Importanța izolării fonice a pereților de compartimentare

Liniștea este unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește confortul personal. Din păcate, este tot mai dificil să ne bucurăm de astfel de momente, mai ales în cazul clădirilor rezidențiale.

Unul dintre principalii vinovați cu privire la acest subiect este tehnologia. Putem menționa, de exemplu, sistemele muzicale cu amplificatoare, de ultimă generație, sau aparatele electrocasnice. Nopțile nedormite din cauza muzicii, sau diminețile deranjate de zgomotul aspiratorului sau a robotului de bucătărie, ne sunt cu siguranță cunoscute tuturor. Una dintre soluțiile care poate rezolva aceste probleme este izolarea fonică eficientă a pereților de compartimentare a locuinței tale.

Pentru a putea determina gradul de izolare necesar într-o încăpere, este important să cunoaștem nivelul de zgomot specific fiecărui spațiu. Avem nevoie de un anumit nivel de confort acustic, care diferă în funcție de destinația camerelor. O unitate de măsură a intensității zgomotelor o reprezintă decibelii (dB). Ca reper, între zero și zece decibeli este începutul intervalului de auz la oameni.

În general putem stabili trei zone, care permit intensități diferite ale zgomotului în locuința noastră. Acestea sunt zona liniștită, zona calmă și zona vivace.

Importanța izolării fonice a pereților de compartimentareDe exemplu, zona în care avem nevoie de cea mai multă liniște este dormitorul. Întrucât zgomotul poate perturba odihna, este recomandat ca intensitatea zgomotului în această cameră să nu depășească 20 de dB.

În cazul biroului zgomotele reduse pot fi tolerate, nefiind foarte supărătoare. Totuși, este indicat ca zgomotul receptat să nu aibă un nivel mai mare de 35 de dB.

Camerele în care întâlnim frecvent un nivel mai ridicat de zgomot sunt bucătăria și sufrageria. Dar, pentru un confort crescut, nivelul de zgomot receptat nu ar trebui să depășească 45 de dB.

Există mai multe variante de izolare fonică a locuinței. Datorită progresului în acest domeniu, există tot mai multe sisteme și tehnologii eficiente.

Un exemplu de sisteme de compartimentare proiectate pentru creșterea izolării acustice la transmisia zgomotului aerian este Rigips Fonic. Plăcile de gips-carton au un miez din ipsos special formulat, cu o densitate ridicată și permanent controlată, armat cu fibră de sticlă și învelit în carton de culoare albastră, obținut din hârtie reciclată. Rezultatul acestei combinații oferă o performanță acustică îmbunătățită.

Placa Rigips Fonic se adaptează tuturor sistemelor, pereți, tencuieli uscate, plafoane, instalându-se în același mod ca și orice placă de gips-carton.

Sistemele Rigips Fonic pot fi folosite în cazul pereţilor despărţitori neportanți în cadrul unui apartament, a pereților între locuințe învecinate, sau a pereților între locuințe și spațiile comune, precum scara blocului, camere tehnice etc.

Acestea oferă o izolare acustică între 47 şi 59 de dB, au o rezistență la foc de până la F60, în sistem și sunt fabricate la înălțimi maxime cuprinse între 3,75 m şi 7,3 m, ceea ce duce la pierderi minime de material în cazul șantierelor mari.

În ceea ce privește montarea, aceasta se realizează mai ușor, placa de gips-carton având marcaje pentru șuruburi pe jumătatea plăcii.

În funcție de nevoile tale, poți alege soluția potrivită. Pentru asigurarea unui confort de bază, poți alege un perete de compartimentare pe structură metalică UW/CW 75 cu placare simplă Rigips Fonic de 12,5 mm. Acesta este ideal pentru separarea a două zone liniștite, o zonă liniștită și o zonă calmă, sau două zone calme.

Pentru un confort optim, poți opta pentru un perete de compartimentare pe structură metalică UW/CW 75, cu placare dublă Rigips Fonic de 12,5 mm. Acesta este recomandat pentru separarea unei zone calme de una vivace.

Pentru un confort sporit, este indicată realizarea unui perete de compartimentare pe structură metalică UW/SP 75 cu placare dublă Rigips Fonic de 12,5 mm.

Indiferent de varianta aleasă, este important să știi că izolarea fonică nu este deloc un aspect neglijabil în ceea ce privește sănătatea și confortul familiei tale.

Lasă un Comentariu...

*