Izolarea podului și a mansardei – Pași de lucru și materiale recomandate

Fie ca aveți o locuință cu pod nelocuit, fie una cu mansardă amenajată la nivelul superior, izolarea acestora este recomandată pentru un confort termic sporit și o reducere a costurilor cu energia termică.

În cazul locuințelor cu poduri nelocuite, izolarea este mai mult decât necesară, pentru că un pod neizolat permite pierderi importante de căldură și este mai vulnerabil în cazul precipitațiilor. Și în situația în care podul este mansardat, izolarea se va dovedi o soluție inspirată și eficientă, iar asta se va resimți în valoarea facturilor pe timpul sezonului rece.

Studiile au stabilit că izolarea podului și a mansardei scade în proporție de 20% – 50% cheltuielile unei familii.

Ce materiale se folosesc

Alegerea materialelor se face în funcție de bugetul avut la dispoziție, dar și în funcție de calitățile fiecărui produs. Iată care sunt principalele 3 materiale izolante cu cea mai mare eficiență în cazul podurilor și mansardelor:

  • Polistirenul expandat – este cel mai des utilizat material de constructorii din România. Aceasta, pentru că este foarte ieftin, este ușor și are calități izolante foarte bune. Dezavantajul este că, în timp, plăcile din polistiren își pot pierde forma plată, si, fiind un produs pe baza de petrol, in timp dispare, sub efectul temperaturilor ridicate de sub acoperis.
  • Vata minerală – are aceleași calități izolatoare excelente ca și polistirenul, cărora li se adaugă alte caracteristici care o fac superioară acestuia. Vorbim de un material incombustibil, spre deosebire de polistiren, care arde foarte ușor, emanând și un fum toxic. Vata minerală nu arde, și astfel este eliminat riscul propagării unui incendiu. În plus, asigură și o bună izolație fonică, este premeabilă la vapori și rezistă in timp mult mai mult decât polistirenul. O ofertă bună de vată minerală puteți găsi pe macostore.ro accesând link-ul https://www.macostore.ro/vata-minerala/vata-bazaltica-3.
  • Celuloza – este un produs ecologic foarte eficient, motiv pentru care este și cel mai scump dintre materialele recomandate. Este obținută prin tocarea hârtiei, în amestec cu soluții ignifugabile, care țin la distanță și insectele precum și diverse bacterii și ciuperci. Materialul este disponibil sub forma unei soluții, care se pulverizează cu ajutorul unei pompe.

Cum se aplică materialul izolant

  • Înainte de a începe lucrarea, eliberați spațiul din podul nelocuit sau din mansardă.
  • Este necesară verificarea în prealabil a stării acoperișului, și efectuarea reparațiilor în cazul în care va fi nevoie.
  • În cazul în care există deja o izolație sub acoperiș, și aceasta trebuie verificată, iar în funcție de gradul de deteriorare, vor fi înlocuite porțiunile afectate, sau va fi schimbată în totalitate.
  • Verificați și dacă grinzile sunt bine prinse de căpriori, pentru că acestea vor constitui cadrul pentru aplicarea izolației.
  • Materialul izolant nu se aplică direct pe acoperiș, în acest sens fiind nevoie de montarea în prealabil a unei folii hidroizolatoare.
  • Indiferent că folosiți polistiren sau vată minerală, tăiați materialul în bucăți bine proporționate. Acestea nu trebuie să fie foarte mari, pentru că vor fi greu de manipulat și de montat.
  • Se începe cu izolarea acoperișului, iar în cazul podurilor nelocuite se continuă cu izolarea pardoselii. Aceasta nu este neapărat necesară, dar este recomandată pentru un plus de eficiență.
  • După aplicarea vatei minerale, aceasta se acoperă cu o folie, pentru a o proteja de condens. Dacă doriți să conferiți interiorului un aspect estetic, puteți opta pentru gips-carton, in locul foliei.
  • Atunci când manipulați vata minerală, protejați-vă ochii, nasul și mâinile. Puteți folosi ochelari de protecție, o mască chirurgicală și mănuși.

Dacă nu aveți multă experiență în acest domeniu, cel mai bine ar fi să apelați la sprijinul unor specialiști. Aceștia vor putea evalua mult mai bine starea acoperișului și a izolației deja existente, iar montajul noii izolați va fi făcut în mod profesionist. Veți fi scutit astfel de problemele ce ar putea apărea ulterior în cazul în care materialele izolante nu au fost instalate corect.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un Comentariu...

*