Câți dintre voi știu că durata de viață a mobilierului din PAL melaminat ține în primul rând de densitatea plăcilor și nu de grosimea acestora?
Într-adevăr, atunci când alegeți un mobilier in PAL melaminat este bine să țineți cont de faptul că foarte importantă este densitatea plăcilor din care sunt realizate piesele de mobilier și nu neapărat de grosimea acestora. Să vedem ce presupune acest material și care sunt avantajele acestuia!
Ce este PAL melaminat?
Denumirea de PAL este de fapt prescurtarea de la placa aglomerată din lemn, aceasta fiind formată din bucăți mici din lemn, care sunt presate la cald și sunt încleiate cu rășini sintetice. Pentru ca placa astfel formată să aibă o fațetă cu un aspect fin, care să poată fi colorată în diferite nuanțe, aceasta se îmbracă în melamină. Rețineți faptul că în ceea ce privește calitatea melaminei, aceasta este direct proporțională cu cea a plăcii aglomerate din lemn.
Altfel spus, cu cât PAL-ul are o calitate mai bună, cu atât și melamina care o acoperă are o rezistență mai mare. Din acest motiv, atunci când doriți să achiziționați un produs realizat din PAL melaminat este bine sa cereți detalii despre calitatea plăcilor, și în special despre densitatea acestora. Pe lângă stratul de melamină, la finisarea PAL-ului se folosește și un cant, care reprezintă de fapt finisajul pentru marginea plăcii. De obicei acesta are aceiași culoare cu PAL-ul, fiind realizat din folie de hârtie sau plastic. În prezent, cel mai des folosit este cel din plastic, fiind mult mai rezistent. Cantul se aplică destul de simplu, în sensul că acesta se lipește mai întâi cu un adeziv special, după care, cu ajutorul unei mașini de căntuit, se presează la temperaturi de aproximativ 200 grade Celsius. După natura tratamentelor aplicate PAL-ului melaminat, putem avea plăci antiseptizate, ignifugate și hidrofugate, acestea contribuind de asemenea și la calitatea și durata de viață a acestui material.
Pentru ca mobilierul vostru să fie unul de calitate este bine ca plăcile aglomerate din lemn melaminat să prezinte câteva caracteristici de calitate specifice. În primul rând acestea este bine să aibă o bună rezistență la smulgerea șuruburilor (minimum 750 N) și la temperatura ridicată a vaselor fierbinți sau vaporilor de apă, în acest sens fiind admise doar apariția unor ușoare diminuări a luciului. Totodată, plăcile este bine să aibă o bună rezistență la pătare, la variațiile de lumină și la zgârieturile superficiale. Este indicat ca la achiziția mobilierului din PAL melaminat să verificați să nu aibă impurități în filmul decorativ sau dacă stratul decorativ este desprins în anumite locuri, să nu existe clivări ale plăcii suport, margini ori colțuri rupte.
Avantaje
Printre avantajele plăcilor aglomerate din lemn melaminat se numără în primul rând greutatea redusă și rezistența ridicată a acestora în timp. PAL-ul melaminat prezintă excelente proprietăți de umflare – contracție, trecerea de la cald la rece și invers, făcându-se fără efecte adverse pentru material. Apoi, densitatea așchiilor din interiorul plăcilor este incomparabil mai bună comparativ cu alte produse, presarea covorului de așchii fiind realizată în mai multe straturi. În plus, PAL-ul melaminat se prelucrează foarte ușor și fără deteriorări semnificative la debitarea plăcii la un circular, iar adezivul din interior nu exfoliază melamina.
Dezavantaje
La capitolul dezavantaje poate fi trecut faptul că este aproape imposibil de verificat calitatea plăcilor cu ochiul liber, care au aceiași nuanță de exemplu, însă producători diferiți. Diferența de calitatea o face de regulă garanția acordată de producător. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât și calitatea plăcilor din PAL melaminat ar trebuie să fi mai ridicată. De asemenea, puteți verifica acest lucru prin măsurarea densității așchiilor de lemn din interiorul plăcilor, însă pentru aceasta aveți nevoie de niște dispozitive speciale.