Fie că locuiești într-un apartament, fie că stai la casă, un gospodar desăvârșit are nevoie de câteva unelte pe care le va utiliza de-a lungul timpului destul de frecvent.
În cazul căminelor înconjurate de o grădină, magazia gospodarului este mult mai voluminoasă și poate cuprinde de la mașini de tuns iarba, la hidrofoare precum acestea și până la mașini de găurit, ciocane de lipit, aparat de sudură și câte și mai câte.
Meșterii specialiști nu mai au nevoie de nicio informație suplimentară din partea noastră, pentru că ei cunosc foarte bine aceste unelte, aceste scule pe care cu siguranță le utilizează cu regularitate, însă tu, pentru tine amatorule, care cauți o mașină de găurit pentru prima dată, tu ai nevoie de câteva date înainte de a te decide.
Așadar, cum alegi o mașină de găurit?
Înainte de a intra în detalii, trebuie să știi încă de pe acum că cu aceste mașini de găurit viața ta nu va mai fi niciodată ca înainte, mai ales dacă obișnuiești să te implici în numeroase proiecte DIY.
O mașină de găurit reduce considerabil timpul de lucru și nu în ultimul rând efortul pe care trebuie să-l depui în vederea finalizării unui task din gospodărie.
Întorcându-ne la alegerea pe care trebuie să o faci, în cele ce urmează îți prezentăm tipurile de mașini de găurit, precum și la ceea ce le poți folosi, astfel încât atunci când vei merge într-un magazin de bricolaj să faci mult mai ușor alegerea.
1. Primul criteriu după care trebuie să te ghidezi este modalitatea de funcționare a mașinii de găurit, cu fir sau fără.
După cum vei vedea ambele sunt foarte utile într-o gospodărie, dar fiecare dintre acestea vine la pachet cu un set de avantaje și dezavantaje.
Mașina de găurit fără fir este foarte ușoară, nu ești restricționat de dimensiunea firului, ceea ce înseamnă că o poți utiliza oriunde ai treabă cu ea. Acesta este ideală pentru a crea găuri și pentru a înfileta șuruburi. Dat fiind însă că funcționează cu ajutorul unei baterii trebuie să te asiguri că ea este full charge înainte de a o utiliza, astfel încât să nu se oprească în toiul activității. Totodată, din același motiv, că funcționează pe bază de baterie, nici nu este extrem de puternică, ceea ce înseamnă că va fi destul de dificil să o folosești pe suprafețe din beton, de exemplu. Sunt însă modele care vin dotate cu baterii mai voluminoase menite să ofere mai multă putere, însă asta înseamnă că vor fi și mai grele, făcând mai dificilă utilizarea lor.
La polul opus avem mașinile de găurit cu fir, mult mai puternice, care vor funcționa cât este ziua de lungă dacă este nevoie, însă trebuie să te asiguri că în permanență, în preajma ta, există o sursă de curent.
2. Ciocanul rotopercutor este mult mai complex decât o mașină de găurit clasică, acesta pe lângă mișcările de rotație specifice el funcționează și pe bază de lovire, asemenea unor lovituri de ciocan, constante și rapide, astfel încât să asigure străpungerea suprafețelor extrem de dure într-un timp foarte scurt. Totodată, trebuie știut că acest tip de mașină de găurit nu poate fi folosită pentru orice suprafață și nici tot timpul. De asemenea, este foarte gălăgioasă.
3. Surubelnița electrică este tot mai populară și tot mai prezentă în numeroase cămine. Jobul ei este unul singur, acela de a înșuruba, însă este foarte rapidă și foarte eficientă, poate străpunge atât lemnul, cât și metalul. De asemenea, forma șurubelniței poate fi schimbată în funcție de nevoie, iar aceste accesorii pot veni la pachet cu mașina în momentul achiziției sau pot fi cumpărate separat.
4. Și pentru că veni vorba de accesorii, așa cum spunea acestea pot fi cumpărate și separat, burghiele, de pildă, fiind disponibile într-o gamă largă de dimensiuni și diametre recomandate pentru diferite tipuri de suprafețe. În plus, și alte accesorii mai pot fi atașate mașinilor de găurit, precum paleta de amestecat adeziv sau cheia tubulară.
În principiu cam acestea sunt tipurile de mașini de găurit, iar în funcție de ceea ce dorești să realizezi în propriul cămin te poți orienta către cea mai potrivită. Un criteriu de alegere o să-l mai reprezinte și brandul producător care poate influența atât prețul mașinii de găurit, dar și durata de viața a acesteia.