În prezent pe piață găsiți mai multe tipuri de pavele, într-o gamă variată de forme și culori. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți cu grija si ceea ce vi se potrivește. Lucrurile nu sunt foarte complicate, iar în prezent aveți mai multe soluții la dispoziție putând alege din mai multe tipuri de pavele, care la rândul lor se găsesc în mai multe forme și culori.
Daca până acum nu ați pavat aleile din curte, iar noroiul a devenit o adevărată problemă, atunci este timpul să o faceți. Aveți de unde alege, iar lucrurile nu sunt foarte complicate. În prezent aveți mai multe soluții la dispoziție putând alege din mai multe tipuri de pavele, care la rândul lor se găsesc în mai multe forme și culori. Să vedem care sunt acestea!
Pavele din piatră naturală
Se numără printre acele materiale care dă un plus de eleganță amenajărilor exterioare și nu se urâțește de-a lungul timpului, prețul fiind însă și el pe măsură, dacă facem o comparație cu celelalte materiale pentru pavele. Totuși trebuie spus că pe lângă partea estetică pavele din piatră naturală oferă o bună rezistență și au o durată de viață ridicată. De asemenea, dacă veți folosi pavele din rocă bazaltică de tip vulcanic, care prezintă mari concentrații de fier sau cupru, puteți să aveți surpriza plăcută ca în timp aceste pavele să își schimbe nuanța, datorită procesului de oxidare. Țineți cont că acest tip de pavele are un preț ridicat și necesită un timp mai lung de montare.
Pavele din granit
Granitul este destul de des întâlnit atunci când vorbim de pavarea curții, fiind o rocă dură, cu o foarte bună rezistată mecanică si care prezintă și excelente proprietăți atunci când vine vorba de partea estetică. Rezistă foarte bine la fenomenul îngheț – dezgheț și se întrețin ușor, putând-se spăla doar cu apă. Producătorii oferă pavele din granit într-o paletă largă de culori și forme. Prețul este mai ridicat comparativ cu celelalte tipuri. Atenție la substanțele acide, care le pot afecta, ținând cont de faptul că granitul este o rocă puțin poroasă!
Pavele din marmură
La fel de frecventă la amenajarea pavajului în curte este și marmura. Se poate găsi într-o multitudine de culori și forme, care cu siguranță va da o notă de eleganță spațiului de lângă casă, sporind astfel calitatea pavajului. Din păcate aceasta este mai puțin solidă și rezistentă decât granitul și necesită o întreținere atentă și regulată, fiind vulnerabilă la zgârieturi.
Pavele vibropresate
Cele mai des folosite în prezent însă sunt pavelele vibropresate. Au rezistența excelentă la ciclul de îngheț-dezgheț și asigură o bună aderență. Procesul de fabricație presupune turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul unei vibroprese hidraulice care comprimă betonul, eliminând orice apă în exces. Montarea acestora se face destul de rapid, prețul este accesibil și pot fi găsite în diverse forme și culori. În plus, nu au nevoie de întreținere pe timp de iarnă sau orice fel de întreținere ulterioară pentru a-și păstra aspectul. Printre dezavantaje se numără durata de viață mai scăzută decât celelalte materiale și faptul că este sensibil la substanțele acide.
Pavele din beton
Pavele din beton sunt realizate dintr-o combinație a două ingrediente: ciment și agregate. Pentru a crea culoarea dorită se adaugă acestui amestec pigmenți de culoare. Acestea sunt făcute în așa fel încât să reziste foarte bine la condițiile de exterior și la zonele cu trafic intens. Se găsesc în diverse forme, cu o paleta largă de nuanțe. Se recomandă folosirea unor materiale de etanșare de culoare pentru pavelele din beton, astfel încât să se păstreze culoarea pentru mai mult timp. Sunt ieftine, se montează ușor însă nu excelează de partea estetica.
Pavele din cărămidă
Pavelele din cărămidă sunt fabricate din argilă naturală, uscată în cuptoare speciale la temperaturi ridicate. Acest proces conferă o foarte bună rezistență pavelelor din cărămidă. Acestea s-au dovedit a fi foarte durabile de-a lungul timpului. Un alt beneficiu al pavelelor din cărămidă este culoarea, argila fiind un material natural care își menține culoarea luminoasă. Acest tip de pavele se găsesc în diferite nuanțe, de la cărbune și maro închis, la roșu și chiar nuanțe de roz. De asemenea, sunt disponibile într-o mare varietate de forme și dimensiuni. Se montează ușor, iar prețul de achiziție este accesibil.
Pavelele „verzi”
Acest tip constă în îmbinarea gazonului în metoda de pavare, folosindu-se practic pavele vibropresate de tip grilă, care permit creșterea ierbii în rosturi sau în spațiile perforate, care în timp va ajunge să mascheze pavelele și va crea o suprafață verde. De regulă, pentru acest tip de pavaj se va folosi polietilenă, pe care va fi aplicat mai apoi gazonul. Acest tip de pavaj este estetic, însă necesită o îngrijire atentă, trebuind sa fie asigurată umiditatea necesară gazonului, precum și montarea unor instalații pentru drenajul și evacuarea apei în exces.
*Sursa foto: www.spatiulconstruit.ro; www.paveledoer.ro; www.pavajerolux.ro; www.impv.ro; www.starstone.ro