Pavelele prezintă câteva avantaje ce ar trebui să le ia în calcul oricine deține o curte. Acestea se montează de regulă destul de rapid, sunt practice, se întrețin ușor și dau un aspect plăcut exteriorului casei.
În prezent le găsiți într-o gamă variată de culori și forme și reprezintă de cele mai multe ori alegerea potrivită atunci când doriți să amenajați grădina sau aleile din curte. Vorbim despre pavele, care pe lângă partea estetică, joacă și un important rol practic. Acestea prezintă câteva avantaje ce ar trebui să le ia în calcul oricine deține o curte. Să vedem care sunt acestea!
Avantaje pavele
În primul rând vorbim de flexibilitate atunci când vine vorba de amenajarea curții cu pavele, în special cele din beton, care pot fi făcute în diverse forme și culori. Astfel, pavelele din beton se pot combina cu ușurință în cadrul aceleași amenajări, creându-se în acest fel modele unice. Indiferent de tipul ales, pavelele reprezintă o alegere estetică și atractivă pentru toate suprafețele exterioare, putând fi puse aproape oriunde: alei, terase, curți, grădini, suprafața din jurul piscinelor etc.
Un alt avantaj ce nu trebuie scăpat din vedere este siguranța pe care o oferă un pavaj. Producătorii au luat în calcul acest aspect, majoritatea pavelelor, indiferent de materialul din care sunt făcute prezentând un grad ridicat de siguranță, în sensul că au o suprafață antiderapantă, reducând considerabil riscul alunecării pe timpul iernii sau când acestea sunt umede.
Costul de întreținere este un alt avantaj al pavelelor. Practic întreținerea lor, indiferent de tip, se face relativ ușor, acestea putând fi curățate doar prin spălare cu apă, fără să fie neapărat necesară folosirea unor soluții speciale în acest sens. De asemenea, în cazul unor deteriorări ale pavajului, acesta se poate repara destul de simplu, prin îndepărtarea zonei afectate, recompactarea stratului de bază, refacerea stratului de nisip și montarea aceluiași tip de pavele.
Totodată mai trebuie adăugat și faptul că mai toate tipurile de pavele prezintă o foarte bună rezistență la condițiile de trafic intens și la intemperiile vremii, iar durata de viață este de regulă mare (diferă în funcție de materialul din care sunt făcute), putând să reziste din acest punct de vedere câțiva ani fără probleme.
În fine nu trebuie scăpat din vedere nici partea estetică, pavelele prezentând avantajul că se pot combina cu ușurință în cadrul aceleiași amenajări, datorita formelor variate și paletei largi de culori în care se găsesc pe piață. Nu trebuie decât să aveți suficientă imaginație și puteți crea modele unice care poate face ca amenajarea curții să fie una originală.
Etape montare pavele
Indiferent de tipul de pavele pe care doriți să le folosiți la realizarea pavajului din curte, etapele de montare sunt în principiu cam aceleași. Înainte de vă apuca de treabă este recomandat să măsurați suprafața pe care doriți să o amenajați și să faceți niște calcule precise. În felul acesta veți putea estima necesarul de material de care aveți nevoie și totodată și bugetul ce va trebui alocat în acest sens. Este bine să achiziționați câteva pavele în plus față de necesarul pe care l-ați calculat, pentru eventualitatea în care vor mai fi necesare unele retușări finale ale pavajului.
Urmează apoi lucrările propriu-zise de montare a pavelelor, în sensul că mai întâi se nivelează și se compactează pământul pe care se vor amenaja aleile. Se pune apoi un strat de pietriș, care trebuie sa fie foarte bine tasat. Tasarea se poate manual, însă de preferat ar fi un compactor mecanic. Peste pietriș se mai adaugă încă un strat de nisip fin, fără impurități, care se bătătorește bine. După ce acest strat suport a fost realizat se trece la montarea efectivă a pavelelor. Aici este bine să respectați întocmai recomandările producătorilor pentru a avea un pavaj de calitate și care să reziste în timp. Ultima etapă constă în finisarea pavajului și umplerea rosturilor. De exemplu, în cazul pavelelor vibropresate, rosturile se pot umple cu nisip fin. În cazul pavelelor mai sensibile la zgârieturi este indicat să folosiți un chit special.
Atenție cum întrețineți pavajul!
Este foarte important să protejați superfața pavajului de substanțe chimice precum acizi, clor sau săruri, majoritatea fiind sensibile la contactul cu acestea. Încercați să nu folosiți sare la temperaturi scăzute, pentru că poate afecta durabilitatea și aspectul pavelelor.