Ai ales, în sfârșit, ușile perfecte pentru interiorul casei tale. Când crezi că partea cea mai dificilă s-a încheiat, ai de-a face cu montarea acestora. De fapt, pasul din urmă este chiar mai important decât selectarea modelului și achiziționarea propriu-zisă a produselor.
https://unsplash.com/photos/zq4UnZoy5AQ
O ușă montată corect îți va oferi o izolare termică eficientă, dar va izola și fonic camerele, ajutându-te să obții o locuință confortabilă, plăcută și intimă.
Dacă tocmai ai cumpărat ușile și urmează să le montezi, iată de ce aspecte trebuie să ții cont mai întâi!
1. Demontarea ușilor vechi
Dacă trebuie să demontezi ușile deja existente, experții îți recomandă să fii destul de atent. Chiar dacă ușile vechi vor fi aruncate, ar fi bine să ca procesul de schimbare să fie unul cât mai curat.
Începe prin a deșuruba balamalele ușii, apoi scoate ușa cu grijă, alături de toc. Nu uita să cureți resturile de tencuială, ipsos sau alte materiale rămase în zona ușii.
2. Pregătirea spațiului
Multe persoane nu țin cont de ordinea procedurilor și, astfel, își îngreunează foarte mult procesul de renovare.
Dacă ai cumpărat deja uși pentru interior și de-abia aștepți să le montezi, întreabă-te, mai întâi, dacă zona a fost pregătită corespunzător. Specialiștii te sfătuiesc să te ocupi de montarea ușilor doar după ce pereții și podeauna dimprejur au fost finisate.
Mai exact, nu monta ușile dacă pereții nu au fost încă tencuiți sau vopsiți sau dacă parchetul sau gresia nu au fost deja amplasate și finisate. Nu numai că montarea ușii va deteriora munca deja depusă, dar și noua ușă va fi stropită cu vopsea, pătată sau zgâriată în timpul celorlalte proceduri.
3. Depozitarea ușii până la montare
În cazul în care ai cumpărat deja ușile, dar vor mai trece câteva zile până când le vei monta în locuință, felul în care le depozitezi este foarte important.
Pentru a evita curbarea sau deformarea ușilor, păstrează-le pe verticală sau orizontală, într-un loc ferit de umezeală și temperaturi extreme. Nu înlătura folia de protecție, ci las-o pe uși până la finisarea montării. Astfel, vei ține la distanță zgârieturile, loviturile, praful și petele.
4. Montarea tocului
Tocul ușii este un element esențial, așa că acordă-i atenția care i se cuvine. Montează-l cu mare grijă și asigură-te că acesta este drept. Fixează-l bine în perete, pentru a evita situațiile în care trebuie să faci mici ajustări ulterioare.
Când vine vorba de montarea tocului și de aplicarea spumei poliuretanice, este crucial să te asiguri că nu există spații goale între zid și toc. În caz contrar, izolarea termică și fonică va avea de suferit.
Astfel, protejează tocul cu o bandă adezivă din hârtie, apoi aplică spuma poliuretanică și așteaptă până când aceasta este uscată complet. Înlătură excesul de spumă uscată cu un cutter și elimină și banda protectoare.
5. Montarea propriu-zisă a ușii
Când tocurile noi sunt montate corect, urmează să montezi și ușa cea nouă. Când o amplasezi în toc, nu uita să lași 1,5 până la 2 centimetri distanță între podea și partea inferioară a ușii. Astfel, aceasta se va deschide cu ușurință. Fixează bine balamalele, însă nu le strânge extrem de tare.
După ce te-ai asigurat că ușa este fixată corespunzător și se deschide corect, poți înlătura și folia de protecție. Gata, ai încheiat cu succes montarea!
În final, pentru a prelungi viața noii tale uși și pentru a o proteja de zgârieturi și lovituri, folosește opritoare speciale. Acestea din urmă vor proteja și clanțele, și zidăria proaspăt renovată.
Nu în ultimul rând, îngrijește și ușa atunci când faci curățenie generală, în funcție de materialul acesteia. Lemnul poate fi lăcuit pentru un strat superior de protecție!