Fiecare etapă din construcția casei este importantă, începând de la fundație și până la acoperiș, de la ferestre și până la instalațiile sanitare. Niciun pas nu trebuie să ne scape, cu toate că suntem limitați de cele mai multe ori de un buget. Astăzi ne oprim asupra ferestrelor, și nu oricare cele cu tâmplărie din lemn stratificat.
Înainte de orice alt detaliu care ar construi un avantaj sau o pledoarie în favoarea sau defavoarea tâmplăriei din lemn stratificat trebuie să fiți conștienți de faptul că atunci când vorbim de calitate nu vorbim de un accident, că poate într-adevăr calitatea costă mai mult, dar ea tot timpul vine cu avantaje pe perioade lungi de timp. Cu toate acestea, nici nu trebuie să te lași păcălit de stereotipuri, pentru că poți la fel de bine să scoți bani frumoși din buzunar și să nu primești ceea ce ți-ai dorit.
În prezent, sunt numeroși producători pregătiți să ne ia banii, însă știm pe cei îi dăm? Fiecare, cum este și normal dacă stai să te gândești, îți prezintă doar calitățile, iar eu constat, tot analizând domeniul tâmplării, faptul că sunt într-adevăr numeroase modele însă nicăieri nu găsesc un dezavantaj care m-ar putea determina să nu cumpără o fereastră.
Ceea ce este cert este faptul că nu există casă fără ferestre și puține sunt ferestrele fixe, pentru că nu ne dorim doar să avem lumină și să privim afară, vrem să ne bucurăm de aerul proaspăt și să-l invităm în interiorul căminului nostru. Ori, atunci, unul dintre aspectele pe care trebuie să le căutați la o fereastră este evoluția sa în timp, la câte deschideri-închideri rezistă. Însă, până acolo mai avem câteva informații de parcurs.
De ce ferestre cu tâmplărie din lemn stratificat?
Trebuie să recunosc că este o alegere pur subiectivă, pentru că lemnul este un material natural, pentru că este cald, iar fibra sa nu poate fi reprodusă de niciun alt material. Oricât de minuțios ar fi copiată, artificialul se simte, ca și la o pereche de pantofi, de altfel.
Ferestrele cu tâmplărie din lemn stratificat prezintă numeroase avantaje, dar ca să le înțelegem voi începe prin a vă spune ce este lemnul stratificat.
Acesta se poate obține din diferite tipuri de lemn, precum molid, stejar, pin, eucalipt etc. Mai multe straturi de lemn, tăiate radial dintr-un buștean, se suprapun, se lipesc cu un adeziv special, rezistent la apă, și se presează. Secretul unui lemn stratificat de calitate este ca lemnul ales pentru obținerea acestuia să fie bine uscat înainte de prelucrare, pentru că este un material care lucrează în timp. Totodată, defectele precum nodurile, care pe de altă parte oferă particularitate acestui materia, nu sunt admise. Partea bună este că în momentul presării toate acestea sunt anihilate.
Avantajele tâmplăriei din lemn stratificat
– primul și cel mai important avantaj, de factură estetică, al acestui tip de tâmplărie este posibilitatea de a găsi forma și culoarea potrivită pentru casa ta. Maleabilitatea lemnului permite modelarea lui în diverse forme, iar culoarea chiar nu reprezintă o problemă, indiferent cât de unică ar fi solicitarea ta.
– depășind aria frumosului, tâmplăria din lemn stratificat are o durată de viață de până la 10 ani, însă întreținută corespunzător, acest prag poate fi cu mult trecut. În plus, micile defecte apărute în timp, pot fi remediate local, nefiind nevoie să schimbi toată fereastra.
– cei mai mulți dintre noi optează să renunțe la clasicele ferestre pentru unele termopan (cu toate că așa se numește doar sticla, fără profil) din cauza izolației ineficiente, ori ferestrele cu tâmplărie din lemn stratificat sunt cele mai bune când vine vorba de acest aspect. Lemnul multistrat oferă de 400 de ori mai multă eficiență energetică decât oțelul și de 1800 de ori mai mult decât aluminiul. Astfel, ferestrele cu tâmplărie din lemn stratificat se comportă ca o barieră atât în fața frigului, cât și a căldurii.
– tot la capitolul izolație, de data aceasta fonică, lemnul prin natura sa a fost conceput să absoarbă zgomotul, așadar și la capitolul izolație fonică, tâmplăria din lemn stratificat mai câștigă o bilă albă.
Dezavantajele tâmplăriei din lemn stratificat:
– primul și cel mai important dezavantaj al acestui tip de tâmplărie este acela că nerespectând ordinea firească a pașilor din procesul tehnologic, mai ales uscarea lemnului, cu timpul fereastra are de suferit.
– durata de viață, comparativ cu profilele din PVC sau aluminiu, tâmplăria din lemn stratificat are cea mai scurtă durată de viață.
– o dată la 10 ani aceasta are nevoie de o reîmprospătare prin aplicarea unui nou strat de lac.
– în ceea ce privește costul, se spune că tâmplăria din lemn stratificat este mai scumpă decât concurentele sale.
Tâmplărie din lemn stratificat preț
Acest subiect m-am decis să-l abordez separat pentru că sunt numeroși factori care influențează prețul tâmplăriei, indiferent de modelul său. În primu rând, este adevărat contează tipul de tâmplărie, însă pe lângă acest aspect mai contează dimensiunea ferestrei, forma sa, ca să nu mai vorbim de numărul de camere din care este format profilul, ori felul în care fereastra se va deschide, dacă este mobilă sau fixă, dacă se va deschide pe orizontală sau verticală ori în ambele sensuri, precum și tipul geamului utilizat, dacă este Low E sau semicristal. Așadar, oricât de mult mi-aș dori să scriu o sumă, adevărul este că e imposibil, nici producători sau comercianții nu ar putea să exprime o valoare până când nu ar cunoaște câteva dintre detaliile de mai sus. Ca și concluzie finală, de cele mai multe ori prețurile pe care le găsiți nu reflectă realitatea, sunt costuri orientative pe metru pătrat.
Personal oricand as opta pentru tamplarie din lemn fata de cea din pvc din mai multe motive, dar mai ales pentru simplul fapt ca lemnul intotdeauna va aduce un plus de stil casei. Sigur ca pretul intotdeauna va fi un dezavantaj, dar sa fim realisti ca nu vei mai schimba tamplaria in casa in fiecare an.