Când vorbim despre polistiren, trebuie spus ca acesta se numără în prezent printre cele mai folosite materiale la termoizolarea pereților unei clădiri, având câteva avantaje incontestabile.
În prezent aveți posibilitatea să alegeți între mai multe tipuri de sisteme termoizolante pentru locuința voastră, fiecare având caracteristici proprii și avantaje incontestabile. Printre cele mai folosite materiale la termoizolarea unei clădiri se numără plăcile din polistiren. Acestea la rândul lor se împart plăci din polistiren expandat (EPS) și polistiren extrudat (XPS), existând între cele două tipuri o diferență de densitate, impermeabilitate și de preț. Să le luăm pe rând!
Plăcile din polistiren expandat se folosesc la exterior
De regulă, polistirenul expandat îl întâlnim sub forma unor panouri cu o grosime ce pornește de la 1 cm și poate ajunge până la 10 cm. Aceste plăci sunt recomandate a fi folosite în primul rând la termoizolarea pereților exteriori ai unei clădiri, însă se pot folosi cu succes și la izolarea acoperișului, plafonului sau pardoselii, fiind un material stabil, neexistând pericolul de contracție în momentul în care este folosit.
Principala caracteristică a polistirenului expandat este de a încetini transferul vaporilor de apă spre exterior. Din acest motiv se recomandă ca panourile folosite să fie perforate cu dibluri speciale pentru a îmbunătății ventilația termosistemului. Pentru o izolație eficientă a pereților exteriori ai unei clădiri se recomandă ca grosimea plăcilor folosite să nu fie mai mică de 5 cm, deoarece trebuie urmărit punctul de barieră termică. Totodată, trebuie spus că polistirenul expandat este un material economic, prețul acestuia pe piață fiind mult mai accesibil față de alte tipuri de materiale termoizolante.
Plăcile din polistiren extrudat, bune pentru spațiile umede
La rândul său polistirenul extrudat sau XPS are o rezistență termică superioară, dar are o capacitatea redusă de a „respira” față de cel expandat, motiv pentru care acest tip de polistiren nu este recomandat a fi folosit la izolarea pereților exteriori. XPS-ul este un material cu o rezistență bună la umezeală și la fluctuațiile de temperatură, având o duritate și elasticitate excelentă. De asemenea, polistirenul expandat are o foarte bună rezistență la diferiți agenți chimici și la uzura timpului păstrându-și o vreme mai îndelungată valorile termoizolante. Totuși, trebuie evitate produsele ce au în compoziție petrol, deoarece îl pot deteriora. Plăcile din polistiren extrudat sunt recomandate în special la termoizolarea fundațiilor, soclurilor și teraselor datorită gardului de densitate mai ridicat și impermeabilității superioare. Totodată, se pot folosi și la termoizolarea planșeelor, având o rezistență mecanică mai bună decât cele expandate.
Etape de montare a polistirenului expandat
Mai întâi se curăță bine suprafața pe care urmează să se aplice plăcile din polistiren, după care se aplică un strat de mortar adeziv în jurul plăcii, sub forma unei benzi cu o lățime de 3 – 4 cm. În urma presării trebuie ca mortarul să ocupe 40% din suprafața plăcii. Plăcile se pun apoi una lângă alta, începând de la baza peretelui și mergând până la partea superioară a acestuia. Urmează fixarea plăcilor din polistiren cu dibluri speciale, în așa fel încât capetele acestora să fie ușor îngropate în polistiren. Se pun cel puțin 6 dibluri/mp. Următoarea etapă constă în aplicarea unei plase de armare, care la rândul ei se acoperă cu un strat de mortar cu grosimea de circa 3 – 5 mm. Tot pentru protecție, se pot monta colțari metalici pe o înălțime de 2 m de la sol. La final se netezește suprafața stratului protector, iar după uscare se aplică vopseaua decorativă.