5 criterii esențiale pentru alegerea ușilor de exterior

Ușa de la intrare oferă o primă impresie asupra spațiului din interior. Simplă sau grandioasă, aceasta trebuie selectată cu atenție pentru a reda fidel întregul aspect al unei clădiri. Totuși, nu este suficient ca o ușă de exterior să fie aleasă având în vedere doar criteriul estetic.

Un produs bun trebuie să prezinte rezistență, materiale și finisaje de calitate, izolare fonică și termică, securitate, fiabilitate sau funcționalitate perfectă. Găsirea unei uși de intrare potrivite poate fi uneori mult mai complicată decât ți-ai imagina. Iată de ce trebuie să ții cont ca să te asiguri că vei lua o decizie potrivită:

Material

Dacă în trecut majoritatea oamenilor optau pentru ușile din lemn masiv, în prezent gama de materiale este ușor diversificată. Acest criteriu este extrem de important deoarece un material de slabă calitate se decolorează sau se deformează în timp. Durabilitatea și duritatea materialului indică fiabilitatea ușilor de exterior. Pentru a conferi spațiului un plus de stil și finețe, combinat cu un confort excepțional, ai posibilitatea de a opta pentru:

  • Ușă din lemn masiv – lemnul rămâne materialul principal pentru confecționarea ușilor, avantajul său esențial fiind durata mare de viață. Cu toate că este scump și se întreține foarte greu, lemnul reprezintă o alegere extrem de versatilă, este rezistent la acțiuni mecanice, conferă etanșeitate și permite reglarea umidității mediului interior.
  • Ușă din aluminiu – un accesoriu subtil pentru orice decor, aluminiul oferă eleganță și bun gust. Poți să alegi tâmplărie din aluminiu Reynaers dacă îți dorești un produs ce are avantajul unic de a rezista la cele mai dificile condiții meteorologice. Ușile din aluminiu sunt ușor de întreținut, rezistente la lovituri, oferă o protecție fonică de invidiat și securitate înaltă împotriva tentativelor de intrare prin efracție.
  • Ușă din PVC – simplu de produs și de montat, ușile confecționate din PVC se găsesc în diferite culori și stiluri, sunt rezistente la deformare și umezeală, oferă izolare termică și eficiență energetică.
  • Ușă din fibră de sticlă – un material relativ nou pentru confecționarea ușilor de exterior, fibra de sticlă a devenit o alegere populară. Nu este expusă la rugină, este imună la influența factorilor de mediu, nu necesită întreținere complexă și izolează foarte bine.

Securitate

Alegerea unei uși de intrare bine securizate este esențială pentru siguranța bunurilor și a celor care locuiesc într-o casă. Pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește montarea unui astfel de produs este necesar să se țină cont de zona în care este situată locuința și rata de infracționalitate. Pentru un apartament de bloc localizat la parter, primul sau ultimul etaj, ușa de la intrare va trebui să fie securizată în plus, în timp ce pentru o casă se poate instala și un sistem de alarmă.

Pentru a verifica sistemul de securitate al unei uși exterioare analizează butucul, care trebuie să fie dotat cu știfturi anti-găurire, sau balamalele, care pot fi ele vulnerabile atunci când cadrul ușii nu blochează accesul la acestea. Ai grijă ca în grosimea produsului să fie integrat un zăvor cu trei încuietori și ușa să mai aibă încă o yală cu sistem de închidere diferit. 

Izolare fonică și termică

Ușile de exterior care oferă un grad de siguranță ridicat vor estompa scăpările de aer, ceea ce înseamnă economii la utilități. Atunci când decizi să înlocuiești ușa de la intrare, ține cont și de izolarea fonică sau termică pe care ți-o oferă noul produs. O ușă de exterior trebuie să mențină zgomotul la distanță, să nu permită pierderile de căldură și să protejeze clădirea cât mai bine împotriva incendiilor. De regulă, o ușă nu trebuie să aibă un grad de izolare fonică mai mic de 28 dB. Ușile din aluminiu asigură un grad de izolare termică satisfăcător, sunt cât mai etanșe și nu permit pătrunderea zgomotului din exterior.

Design

Ușa de la intrare trebuie să se armonizeze perfect cu arhitectura clădirii. Aceasta trebuie să respecte stilul ales și să se încadreze discret în cromatica de ansamblu a fațadei. O nuanță prea deschisă ar putea să facă o reclamă negativă casei. Spre exemplu, pentru o fațadă în culori neutre se poate alege un ton îndrăzneț de roșu sau portocaliu, însă doar dacă aspectul clădirii este unul modern. Totodată, ușa exterioară reprezintă o declarație de stil, care scoate în evidență personalitatea celor care locuiesc într-o casă, așa că se poate alege un model simplu ori sofisticat, în funcție de preferințe.

Întreținere

Cu siguranță îți dorești ca ușa de la intrare să fie cât mai rezistentă deoarece nu o vei schimba prea des. Produsele din metal se întrețin foarte ușor, spre deosebire de cele din lemn. Este important să fie curățate de praf și de grăsimi în mod regulat, iar balamalele să fie unse o dată la 6 luni. În acest fel, te vei bucura mult timp de o ușă de intrare frumoasă și rezistentă. Potrivit specialiștilor, o ușă din metal poate funcționa perfect timp de 8 ani dacă este îngrijită cu atenție.

Ușa de la intrare este cartea de vizită a unei clădiri, însă reflectă în același timp și personalitatea celor care locuiesc dincolo de ea. Ia în considerare aspectele prezentate atunci când alegi o ușă de exterior deoarece produsul achiziționat trebuie să fie rezistent, durabil și să contribuie armonios la prima impresie pe care o vor avea cei care îți trec pragul casei.

Sursa foto: images.pexels.com

Lasă un Comentariu...

*