Panouri solare

Cu ajutorul unor panouri solare, există mai multe posibilități de utilizare a radiației solare pentru producerea de energie, fie sub formă de căldură pentru încălzirea apei menajere sau a locuințelor, fie sub formă de energie electrică.

panouri solare (1)

Picture 1 of 3


Alături de energia eoliană sau cea geotermală, energia solară joacă un rol tot mai important în acoperirea nevoilor energetice atât la nivel global, cât și la nivel individual. La fel ca orice altă sursă de energie, aceasta trebuie captată într-un mod eficient și cu un randament cât mai ridicat, soluția fiind sistemele cu panouri solare. Sistemele cu panouri solare se împart în sisteme care se folosesc fie la încălzirea apei menajere, a locuinței, serelor, piscinei etc., fie pentru transformarea radiației solare în energie electrică (panouri cu celule fotovoltaice). Să vedem ce presupune fiecare sistem în parte și care sunt avantajele și dezavantajele!

Cum funcționează panourile solare termice?

Acestea reprezintă o soluție eficientă pentru valorificarea energiei gratuite de la soare, pentru încălzirea apei menajere, a locuinței sau a altor spații. Panourile solare alcătuite din tuburi vidate captează energia razelor solare și o transformă în căldură, care este apoi transferată agentului termic (antigel solar). Acesta este circulat de un grup de pompare prin serpentină în interiorul unui boiler. În acest fel, apa rece preia căldura agentului termic și poate fi folosită ca apă caldă menajeră sau ca aport la încălzirea locuinței.

Tuburile vidate sunt realizate din sticlă borosilicată cu pereți dubli vidați, rezistentă la șocuri. Vidul este folosit ca izolator termic, crescând totodată și puterea de absorbție a radiației solare. În prezent, există sisteme cu panouri solare termice cu boiler monovalent și bivalent. Tehnologia a evoluat destul de mult, astfel încât există sisteme care produc energie pe tot timpul anului, având capacitatea de a absorbi căldura chiar și în cazul radiației solare difuze (când este înnorat) sau la temperaturi scăzute ale mediului exterior.
Investiția pentru panourile termice se amortizează în 5-10 ani

Prin aceste sisteme puteți reduce considerabil consumul de energie pentru încălzirea locuinței și producerea apei calde menajere, ceea ce duce la scăderea cheltuielilor. Și asta într-un mod ecologic! Chiar dacă investiția inițială pentru un astfel de sistem poate părea mare, se poate amortiza într-un timp mediu (5 – 10 ani). Acest aspect este influențat de mai mulți factori, precum poziția geografică, clima, nivelul de utilizare, capacitatea sistemului ș.a.m.d. Ținând cont de faptul că panourile solare termice au o durată de viață de până la 20 de ani, o investiție într-un astfel de sistem poate fi destul de avantajoasă.

Cât costă un sistem de panouri solare pentru încălzirea apei

Prețurile pe piață pornesc de la 500 euro și pot ajunge și la 8.000 euro, în funcție de complexitatea sistemului, de perioada în care se pot folosi (cele care se pot utiliza pe tot parcursul anului sunt mai scumpe), de componente, numărul de panouri care alcătuiesc sistemul sau dimensiunea rezervorului de stocare.

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

Tehnologia panourilor fotovoltaice determină transformarea luminii direct în energie electrică printr-un proces chimic complex. Conversia nu implică costuri și este nepoluantă. Panourile sunt alcătuite din mai multe celule fotovoltaice grupate în matrice. Majoritatea panourilor existente sunt rigide, folosindu-se în unele domenii și panouri solare flexibile.

În ambele cazuri, celulele fotovoltaice sunt protejate împotriva intemperiilor, furtunilor sau a razelor ultraviolete de un strat din sticlă specială. Pe lângă panourile cu celule fotovoltaice, sistemul mai este alcătuit din baterii pentru stocarea energiei, un regulator de încărcare a bateriilor și un invertor pentru transformarea curentului continuu din acumulatori în curent alternativ.
Avantajele panourilor fotovoltaice

În general, sistemele fotovoltaice moderne pot fi folosite pe tot parcursul anului, chiar și noaptea (cu un randament mai scăzut). Au o durată lungă de viață, producătorii oferind o garanție de aproximativ 25 ani, caz în care randamentul nu ar trebui să scadă sub 70% din cel inițial. În plus, costurile de întreținere sunt mici. Practic, după instalarea sistemului nu este nevoie de reparații semnificative ulterioare, deoarece nu există părți mobile care trebuie întreținute sau înlocuite.

Au o rezistență îndelungată la expunerea solară și sunt prietenoase cu mediul înconjurător, aspect valabil mai ales pentru panourile cu celule monocristaline, care nu conțin materiale toxice și nu emit gaze nocive. Tot la avantaje poate fi trecută și perioada de amortizare a investiției inițiale, aceasta fiind cuprinsă între 5 – 10 ani, în funcție de gradul de utilizare, de complexitatea sistemului, de factorii de mediu etc.

În ceea privește dezavantajele, teoretic, un astfel de sistem poate asigura alimentarea unei locuințe doar cu ajutorul energiei solare, însă, în practică, acest lucru nu este tot timpul posibil. De aceea se impune și un sistem de back-up, fie că e vorba de un generator pe combustibil solid sau rețeaua electrică centralizată. Costurile inițiale de achiziție și montare pot fi destul de ridicate, în funcție de numărul de panouri, de complexitatea sistemului și de calitatea componentelor.

Prețuri panouri fotovoltaice

Prețurile pornesc în general de la 1.000 – 2.000 euro (pentru sisteme de 150 – 200 W) și pot urca, în funcție de necesitatea energetică dorită, de sistemele de back-up folosite ș.a.m.d.

3 Responses to “Panouri solare”

Read below or add a comment...

  1. mendrea radu says:

    am 24 panouri solare a6kw sii am vindut de 1900euro curent la stat instalatia a costat 25000 cu totul aveti grija garantii firma

  2. mocanu suciu says:

    Un sistem complet de 5kw cu montaj la ce pret m-ar ajunge?

  3. ilea alina says:

    La o casa de 140 mp construiti, vrem sa optam pt centrala cu lemne prin gazeificare sau centrala cu peleti?? Care este mai ok?? Merita sa instalam si 2 panouri pt apa calda pr timp de vara??

Lasă un Comentariu...

*