În lumea modernă, când avem opțiuni tot mai vaste privind încălzirea locuințelor, își fac loc tot mai mult sistemele neconvenționale sau cel puțin cele alternative ale variantelor clasice. Pompele de căldură spre exemplu sunt o dovadă a faptului că ne putem baza pe resursele naturii pentru tot confortul pe care îl dorim.
Puțini știu că folosind o pompă de căldură se poate ajunge la economie de până la 75%, chiar și față de sistemele de încălzire pe bază de masă lemnoasă sau peleți. Presupun folosirea energie din sol și a apelor subterane. Pentru a monta o astfel de pompă este nevoie de foraj, realizat de profesioniști. EcoDrill este o recomandare în acest domeniu, echipa în cauza putând să execute foraje pentru pompe de caldura sau alte scopuri, de la prelevări, consolidări la forajele pentru puțuri de apă.
Cum funcționează pompele de căldură
Ca urmare a forajului ce descoperă așadar stratele acvifere, căldura va fi extrasă din apă. Aceasta intră într-un schimbător de căldură. Apa din pământ are deja 12-14 grade, trece în contact cu freonul pompei de căldură, iar acesta are în cele din urmă rolul de a se transforma din stare lichidă în una gazoasă.
Ajuns în compresor, acesta atinge și până la 75 de grade. Urmează apoi intrarea ȋntr-un alt schimbător de căldură, ce transferă căldura în lichidul ce intră în instalație. Freonul acum în stare gazoasă trece în instalația de depresurizare, este transformat din gazos în lichid și se reia procesul.
Interesant este că în tot acest proces singurii consumatori de energie sunt pompa și compresorul.
Ce tip de pompă trebuie ales
Dovedindu-se o metodă convenabilă de a asigura încălzirea locuințelor, clădirilor, pompele de căldură trebuie alese corespunzător. Există varianta de tip apă-apă sau sol-apă. Iată și diferențele:
La pompa apă-apă principiul de funcționare presupune extragere apei din pânza freatică. Sunt necesare două foraje, dintre care unul este pentru a extrage apa și încă unul pentru deversarea apei.
La pompa sol-apă vorbim despre captarea energiei din sol, deși și aici avem de-a face cu necesitatea mai multor foraje. Ulterior acestora va fi folosit un colector, prin care agentul termic va circula. Important de precizat la acest sistem de incalzire din pamant este că are și proprietatea de a menține răcoare pe timp de iarnă. În situația de răcire, căldura este preluată de sistemul de distribuție a energie și apoi transferată în pământ.
Ce costuri presupun forajele pentru pompele de căldură
Nu pot fi total estimate costurile forajelor, acestea depinzând și de tipul de sol printre altele. Specialiștii spun că la capitolul costuri vorbim și de raportul față de suprafața ce trebuie încălzită. O instalație de acest gen poate fi achiziționată la prețuri diverse, depinde cu cine colaborați. O diferență de costuri o veți face în funcție de suprafața ce trebuie încălzită și cât de adâncă va fi pompa de căldură, implicit câtă adâncime va avea forajul realizat.
Costurile sunt în orice caz amortizate în cel mult 5 ani. Important este că avem o astfel de resursă și că energia geotermală ce se poate obține și alimentează cu succes cel puțin 300.000 de locuințe. Mai mult decât atât, se pare că un potențial uriaș la capitolul energie geotermală există în zona Câmpia de Sud și Vest.
Estimativ, specialiștii EcoDrill spun că la o suprafață de 250 de mp, echivalentul a unei locuințe cu 3 camere spre exemplu, pentru consumul din timpul iernii, asigurând căldură, investiția în pompa de căldură poate fi undeva în jurul sumei de 15.000 €. Ceea ce trebuie să înțelegem este și că față de alte sisteme ce presupun achiziția, montarea și pentru bună funcționare alte costuri legate de combustibil, oricare ar fi acesta, în acest caz ne bazăm pe o resursă naturală. Consumul de energie pentru că acest sistem să funcționeze este mic, deși modul său de funcționare este complex, așa cum a fost explicat mai sus.
Pentru alegeri optime în ceea ce privește locuința fiecăruia, sunt recomandate discuțiile cu specialiștii din domeniu ce pot lămuri concret despre beneficiile, avantajele acestei decizii. Despre pompe de căldură și cum se instalează sau despre cum se realizează forajele regăsim info și în cadrul paginii ecodrillforaje.ro.