Sistemul de încălzire cu radiații infraroșii la distanță sau pe scurt panouri radiante cu infraroșu, reprezintă un sistem inovator care a început să prindă teren și pe piața românească.
Sistemele de încălzire cu panouri radiante cu infraroșu pot fi o soluție foarte bună pentru reglarea temperaturii în încăperi, datorită unor avantaje pe care acestea le prezintă în comparație cu celelalte sisteme existente la momentul actual pe piață. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele acestora!
Avantajele panourilor radiante
O instalație de încălzire cu radiații infraroșii trebuie acționată doar prin intermediul unui termostat, care o va decupla automat în momentul în care pereții sunt suficient de calzi, așa încât se economisește energie. Așadar, un avantaj al acestui sistem de încălzire constă în faptul că cei care îl folosesc nu sunt nevoiți să îl oprească și pornească manual. Prin urmare, instalația cu radiații infraroșii nu implică niciun fel de efort din partea beneficiarilor.
Apoi, un alt aspect important este faptul că montarea acestor panouri se face fără șantier și mizerie în casă. Montajul presupune fixarea fiecărui panou cu 4 – 6 șuruburi în dibluri pe tavan sau perete și legarea acestuia la o doza (priză) de curent. Pe cablul de alimentare dintre panou și priză se montează termostatul. Instalarea de panouri radiante nu este limitată de existența unor prescripții tehnice legislative, deci nu sunt necesare avize sau autorizații. Acest lucru face ca montajul să poată fi făcut chiar de către beneficiar, dacă are un minimum de cunoștințe și respectă indicațiile producătorului.
Trebuie spus că încălzirea cu panouri radiante este sigură atât în ceea ce privește securitatea și sănătatea persoanelor, cât și a siguranței și stabilității în funcționare: nu lucrează cu lichide sau abur sub presiune, risc scăzut la incendiu și nu poluează (nu degaja fum, noxe, CO, etc). În plus, au o durată de viată cuprinsă între 10 – 15 ani, și pentru că nu necesită întreținere specială sau revizii dese, nu generează costuri suplimentare.
Un alt aspect importat este dat și de faptul că încălzirea cu panouri radiante poate avea chiar efecte benefice asupra corpului uman, în sensul că stimulează circulația sângelui, nu usucă aerul și nu pune în mișcare praful. Un alt avantaj al panourilor radiante îl reprezintă și randamentul acestora, o bună parte din cei care comercializează aceste sisteme susținând că o instalație pe bază de radiații infraroșii, este mai economică decât alte sisteme de încălzire cu până la 50%. Cu toate acestea, trebuie spus că nu se poate indica o valoare exactă a cheltuielilor, deoarece fiecare locuință se diferențiază din punct de vedere al necesarului de căldura, gradul de încălzire diferind de la utilizator la utilizator și de la regiune la regiune.
Dezavantajele panourilor radiante
La capitolul dezavantaje poate fi trecut faptul că panourile au o putere redusă (300 – 500 W), ceea ce înseamnă că un singur panou se pretează pentru un spații mici, de până la 4 mp, cum ar fi o baie, bucătărie sau hol de acces. Pentru încăperi cu suprafețe mai mari, vor fi necesare așadar mai multe panouri pentru a asigura necesarul de căldură dorit. De exemplu, pentru o încăpere cu o suprafața de circa 20 mp vor fi necesare până la patru panouri radiante.
De asemenea, nu este indicat să optați pentru încălzire cu panouri radiante dacă înălțimea camerelor este redusă, deoarece un panou radiant încălzește numai ce „vede”, adică ce este în afara razei sale de acoperire sau în spatele său rămâne rece. Panourile radiante se pretează mult mai bine în încăperi cu înălțime mai mare (3 – 4 m). Un alt dezavantaj este determinat de faptul că panourile radiante nu au inerție termică. De exemplu, un calorifer rămâne cald încă aproximativ 30 minute după ce s-a oprit centrala, spre deosebire de panourile radiante care se răcesc aproape instantaneu după ce au fost oprite sau decuplate de la sursa de curent.
O camera de 20 mp, in functie de izolatie, se poate incalzi chiar cu un singur panou de 950w. Nu este nevoie de 4 panouri.