Scule și unelte necesare în orice gospodarie

La fel cum femeile au întotdeauna în geantă o trusă de machiaj care le salvează în orice situație, și bărbații se laudă cu trusa lor de prim-ajutor cu scule și unelte necesare în orice gospodărie care îi scoate din necaz.

Partea bună e că specialiștii au perfecționat atât de mult uneltele, îndeosebi cele electrice, încât unele dintre ele au devenit ușor de manevrat chiar și de mâini mai delicate. Indiferent de care parte a baricadei te afli, e absolut necesar să ai în casă o trusă de scule și unelte. În plus, să nu uităm, românii sunt oameni inventivi care improvizează tot timpul și realizează singuri tot felul de obiecte utile în casă și pe lângă casă.

Avem de-a face pe de o parte de clasicele scule de mână, pe care le-am manevrat încă din copilărie, pentru că, nu-i așa, nu cred că există om să nu fi bătut măcar un cui la viața lui. Pe de altă parte, așa cum spuneam, există și scule electrice unele mai sofisticate, altele mai ușor de mânuit, care necesită ceva pregătire de specialitate pentru a fi folosite.

Scule și unelte de mână

O trusă de scule de mână ar trebui să cuprindă neapărat ciocan, clește, patent, șurubelnițe, chei fixe și chei hexagonale. Nu uitați de accesorii absolut necesare cum ar fi cuiele, șuruburile, diblurile, banda de izolare etc.

Ciocanul și cleștele sunt unele indispensabile pentru a bate un cui sau dacă vreți să scoateți unul vechi. Pentru a fi eficienți ar trebui să vă asigurați că aveti în casă cuie de dimensiuni diferite. Iar pentru cele mai mici dintre cuie, daca locul este strâmt, v-ar folosi și un ciocănel de dimensiuni reduse.

Patentul este o unealtă de mână universală. Cu el poți să faci o mulțime de treburi în gospodărie, de la prinderea unor obiecte până la îndoirea lor.

Șurubelnițele vor fi de folos pentru a strânge sau desface șuruburi. E important să aveți la îndemână șurubelnița care se potrivește. Există în magazine seturi la care schimbați numai capul.

Cheile, fie ele fixe sau hexagonale, vă vor scoate din necez de multe ori și vă vor păstra banii în buzunar pe care altfel i-ați fi dat meșterului fie că vorbim de schimbarea unei baterii la chiuvetă sau a furtunului de la cabina de duș. 

Nu în ultimul rând, adăugați trusei de scule o ruletă pentru măsurarea distanțelor. Cele mai multe dintre ele au si boloboc încorporat, pentru a stabili dacă aveți un plan drept sau nu.

Un creion de tensiune e util pentru a vă asigura că nu există tensiune într-un cablu sau dispozitiv electric înainte de a începe să lucrați la el. Testerele de tensiune non-contact sunt cele mai simple și cele mai sigure deoarece pot detecta electricitatea doar prin apropiere.

Scule și unelte electrice

Provocarea cea mare abia acum începe. Dacă la uneltele de mână alegerea e ușoară, gama variată de scule electrice din magazinele de specialitatea face alegerea destul de dificilă.

Dintre sculele electrice bormașina este cea mai utilizată. Fie că aveți nevoie să reparați ușa unui dulap, să montați o cutie de scrisori în perete sau doar să prindeți niște dibluri, bormașina vă scoate din încurcătură rapid și fără prea mare efort.

Dar odată ajuns într-un magazin de scule, întrebarea care și-o pune orice om care nu e de meserie și caută o bormașină doar pentru a trebălui la nevoie prin casă este: pe care o aleg? Oferta este foarte variată, de la produse pentru profesioniști, de mari dimensiuni și cu multe accesori, la cele pentru uz larg. Ne vom referi la a doua categorie, iar atunci când alegeți un produs țineți seama de puterea acestuia, greutate, diametru, dar și accesorii.

Cum alegeți cea mai bună bormașină

De obicei se recomandă cumpărarea sculelor electrice de firmă. Atenție și aici la fake-uri, sunt produse care imită foarte bine denumirea unor mărci consacrate, designul și chiar culoarea. Dacă nu dispuneți de un bugat suficient de mare, puteți opta și pentru un aparat no name. Dar căutați referințe totuși pentru a ști la ce să vă așteptați.

O bormașină ar trebui să fie ușor de manevrat pentru a avea precizie la lucrarea pe care o aveți de executat. Pentru asta ideal e să aibă o greutate mică dar cu toate acestea un motor de mare randament și sistem electronic de reglare a turației. Accelerarea prin intermediul comutatorului cu buton face posibilă reglarea fină a turației.

Dacă vorbim despre turații, viteza de găurire este un indicator important, de care trebuie să țineți cont. Există bormașini care oferă o gamă variată de turații, începând de la 300 de rotații pe minut până la 1.500 de turații pe minut. Nu întotdeauna viteaza mare e indicată. De exemplu dacă aveți de făcut găuri cu diametrul mare mai indicată este o viteză scăzută. La fel și în situația în care aveți de-a face cu un material dur. De aceea este bine ca bormașina să aibă posibilitatea de reglare a turației.         

Alt aspect de care ar trebui să țineți cont când alegeți mașina de găurit este tensiunea de alimentare. Vorbim despre tensiunea oferită de acumulatori, care poate varia între 6 și 36 de volți. Tensiunea de alimentare mai mare va oferi puterea cea mai mare.

Flexul poate fi folosit pentru polizare si taiere.  Discul metalic taie aproape orice, de la metal, lemn, până la gresie și faianță. De asemenea permite lustruirea diverselor suprafețe. La fel ca și în cazul mașinii de găurit, luați în calcul greutatea, confortul când îl folosiți, funcțiile cu care este dotat și puterea de funcționare.

Folosiți sculele electrice în siguranță

Cum aceste scule electrice nu sunt tocmai ieftine, analizați specificațiile fiecărui model și comparați înainte de a scoate banii din buzunar.

Fie că vorbim despre un flex hobby sau profesional, el este un obiect periculos dacă nu e mânuit așa cum trebuie. Deci citiți cu mare atenție recomandările producătorului, ne recomanda CasaIdea.

E valabil nu numai pentru flex, ci și pentru toate sculele electrice, în ciuda faptului că unele pot fi mânuite cu destul de multă ușurință

  • citiți manualul de utilizare în întregime înainte de folosire
  • verificați butonul OPRIT/PORNIT și luați măsuri astfel încât să evitați pornirea accidentală
  • folosiți echipament de protecție, inclusiv ochelari speciali și mănuși
  • renunțați la bijuterii înainte de a vă apuca de lucru, există pericolul să se agațe
  • scoateți din priză sculele electrice când nu le mai folosiți.

Lasă un Comentariu...

*