Ferestre de mansardă sau lucarne?

Ce ne împiedică astăzi, câteva sute de ani mai târziu de la inventarea lucarnelor, să recurgem la aceeași soluție în locul ferestrelor de mansardă în cazul unui pod pe care dorim să-l transformă într-un spațiu locuibil, de pildă? În cele ce urmează vă vom prezenta câteva informații care vă vor ajuta să vă decideți asupra subiectului Ferestre de mansardă sau lucarne?

Poza-etansare-perfecta

Picture 1 of 5


Fără doar și poate lucarnele au reprezentat o invenție minunată pentru perioada lor, perioada secolului al XVIII-lea, când stilul gotic devenea tot mai popular, când acoperișul locuințelor se înălța, lăsând un spațiu de tranzit imediat sub învelitoare. La momentul respectiv, lucarnele erau singura modalitate prin care podul putea beneficia de puțină lumină și aer curat.

Cu toate acestea, care sunt motivele pentru care ar trebui să cântăriți bine alegerea înainte de a opta pentru lucarne la mansardă?

Avantajele ferestrelor de mansardă

Inventarea ferestrei de mansarda VELUX, în anul 1942, a fost cu adevărat un moment care a revoluționat modalitatea prin care oamenii pot aduce lumina naturală în spațiile de la mansardă.

Spre deosebire de lucarne, ferestrele de mansardă sunt elemente care se potrivesc oricărei case, atât celor cu o arhitectura clasică, cât și celor mai moderne. Amplasarea lor la nivelul acoperișului oferă avantaje nu doar de ordin estetic, ci mai ales din punctul de vedere al iluminării și ventilației naturale.

Iluminarea naturală

Ferestrele de mansardă aduc cu peste 200% mai multă lumină naturală decât ferestrele verticale și cu 100% mai multă lumină decât ferestrele verticale sau lucarnele. Aceasta este concluzia raportului efectuat în iunie 2006 de către Institutul Danez de Construcții și Cercetări, care a comparat calitatea luminii în diferite încăperi iluminate de ferestre de aceeași dimensiune, fie ele verticale, lucarne sau ferestre de mansardă.

Ventilația naturală

Aportului de lumina i se adaugă ventilația naturală. Ferestrele de mansardă VELUX dispun de clapetă de ventilare care permite aerisirea permanentă a camerei, indiferent de condițiile vremii, chiar dacă fereastra este închisă, lucru absolut imposibil în cazul unei lucarne sau a unei ferestre verticale.
Instalare și costuri

Spre deosebire de lucarne, ferestrele de mansardă sunt poziționate în structura acoperișului, ceea ce le conferă un aspect elegant, fără a afecta aspectul învelitorii.

Este foarte important de știut că ferestrele de mansardă se pot monta pe toate tipurile de acoperiș și pe orice tip de învelitoare, plată sau ondulată.

În momentul alegerii unei ferestre, unul dintre cele mai importante aspecte este montajul corect. Datorită ramelor de etanșare, apa este condusă pe canale de scurgere laterale făcând imposibile infiltrațiile.

Durata montajului unei ferestre este în medie de 3-4 ore și se poate face atât in regie proprie, urmând pașii ghidului de montaj, cât și de către montatorii parteneri VELUX, care oferă garanție la montaj. Construcția unei lucarne de mărime medie poate ajunge și la o durată de 15 ore.
Prețul unei ferestre de mansardă VELUX începe de la 197 euro cu TVA. Cea mai ieftină lucarnă executată din lemn, de mărime medie, costă în jur de 250 de euro, dar prețul poate ajunge chiar și la 2.500 de euro în funcție de complexitate. Pentru construcția unei lucarne este nevoie de timp, iar costurile sunt ridicate deoarece implică mai multe tipuri de materiale de construcții, fereastra verticală și manopera montării acestora.
Așadar, dacă vă doriți un spațiu de locuit luminos, elegant, bine aerisit, va recomandăm să optați pentru soluția mai puțin costisitoare și în ceea ce privește costul, dar mai ales timpul. Iar aceste beneficii le puteți obține numai prin instalarea ferestrelor de mansardă VELUX.
Pentru mai multe detalii, vizitați www.velux.ro.

One Response to “Ferestre de mansardă sau lucarne?”

Read below or add a comment...

  1. Razvan Voicu says:

    Un alt mare avantaj al ferestrelor de mansarda VELUX il reprezinta posibilitatea de a programa fereastra si accesoriile electrice sa se deschida/inchida la anumite intervale de timp. Ganditi-va ca este foarte confortabil ca atunci cand esti plecat pentru o perioada mai lunga de timp sa sti ca vei avea camere de la mansarda aerisite zilnic. Cu ajutorul tablei VELUX ( disponibila in cutia ferestrelor INTEGRA ), veti putea sa programati atat deschiderea si inchiderea ferestrei cat si a accesoriilor de umbrire ( ex. rulourile interioare electrice DML ).

Lasă un Comentariu...

*