Panourile solare fotovoltaice încep să urce tot mai repede în preferințele oamenilor din diverse motive. Unii optează pentru panourile solare fotovoltaice pentru a proteja mediul înconjurător, alții pentru costurile reduse. Dacă și tu te afli în categoria persoanelor interesate de aceste panouri solare fotovoltaice, cu siguranță te-ai întrebat cel puțin o dată cum funcționează ele.
După cum bine știi, panourile solare fotovoltaice, după cum le spune și numele, au nevoie de soare pentru a funcționa. Așa cum plantele folosesc soarele pentru fotosinteză și pentru a se dezvolta, la fel folosesc și aceste panouri energia pe soarelui pe care o convertesc în energie electrică prin efectul fotovoltaic. Această energie electrică obținută este înmagazinată în acumulatori de mare capacitate care o pot stoca pentru 2-3 zile. Acest lucru este util mai ales în zilele mohorâte, în care soarele nu se arată prea des.
Din punct de vedere al fizicii, lucrurile stau în felul următor: atunci când lumina lovește un atom, acesta este absorbit de electroni și stimulează în acest fel energia electronului. În cazul anumitor materiale cum ar fi metale sau siliciu, materiale ce se regăsesc în compoziția unui panou solar fotovoltaic, această energie generată este suficientă pentru separarea electronului de atom și pentru producerea energiei electrice. Fiecare celulă solară generează doar o mică tensiune (de aproximativ 0.5 V), în funcție de dimensiunea ei, însă această tensiune poate fi crescută prin conectarea mai multor celule. Spre exemplu, ai nevoie de mai multe panouri solare fotovoltaice legare împreună de un fir pentru a strânge suficientă energie electrică pentru alimentarea casei tale.
Un alt lucru interesant pe care ar trebui să îl știi despre panourile solare fotovoltaice este faptul că ele generează curent continuu, spre deosebire de furnizorul de energie electrică care generează curent alternativ. În acest caz, energia care se adună în panourile solare fotovoltaice trebuie să fie convertită înainte de a putea fi folosită și trebuie stocată cât mai eficient dacă vrei să beneficiezi de energie electrică chiar și în zilele ploioase. Desigur, trebuie să ai și o soluție de rezervă pentru momentele în care soarele refuză să iasă timp de câteva zile bune, cum ar fi în anotimpul rece.
Dacă optezi pentru panourile solare fotovoltaice pentru casa ta, atunci cu siguranță te vei bucura de multe beneficii, unul dintre ele fiind costurile scăzute cu energia electrică. În anotimul cald, în mijlocul verii, aceste costuri pot fi chiar zero pentru că razele soarelui sunt gratuite. În anotimpul rece, panourile solare fotovoltaice îți pot aduce o reducere de 30-50%, a costurilor cu energia electrică, în funcție de vremea de afară. Nu în ultimul rând, panourile solare fotovoltaice reprezintă o alternativă excelentă la furnizorii clasici de energie electrică și din punct de vedere ecologic pentru că acestea nu produc zgomot, vibrații sau emisii nocive care ar putea afecta în vreun fel mediul înconjurător. Panourile solare fotovoltaice reprezintă cea mai puțin poluantă modalitate de a obține curentul electric. Intră pe Netdeal.ro și alege cele mai bune panouri solare fotovoltaice pentru locuința ta!