Locuiești la casă sau te gândești să scapi de apartamentul cu două camere pentru o locuință mult mai confortabilă? Cu siguranță, îți dorești o locuința caldă în timpul sezonului rece, dar mai ales cu costuri reduse ale facturilor de energie.
Îți închipui oare cum ar arăta factura unei locuințe fără izolație termică și care ar fi condițiile de confort ale celor ce locuiesc aici? Pesemne, lipsa de izolație termică determină facturi la energie uriașe și pierderi de căldură foarte mari. De aceea, încă din momentul construcției casei tale trebuie să te gândești asupra celor mai bune soluții de izolat locuința în așa fel încât să previi pierderile de energie și să beneficiezi de condițiile cele mai bune.
Izolarea termică se realizează atât la exterior, cât și la interior, așa cum este cazul mansardei sau a acoperișului. La fel de necesară este și izolația plafonului și a pardoselei. Cu cât te vei concentra spre alegerea celor mai bune materiale de izolație, cu atât locuința ta nu va avea pierderi. De aceea, la alegerea materialelor de izolație trebuie să ții cont de mai multe principii, precum ar fi conductibilitatea materialelor, rezistență termică, dar și de proprietățile lor ecologice.
Dintre cele mai cunoscute materiale folosite pentru izolația casei am putea enumera vata minerală bazaltică, polistirenul extrudat și expandat, vată minerală de sticlă, celuloză, spumă poliuretanică, aerogelul, tencuială termoizolantă, paiele sau stuful, celuloză.
Pentru a beneficia de cea mai bună izolație termică este bine să schițăm câteva soluții de izolat locuința încă din fază de proiectare. De asemenea, tot atunci vei alege și care sunt materialele de izolație pe care le vei folosi, potrivite pentru locuința ta.
Beneficiile unei izolații de bună calitate
Beneficiile izolației locuinței sunt numeroase și de aceea trebuiesc realizate cu cele mai bune materiale așa încât să determine cele mai bune rezultate. Pentru reuși păstrezi mult la interior este foarte important izolezi pereții la interior, la exterior de asemenea preocupe izolația acoperișului tale. De aceea, vei pereții vei reuși la condensul vaporilor de , iar fi atunci când este frig invers, nu fi atunci când este cald, având astfel o . Pentru placarea pereților exteriori de obicei se folosește polistirenul expandat. Polistirenul extrudat se folosi pentru placarea pardoselilor fundației .
Pentru acoperiș recomandăm acele izolații cu spumă poliuretanică, fiind de bună calitate.
Izolația termică a acoperișului
Locul prin care există cele mai multe scurgeri de energie este acoperișul și de aceea acesta trebuie să fie cât mai bine izolat termic. Pentru izolația acoperișului, de obicei se folosește vată minerală bazaltică, fiind considerată un material de bună calitate care reușește să țină în interior căldura și să creeze un spațiu confortabil, mai ales atunci când ai amenajat o mansardă. De asemenea, vata minerală nu reține apa și este ignifugă. Cu toate acestea, tehnologia a avansat și astfel a apărut spuma poliuretanică, cu calități foarte bune pentru izolația acoperișului casei.
Iată mai jos 5 motive pentru a izola locuința:
1. Confort termic sporit – acesta este principalul motiv pentru care ar trebui să alegi să izolezi locuința. O locuință fără izolație nu va beneficia de condiții optime de confort.
2. Facturi mai mici la energie – cu cât casa va fi mai bine izolată, cu atât facturile vor fi mai mici. Este bine de luat în considerare faptul că investiția se va amortiza foarte ușor în timp.
3. Lipsa condensului – mai ales atunci când vine vorba despre izolația acoperișului, ar fi bine să fii atent la condens, fiind un loc unde apare. Alege spumă poliuretanică și spune adio acestor probleme.
4. Trăinicia construcției casei – izolația înseamnă și creșterea duratei de viață a construcției. De ce? Pentru că vei scăpa de condens, de umezeală și astfel totul va fi mai trainic.
5. Zgomot mai puțin – izolația locuinței influențează nivelul de zgomot. Așadar, mai ales atunci când stai într-o zonă aglomerată cu mult zgomot, este bine să iei în calcul izolația casei tale.