3 tipuri de pompe de căldură. Tu ce variantă alegi?

Mediul înconjurător depozitează o cantitate imensă de energie care poate fi utilizată cu responsabilitate. În condițiile în care cheltuielile cu încălzirea cresc de la an la an, atât în ceea ce privește sistemele naționale de termoficare, cât și în privința combustibililor fosili, tot mai mulți proprietari se orientează către soluții mai avantajoase. Energia regenerabilă îndeplinește condiția esențială a costurilor minime lunare pentru încălzire și funcționează fără a afecta mediul.

Cel mai mare avantaj al unui astfel de sistem este faptul că pompa de căldură încălzește casa pe timp de iarnă, oferă răcoare în sezonul cald și produce apă caldă menajeră de-a lungul întregului an. Hidrogeofor.ro prezintă principalele avantaje ale celor mai cunoscute trei tipuri de pompe de căldură geotermale în locuința ta, în funcție de mediul din care este extrasă energia termică.

Pompă de căldură sol-apă

Pământul este unul dintre cele mai mari depozite de energie din întreg mediul înconjurător. Extragerea energiei din pământ este una dintre cele mai răspândite tehnici de încălzire și se bazează pe principiul schimbului de căldură. Sursa inițială a acestei energii este soarele, care încălzește solul. În stratul superior al pământului, indiferent de condițiile meteorologice, rămâne o temperatură constantă ce poate fi valorificată. Pentru a obține beneficiile unui sistem de încălzire cu pompe sol-apă, este nevoie de efectuarea unor foraje orizontale sau verticale. Săpăturile orizontale se fac la adâncimi de 1.5 până la 2 metri și implică instalarea unor colectori de-a lungul întregii suprafețe a terenului. Dacă dispui de o suprafață suficient de mare, aceasta este soluția optimă. Dacă însă curtea casei este ceva mai mică, trebuie să faci săpături verticale, coborând în pământ între 70 și 140 de metri pentru a instala o rețea de sonde colectoare. Hidrogeofor.ro recomandă ambele variante, cu rezultate optime, alegerea făcându-se în funcție de terenul disponibil. Odată instalat acest sistem, singura cheltuială lunară va fi factura de energie electrică, deoarece pompa de căldură este alimentată de la priză. La fiecare 1 KWh de energie electrică pe care îl consumă, sistemul produce 4-5 KWh de energie termică, un raport mai mult decât satisfăcător.

Pompă de căldură aer-apă

Aerul exterior poate deveni sursa de încălzire a interiorului casei tale. Căldura stocată în atmosferă se regăsește chiar și atunci când afară sunt temperaturi negative. Un avantaj al acestui sistem este investiția inițială, care nu mai implică foraje în pământ. Randamentul este bun chiar și în timpul celor mai friguroase zile de iarnă, iar pompa de căldură aer-apă este potrivită atât pentru încălzirea prin calorifere, cât și prin pardoseală. Și în acest caz, pe lângă căldură iarna sau răcoare vara, obții apă caldă menajeră de-a lungul întregului an.

Pompă de căldură apă-apă

O altă sursă alternativă de căldură este pânza freatică. Apa din subteran depozitează o energie termică ce poate fi utilizată pentru încălzirea locuinței. Pentru a o capta, trebuie să efectuezi două foraje de tip tur-retur. Randamentul lucrării este obținut în funcție de profesionalismul celor care o proiectează și execută. Este foarte important ca în casa ta să intre apa încălzită sau răcită (opțiune în funcție de sezonul rece sau cald), iar înapoi în pământ să se întoarcă apa din instalație. Sondele de colectare pentru pompa de căldură apă-apă nu pot fi decât verticale.

Pământul, apa și aerul înmagazinează o cantitate imensă de energie a cărei sursă primară este soarele. Instalarea unei pompe de căldură care iarna produce energie termică, vara răcește atmosfera, iar de-a lungul întregului an îți oferă apă caldă menajeră și este o soluție cu un randament foarte bun, în raport cu cheltuielile minime de întreținere. Obții astfel facturi reduse lunar și ai conștiința împăcată că nu contribui la poluarea inutilă a planetei.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un Comentariu...

*