebuie să fie întotdeauna la îndemână. Aruncată pe canapea, pe spătarul unui scaun sau împăturită la marginea patului, o pătură groasă și confortabilă este tot ceea ce avem nevoie atunci când dorim să ne încălzim rapid. Deși rolul său este să ne țină de cald, pătura este și un element decorativ deosebit de estetic. Din blană artificială, într-o nuanță pastelată sau, dimpotrivă, într-o culoare înfocată, simplă sau cu motive geometrice, din lână sau bumbac, păturile nu trebuie să lipsească din nicio încăpere a casei.
- Aprindeți câteva lumânări. Lumânările parfumate, lumânările simple, din soia sau din ceară, fac ca o încăpere să se simtă confortabilă, călduroasă și primitoare. Pentru un efect minunat, grupați mai multe lumânări, iar în preajma sărbătorilor de iarnă, puteți decora locuința cu felinare și cu instalații.
- Decorați cu cărți. Cărțile sunt un truc de decor incredibil, care transformă orice încăpere într-una deosebit de confortabilă și intimă. Dacă dețineți deja o bibliotecă cu cărți, nu vă rămâne decât să le așezați după bunul plac. La fel de bine, puteți cumpăra cărți la preț redus din magazine, deși noile apariții literare sunt ceva mai scumpe. Cărțile își găsesc loc oriunde în locuințele noastre. Pe măsuța de cafea, în bibliotecă, pe noptieră, pe canapea și oriunde reușim să ne tragem sufletul și să citim câteva rânduri. Cărțile pot fi aranjate în funcție de dimensiuni, în funcție de subiectele tratate sau după culori. Oricum le-ați aranja, veți obține un interior care emană relaxare.
- Aranjați o zonă de discuții cu prietenii. În timpul iernii, cele mai plăcute sunt întâlnirile acasă cu prietenii, unde puteți să serviți un ceai cu biscuți și să discutați vrute și nevrute, fără să fiți îngrijorați că acuși se închide cafeneaua. Pentru a aranja o zonă de discuții, aveți nevoie doar de câteva pufuri sau perne de podea. Mult mai puțin costisitoare decât scaunele, canapelele și fotoliile, acestea creează rapid o atmosferă relaxată și primitoare.
După ce ați obținut o atmosferă calduroasă și confortabilă, verificați ca în dulapul din bucătărie să aveți cât mai multe sortimente de ceaiuri, ciocolată caldă și mirodenii, precum scorțișoară, anason sau cuișoare. Nu vă rămâne decât să vă cuibăriți și să aveți grijă de suflet și de minte. Totuși, o plimbare scurtă în frigul iernii este chiar recomandată. Experții sunt de părere că numai 20 de minute în natură pot face adevărate minuni pentru corp și minte.