Sticla nu mai este de ceva vreme privită ca un material extravagant și cu slabă rezistență în construcții, noile tehnologii producând astăzi produse din care se pot face pereți din sticlă care să prezinte rezistență și siguranță.
Efectul estetic pe care îl produc pereții de sticlă în orice tip de amenajare este unul deosebit și poate face din interiorul vostru unul cu adevărat original. Trebuie spus, că pe lângă faptul că este frumos, un perete de sticlă poate fi la fel de bine și funcțional, în sensul că blocurile folosite la zidirea lui oferă un bun transfer al luminii și asigură totodată rezistența și siguranța necesară oricărui zid. În plus, construirea pereților de cărămidă de sticlă nu impune tehnici speciale sau cunoștințe aprofundate în domeniu, etapele fiind destul de simple. Iată cum se face!
Câteva aspecte de care să țineți cont!
Atunci când vă apucați să ridicați pereți din sticlă, în primul rețineți că aceștia se zidesc pe o construcție specială, care să le confere o bună rezistență și rigiditate. De exemplu, această construcție poate fi alcătuita dintr-o ramă din profile de aluminiu sau profile din oțel (tip U, folosite la plăcile din gips-carton) care se fixează în tavan și în soclul, care va reprezenta practic baza peretelui și care se poate face mai ușor din bucăți de BCA. Un alt aspect important, ce nu trebuie neglijat atunci când ridicați pereți de sticlă, constă în faptul că sticla se contractă și se dilată la variațiile de temperatură. Din acest motiv este indicat ca pereții din sticlă să nu se îmbine rigid cu tavanul, podeaua sau cu alți pereți din încăpere, deoarece în caz contrar cărămizile de sticlă pot crăpa în timp. O soluție simplă o reprezintă folosirea unei dilatații în locurile de îmbinare a peretelui de sticlă cu tavanul, podeau sau alte elemente, care se va umple cu un material elastic, cum este spuma poliuretanică, polistirenul etc. În acest fel peretele din sticlă capătă flexibilitatea necesară și nu se crapă.
5 etape de montare a pereților din sticlă
La zidirea pereților din sticlă se folosește de obicei clasicul mortar de ciment, iar rosturile dintre cărămizi se umplu cu chit obișnuit, pe care îl folosim și la plăcile ceramice. Un perete din sticlă se poate construi și din elemente prefabricate care se montează la fața locului, aceste sisteme fiind compuse din profile de aluminiu, lemn sau plastic. Însă, aceste sisteme chiar dacă sunt mai comode și oferă rapiditate de execuție, sunt și scumpe. Iată care sunt etapele de zidire pentru pereții din sticlă!
Etapa 1: Mai întâi se așază primul rând de cărămizi începând dintr-un colț. Este foarte important să poziționați distanțiere între fiecare două cărămizi, în acest fel fiind siguri că le veți așeza corect.
Etapa 2: După ce ați terminat de așezat primul rând de cărămizi este necesar să verificați cu o nivelă planeitatea întregului rând. Dacă porniți greșit, cu greu se mai poate remedia următoarele rânduri.
Etapa 3: După ce ați zidit rândurile de cărămizi de sticlă, va trebui să eliminați mortarul în exces, înainte să se întărească. Acesta se îndepărtează simplu, cu o bucată de lemn. Folosind nivela cu bulă de aer verificați la câteva rânduri verticalitatea construcției. Acest lucru este important mai ales când cărămizile formează un zid deschis la partea superioară. Pentru zidurile mai mari este recomandat să opriți zidirea după ce ați ridicat câteva rânduri, pentru un interval de câteva ore. Astfel, adezivul va avea timp să se întărească puțin și nu veți risca să se deformeze peretele.
Etapa 4: Puteți să umpleți rostul de dilatație pe care trebuie să îl lăsați între perete și tavan, indicat fiind un material elastic precum spuma poliuretanică.
Etapa 5: După 24 de ore, verificați dacă mortarul s-a întărit complet, putând trece apoi la etapa de finisare, care constă în îndepărtarea distanțierelor (cu șpaclul sau mistria), având grija să nu zgâriați cărămizile de sticlă. După, puteți trece la rostuirea peretelui cu chitul de rosturi ales. Se poate folosi și un amestec de mortar de ciment (ciment normal sau ciment alb) cu nisip fin sau praf de marmură, iar pentru rosturi colorate adăugați oxizi de culoare. Aplicați chitul peste rosturile peretelui folosind o drișcă cu burete sau un șpaclu moale. După ce chitul, cu un burete ud, se va șterge excesul de chit de pe suprafața cărămizilor. Gata! Va puteți bucura de noul perete din sticlă.