Furtunul potrivit – cum îl alegi și care sunt criteriile de care trebuie să ții cont

Procese industriale, automatizări, sisteme hidraulice, pneumatice – toate acestea prezintă o necesitate comună: de a avea disponibile furtunele potrivite în diversele aplicații în care acestea sunt necesare.

Aparent elemente banale, furtunele sunt în fapt componente esențiale ale sistemelor menționate. Diversitatea modelelor îi pune însă în încurcătură adesea pe cei interesați, care nu știu cum să aleagă exact produsele potrivite. Specialiștii de la Tehnovest vin însă în ajutorul acestora cu o serie de informații care vor ușura procesul de selecție.

Tipul de furtun necesar

În primul rând trebuie cunoscută aplicația în care va fi utilizat furtunul, întrucât aceasta va dicta și tipul produsului ales. Poate fi vorba despre sisteme care utilizează aer comprimat, despre cele hidraulice, de aspirație sau exhaustare și lista exemplelor poate continua. Odată cunoscut tipul de aplicație în care va fi utilizat furtunul, se poate trece la caracteristicile care îl definesc, pentru o selecție optimă.

  • Materialele din care sunt realizate

Fie că se vor alege furtune aer, cele din categoria furtunelor hidraulice sau furtune pentru irigatii, calitatea materialelor din care sunt realizate reprezintă un aspect esențial. Poate fi vorba de plastic, cauciuc sintetic sau chiar teflon, în combinație cu straturi suplimentare adăugate pentru întărire. Odată ce se vor alege materiale de calitate superioară se va asigura și durabilitatea în timp a furtunelor.

  • Dimensiunile furtunului

Acestea trebuie stabilite corect de la bun început, pentru a asigura funcționalitate deplină și performanțe sporite ale aplicației în care este utilizat un anume tip de furtun. Astfel, trebuie cunoscute atât lungimea furtunului, cât și diametrul interior și cel total. Chiar dacă aparent lungimea furtunului nu are o prea mare importanță, aceasta îi influențează durata de utilizare, întrucât un furtun prea scurt este solicitat mai mult, iar unul prea lung poate forma cute ce duc în cele din urmă la deteriorare.

  • Temperaturile la care pot să reziste

În acest caz este vorba atât de temperatura substanțelor transportate prin intermediul furtunelor, cât și de temperatura mediului ambient în care acestea sunt utilizate. De fiecare dată trebuie acordată atenție acestui aspect, de regulă temperaturile maxime și minime la care pot fi folosite furtunele fiind indicate de către producător. Dacă în folosirea furtunelor nu sunt respectate aceste specificații, cele mai frecvente consecințe sunt pierderea elasticității și reducerea duratei de utilizare ale acestora.

  • Presiunea la care poate face față furtunul

Acest parametru prezintă de asemenea o importanță deosebită atunci când se dorește alegerea unui furtun potrivit pentru o anumită aplicație. Nivelul presiunii la care trebuie să reziste un furtun hidraulic, spre exemplu, este unul cu mult mai mare decât în cazul unui furtun pentru irigații sau de uz general.

Trebuie ținut cont de asemenea de faptul că la utilizarea furtunelor în cadrul unor aplicații pot să apară la un moment dat și fluctuații de presiune, astfel aceste componente trebuie să reziste și la asemenea „spike-uri”.

  • Straturile din care este alcătuit furtunul

Dacă în cazul celor de uz casnic este vorba de un singur strat de material, de obicei cauciuc sau plastic, furtunele de uz industrial trebuie să includă straturi multiple.

De regulă este vorba despre 3 straturi, regăsite de obicei la furtune hidraulice:

– stratul de interior, care are rolul de a transporta substanța și care prezintă rezistență la aceasta;

– stratul de mijloc sau de întărire, care poate fi realizat din împletituri din sârmă sau material textil, pentru a oferi un plus de rezistență furtunului;

– stratul exterior, cu rol de protecție, realizat din materiale care garantează rezistență furtunului la diverși factori externi: praf, umiditate, contact cu substanțe abrazive sau cu potențial coroziv.

În cazul în care furtunul ales nu va include suficiente straturi care să îi confere durabilitate în utilizare, acesta va ceda mult mai repede și va necesita înlocuire. Este de preferat astfel să se aleagă furtunul potrivit de fiecare dată, cu numărul de straturi necesare pentru o utilizare în deplină siguranță și pentru o perioadă îndelungată.

Cu aceste repere în minte atât profesioniștii, cât și cei necunoscători, care se află la o primă asemenea achiziție, vor ști să aleagă corespunzător furtunul destinat unei aplicații specifice. Cei interesați de o gamă variată de furtune pot să consulte și catalogul Tehnovest pentru mai multe informații.

Lasă un Comentariu...

*