Ce știți despre izolarea locuinței, dar despre vata minerală bazaltică? Trebuie să recunosc, că până să ne apucăm de construcția casei, nici măcar nu auzisem de vata minerală bazaltică, pentru mine exista doar una singură și aceea era vata minerală de sticlă.
În momentul în care te apuci să-ți construiești casa visurilor, pe lângă faptul că-ți dorești să fie cea mai atrăgătoare, să-ți ofere spațiul de care nu beneficiai la bloc, să ai numeroase spații de depozitare și un grătar unde să petreci weekendurile cu prietenii, o construiești să dureze o viață.
Ori, ca să dureze o viață trebuie să te preocupe numeroase aspecte, de la suprafața pe care o va avea, numărul de camere, materialele pe care le vei folosi, structura pe care se va construi și până la izolație. Cu toate că reprezintă una din etapele de final, izolația casei este extrem de importantă, din atâtea puncte de vedere. În primul rând economia cu agentul termic, indiferent pentru care vei opta, în al doilea rând pentru faptul că izolația nu se rezumă doar la a păstra căldura în interior, ci și la respirația pereților, la ținerea umezelii la depărtare, precum și la diminuarea zgomotului.
Odată stabilit acest aspect, haide să vorbim mai pe larg despre vata minerală bazaltică și despre cum te poate ajuta ea, ce beneficii are și unde poate fi utilizată.
Ce este vata minerala bazaltică?
Vata minerală bazaltică, așa cum îi spune și numele este formată având ca ingredient de bază roca bazaltică. Aceasta, în combinație cu cocsul și calcarul, toate topite la o temperatură de aproximativ 1500 grade Celsius, introduse ulterior într-un aparat cu o forță de rotire foarte mare dau naștere vatei minerale bazaltice utilizate pentru izolarea locuințelor individuale, a spațiilor industriale, precum și a coșurilor imense prin care circulă un fum extrem de fierbinte.
Pornind de la această ultimă idee, deducem cu ușurință faptul că vata minerală bazaltică este ignifugă, ceea ce înseamă, că apelând la acest material pentru izolarea exteriorului locuinței tale, riscul unui incendiu este mult diminuat, pentru că pereți, fie ei din cărămidă, BCA sau lemn, sunt protejați suplimentar împotriva focului.
Zone unde poate fi aplicată vata bazaltică
În afară de exteriorul locuinței, vata minerală bazaltică se mai poate utiliza la nivelul pardoselilor, a pereților despărțitori, pentru izolarea mansardei sau a acoperișului, precum și atunci când vine vorba de terase. Vata minerală bazaltică se comportă exemplar când vine vorba de solicitarea mecanică, în plus rezistă în fața intemperiilor, face față cu brio diferențelor de temperatură ridicate.
Care sunt avantajele vatei minerale bazaltice?
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am putea spune despre acest produs este faptul că durata sa de viață este foarte mare, am putea spune chiar nelimitată.
Dar nu totul se rezumă la durata de viață, așa că ceea ce de fapt recomandă vata minerală bazaltică este capacitatea sa de a izola termic și fonic, de a proteja împotriva focului, de a permite pereților să respire, precum și faptul că se comportă ca o barieră în fața apei împiedicând infiltrarea acesteia în pereți, rezultând astfel un interior sănătos.
Cum se aplică vata minerală bazaltică la exterior?
Nu trebuie să fii un geniu ca să montezi izolația la exteriorul casei sau în interiorul ei, trebuie să ai însă puțină îndemânare și evident timp. Dacă nu ești sigur de asta, ar fi bine totuși să apelezi la un specialist.
Astfel, pe toată suprafața „plăcilor” de vată bazaltică se aplică un pat subțire de adeziv. Se mai aplică încă unul pe marginile plăcii și niște bumbi serioși din loc în loc.
Placa astfel „îmbrăcată” se așeză pe perete și se presează ușor. Bucățile de vată minerală bazaltică se pun pe orizontală, astfel încât fibrele sale să fie perpendiculare pe suprafață.
Nu uitați de glafuri și colțuri. Pentru a oferi rezistență colțurilor casei apelați la profilele metalice.
De asemenea, specialiștii recomandă folosirea diblurilor cu rozete înainte de a aplica plasa de armătură peste care va fi întins un strat de mortar, grund și abia la final tencuiala ce-i va oferi construcției aspectul de casă, de acasă.