Blocurile din BCA au ajuns să reprezinte o concurență serioasă pentru materialele clasice de construcție, având câteva caracteristici structurale și tehnice care îi conferă avantaje de necontestat.
Betonul Celular Autoclavizat sau prescurtat BCA, a câștigat tot mai mult teren în fața celorlalte materiale folosite la construcția zidăriei unei clădiri, devenind unul dintre principalele materiale de construcție folosite în prezent. Blocurile de BCA se pot folosi cu succes și fără niciun fel de probleme fie că vorbim de o locuința dispusă pe parter, fie de una pe mai multe etaje ori de un imobil individual sau multifamilial. De regulă, blocurile din BCA pot avea grosimi de 50 mm, 75mm, 100 mm si 125 mm și se utilizează atât la zidirea pereților neportanți de compartimentare, cât și la izolarea pereților exteriori. De asemenea, acestea se pot folosi la izolarea termică și fonică a planșeelor, precum și la izolarea structurii de rezistență la exterior. Dar să vedem care sunt avantajele și dezavantajele acestui material de construcție!
Avantaje BCA
BCA-ul este în primul rând un material stabil, care își menține în timp calitățile și proprietățile inițiale, ceea ce conferă construcției trăinicie. Trebuie spus că produsele din BCA sunt prietenoase cu natura înglobând materiale ecologice, acestea putând fi reciclate în proporție de 100%, știind-se faptul că în compoziția chimică a acestora intră nisip, apa, ciment și var. Un alt aspect important îl reprezintă faptul că clădirile ridicate cu acest material de construcție au o rezistență foarte buna la cutremure, având o greutate redusă.
Datorită bulelor de aer din interior, BCA este material un ușor de zidărie, având o densitate în stare uscată de numai 440kg/m3, adică de șase ori mai ușor decât betonul monolit și de două – trei ori mai ușor decât blocurile ceramice. Aceasta proprietate oferă o mai mică încărcare a structurii clădirii.
Totodată, datorită porilor minusculi de aer, aceste produse au și o excelentă capacitate de izolare termică și fonică. În plus, blocurile din BCA sunt practic impermeabile, iar pereții făcuți din aceste blocuri au capacitatea de a „respira”, ceea ce elimină în mare măsura problemele legate de condens, indiferent dacă pereții sunt sau nu izolați termic în mod suplimentar. Astfel, un avantaj important al unei construcții din BCA este că nu mai necesită izolare termică suplimentară, datorită excelentei capacități de izolare pe care acesta o are, fapt de duce implicit si la costuri mai reduse de construcție.
Așadar, BCA-ul poate fi considerat un material economic (unele studii arătând că poate fi cu până la 30% mai economic decât alte materiale) datorită capacitații sale de bun izolator termic. Apoi, dimensiunile mai mari ale blocurilor face ca execuția să fie una mai rapidă și să se folosească mai puțin mortar adeziv. Tot la capitolul avantaje pentru construcțiile realizate din BCA mai poate fi adăugat și faptul că pereții de BCA pot fi dărâmați ușor, în caz de nevoie, putând astfel să recompartimentați locuința fără probleme. Nu în ultimul rând, trebuie spus ca BCA-ul are o rezistență foarte bună la foc, fiind un material anorganic și ignifug. Punctul de topire al BCA-ului este mult superior temperaturii din interiorul unei clădiri care arde, un zid din BCA cu o grosime de 100 – 200 mm putând avea o rezistență la foc de până la 6 ore.
5 beneficii ale blocurilor din BCA
- oferă o foarte bună izolare termică și fonică;
- sunt ușor de prelucrat, asigurând costuri reduse cu manopera și finisarea;
- prezintă rezistență la foc și rezistență mecanică excelentă;
- au durabilitate crescută la ciclul îngheț – dezgheț și o absorbție redusă a apei;
- sunt fabricate din materiale naturale, fiind ecologice și ușor de reciclat.
Dezavantaje
Însă BCA-ul nu este din păcate un material de construcție perfect, acest având și câteva dezavantaje. Mai întâi trebuie spus faptul că acesta este cu 10 – 20% mai puțin portant decât cărămidă, de exemplu și că se sfarmă mai repede la greutăți mult mai mici. Tot la capitolul dezavantaje intră și faptul că blocurile din BCA sunt fabricate la dimensiuni standard care trebuie modelate și tăiate în funcție de nevoile de construcție. Acest lucru se poate traduce și prin pierderi de material. Apoi zidirea acestora se face numai cu un mortar special, care trebuie aplicat în anumite condiții de temperatură și umezeală. Astfel spus, veți avea nevoie de persoane care știu să folosească BCA-ul și de materiale de construcție speciale.
Un alt dezavantaj poate fi determinat de faptul ca o construcție realizată din blocuri din BCA se poate face doar pe stâlpi din beton armat, asigurând-se in acest fel rezistență construcției, în caz contrar rezistența unei astfel construcții fiind destul de redusă. Apoi, mai trebuie spus și că o construcție din BCA trebuie să fie neapărat tencuită, deoarece netencuite blocurile folosite la construcție pierd rapid capacitatea termoizolantă, fiind posibila infiltrarea apei în straturile superficiale ale acestora. Rețineți și faptul că blocurile de BCA este bine să fie păstrate în spaţii corespunzătoare pana în momentul folosirii lor, acestea putând-se sfărma ușor, iar umezeala le poate afecta dacă nu sunt protejate.
Eu am ales sa-mi ridic casa din BCA pentru ca e mai bun pe termen lung. Aia 10-20% la rezistenta nu-s nimic.
Si cu BCA-ul exista mai putine pierderi de material decat cu caramida, pentru ca se taie mult mai usor!